Stijging eerstejaars UM vooral te danken aan Computer Science

Inkom 2023

Stijging eerstejaars UM vooral te danken aan Computer Science

Van alle eerstejaars komt 36 procent uit Nederland

20-09-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht verwelkomt weer meer studenten dan vorig jaar. De nieuwe bachelor Computer Science maakt een klapper met driehonderd eerstejaars. Wat het aandeel internationals betreft: ook dat neemt wederom toe.

Zo’n 22.500 studenten lopen er momenteel rond aan de Universiteit Maastricht. Dat zijn er meer dan vorig jaar, maar de groei is niet heel sterk, aldus woordvoerder Koen Augustijn. Slechts 2 procent. Wel benadrukt hij dat het voorlopige cijfers zijn die “tot voorzichtigheid nopen. Er verschuift op het laatste moment altijd nog het een en ander.” Studenten melden zich vaak aan bij meerdere instellingen. Pas halverwege het academisch jaar stroken de cijfers meer met de werkelijkheid.

De instroom (eerstejaars) aan de UM stijgt met 6 procent; hoe de verhouding tussen de bachelor- en masteropleidingen ligt, is nog niet duidelijk. De aanwas is vooral te danken aan de nieuwe opleiding Computer Science. Zo’n driehonderd studenten hebben zich daarvoor aangemeld. Voor de faculteit Science and Engineering is het daarmee meteen de 'populairste' studie. Andere opleidingen, zoals Data Science and Artificial Intelligence, Business Engineering en de University Colleges, tellen minder nieuwelingen (moet wel gezegd: de Colleges hanteren selectie).

Numerus fixus

Tegelijkertijd staat er aan de UM ook een daler tegenover: er zijn veel minder eerstejaars Biomedical Sciences (BMS), ‘slechts’ 175, terwijl het er voorheen ruim twee keer zoveel waren. Omdat er zoveel interesse was voor deze studierichting – en alle andere BMS-opleidingen in Nederland al met een numerus fixus werkten – besloot het Maastrichtse college van bestuur met ingang van dit academisch jaar ook te gaan selecteren. Met een numerus fixus van 400 plaatsen is de Maastrichtse BMS-opleiding nog altijd de grootste van Nederland. Toch hebben zich dit jaar maar 175 mensen aangemeld. Hoe kan dit? Augustijn: “Een numerus fixus heeft in de regel als effect dat veel minder studenten zich inschrijven of een poging doen.” Dat beaamt opleidingsdirecteur Jan Theys. "Studenten moeten zich al op 15 januari aanmelden, dat is erg vroeg en omdat toekomstige studenten dit (nog) niet gewend zijn, wordt dat wellicht door een deel vergeten. Studenten hebben overigens bij een fixus vaak het idee dat het gaat over een selectie gebaseerd op kennis binnen het domein, iets wat hen kan afschrikken.” Maar dat is hier niet het geval, benadrukt hij. 

Parkeerstudie

Daarbij wordt BMS vaak gebruikt als ‘parkeerstudie’ voor mensen die zijn uitgeloot voor geneeskunde. Vorig jaar vreesde men in de faculteitsraad van Health, Medicine and Life sciences (FHML) nog dat een fixus bij BMS zou kunnen zorgen voor een overloop naar gezondheidswetenschappen (GW). Maar wie naar de voorlopige cijfers kijkt, ziet bij GW geen gigantische stijging. Waarschijnlijk hebben studenten uiteindelijk toch voor een andere opleiding of universiteit gekozen.
Overigens liet Mirjam oude Egbrink, portefeuillehouder onderwijs van FHML, vorig jaar ook aan de faculteitsraad weten dat – mocht de verwachte toeloop uiteindelijk uitblijven – de maatregel altijd weer afgeschaft kan worden.

Internationals

Steeds meer Duitsers, Belgen of studenten uit andere (niet) Europese landen weten hun weg te vinden naar Maastricht: van alle eerstejaars heeft 64 procent geen Nederlands paspoort. Volgens Augustijn is de stijging (vorig jaar 60 procent) “relatief groot doordat de dalende inschrijvingen bij BMS voor een flink deel te maken hebben met het wegblijven van juist Nederlandse studenten, die de opleiding mogelijk gebruikten als parkeerstudie.”

Auteur: Wendy Degens

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: inschrijvingen,aanmeldingen,groei,eerstejaars,biomedical sciences, BMS, computer science, internationalisering, internationals

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.