“Schort banden met bij genocide betrokken Israëlische instellingen op”

“Schort banden met bij genocide betrokken Israëlische instellingen op”

UM-wetenschappers pleiten in open brief voor “drastischere maatregelen”

04-06-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht moet “onmiddellijk” de banden opschorten met Israëlische instellingen en bedrijven “die betrokken zijn bij de genocide” in de Palestijnse gebieden. Dat schrijven 121 Maastrichtse wetenschappers in een open brief aan het college van bestuur (cvb). Het staat voor hen “buiten kijf” dat het Israëlische leger in Rafah mensenrechten schendt, wat voor de universiteit “reden genoeg” zou moeten zijn om “drastischere maatregelen” te nemen.

Het college kondigde eind mei aan de bestaande bestuurlijke banden met Israëlische instellingen te ‘bevriezen’, maar samenwerkingen tussen individuele wetenschappers blijven ongemoeid. Verder gaat men voorlopig geen nieuwe partnerschappen aan. Dat staat volgens de ondertekenaars – de grootste groep is afkomstig van de faculteit Arts and Social Sciences – “in geen verhouding tot de omvang van deze humanitaire crisis”.

Papieren tijger?

Ze vinden de aangekondigde Human Rights Due Diligence tool, waarmee de UM wil gaan bepalen of partners in conflictgebieden schone handen hebben, “een stap in de goede richting” maar hebben er vragen bij: worden bestaande samenwerkingen langs die meetlat gelegd of enkel nieuwe? Wordt de uitkomst van zo’n beoordeling bindend? En wordt er vooraf gekeken of een samenwerking de toets der kritiek kan doorstaan of enkel achteraf, als er al mensenrechten geschonden zijn? Ze vrezen dat het instrument een papieren tijger wordt, een zoethoudertje om kritische stemmen tot zwijgen te brengen, “zoals vaak het geval is”. Ook wensen ze dat naast stafleden ook ervaringsdeskundigen hun zegje mogen doen, zoals de studenten “die zo hard hebben gevochten om deze zaak onder jullie aandacht te brengen” – lees: die deelnamen aan de verschillende pro-Palestijnse demonstraties die dit academisch jaar ook in Maastricht plaatsvonden.

Dialoog

Ook hopen de opstellers van de open brief op een “actieve dialoog” binnen de UM. Die zou moeten gaan over “onze rol en verantwoordelijkheden als hoger onderwijsinstelling” en ruimte moeten bieden aan de stemmen “van mensen die persoonlijk door het huidige conflict geraakt worden”.

Lees hier de open brief.

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Palestina,Israel,Gaza,Protest,Studentenprotest,Universiteit Maastricht

Reacties

Nico Rasters

Was het een open brief via een e-mail of graffiti?

Uiteraard is een Human Rights Due Diligence tool niet voldoende. We hebben ook een Animal Rights Due Diligence, en een Climate Change Due Diligence tool nodig. Sterker nog, we zouden voor elke SDG zo'n tool moeten hebben. En een commissie. Met jaarverslagen. Want als partij A iets fout doet, dan moet partij B banden verbreken met partij C. Zo zegt de wetenschap.

"Wordt er vooraf gekeken of een samenwerking de toets der kritiek kan doorstaan of enkel achteraf?" vraagt men zich af. Tuurlijk, want we kunnen in de toekomst kijken. Maar mocht de glazen bol haperen, dan stel ik voor om de beoogde partner een meerkeuze vraag voor te leggen.
Heeft u een genocide op de agenda staan?
a.) Ja, op korte termijn
b.) Ja, op lange termijn
c.) Nee, deze hebben we al afgerond
d.) Nee, want genocide is fout

Alle lof naar de studenten die met hun Arafat-look-a-like-wedstrijd Gaza op de kaart hebben gezet terwijl Israël druk bezig was om het van de kaart te vegen. Zo goed dat het conflict onder de aandacht is gebracht. Voor degenen die het hadden gemist. Voor andere conflicten was helaas geen buitenlandse sponsoring voor een spontaan protest.

Domme acties trekken de aandacht weg van het afgrijselijke lijden, en maken het bespottelijk door associatie. Maar ga vooral door met jullie "cute" protest. Er is nu meer steun voor Israël dan voorheen. Doel bereikt?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.