“In deze tijden van oorlog verenigt voetbal”

“In deze tijden van oorlog verenigt voetbal”

Studenten over het EK

11-06-2024 · Achtergrond

Van 14 juni tot 14 juli vindt in Duitsland het Europees Kampioenschap voetbal plaats. In 51 wedstrijden zullen 24 nationale teams het tegen elkaar opnemen. Heeft aan de Universiteit Maastricht de voetbalkoorts toegeslagen? Observant vroeg het aan een aantal studenten.

Te verwachten: sommigen hebben helemaal níets met voetbal of het EK. “Het is geen thema voor mij en mijn vrienden,” zegt een student. Of: “Natuurlijk is het leuk als Nederland kampioen wordt, maar ik heb helemaal niets met die sport.” Lasse Bock, eerstejaars International Business student, kan zich echter nauwelijks inhouden als het woord ‘voetbal’ valt. “Ik ben een trouwe fan van Roda JC [club uit Kerkrade], ik heb al een seizoenskaart sinds ik kind was. Ik vind voetbal geweldig. En natuurlijk kijk ik naar het EK - ook al zit er helaas geen Roda-speler in het Nederlands elftal,” lacht de 18-jarige uit Vaals. Voor veel studenten is het tentamentijd, gaan een kampioenschap en examens samen? “Ja, absoluut. Het is leuk om na een hele dag studeren een wedstrijd te kijken met vrienden in een café.”

EK-pool

Derdejaars econometrie Kees (“geen achternaam a.u.b.”) volgt het kampioenschap in een dispuutshuis, samen met andere leden van onafhankelijk herendispuut Hyperion. Het huis krijgt natuurlijk een oranje tintje. Ook hebben ze een pool: elk lid heeft 10 euro ingelegd. Degene met de beste voorspelling, wint de hele pot. “In totaal waarschijnlijk zo’n 200 euro,” zegt hij. Denkt hij dat Nederland wint? Nee. “Het wordt Engeland tegen Frankrijk in de finale. Ik hoop dat Engeland kampioen wordt, ze hebben al heel lang niet gewonnen.” Toch steunt hij zijn thuisland. “Ik zal het volkslied zingen, het Wilhelmus. Met mijn hand op mijn hart.”
Bas Ooijman, masterstudent Cognitive Neuroscience, gaat het volkslied daarentegen “absoluut niet” zingen. “Ik ben niet zo nationalistisch.” Ook hij en zijn vrienden organiseren een EK-pool. Niet voor het geld, Ooijman en zijn vrienden hebben een ‘creatiever’ idee: “Een paar jaar geleden moest de verliezer op vakantie de hele dag een pak dragen met een afbeelding van een naakte man erop.”

Keeper

Hoe zit het met de internationals van de UM? Rebekka Wernicke, masterstudent aan de rechtenfaculteit, is geboren in Zwitserland en groeide op in Engeland en Canada, terwijl haar ouders uit Duitsland komen. Welk team steunt ze de komende weken? “Zwitserland, ook al heb ik er maar kort gewoond. Mijn ouders zijn voor Duitsland, mijn broer voor Engeland. Ik vind het geweldig dat we allemaal (andere) landen hebben gekozen waar we een band mee hebben.” Voor Tristan Balakrishnan heeft voetbal een speciale betekenis. De eerstejaars European Law School, die keeper is van een Belgische amateurclub, waardeert vooral de wereldwijde boodschap van voetbal: “Op lokaal niveau versterkt voetbal het gemeenschapsgevoel, op internationaal niveau brengt het verschillende landen en culturen samen. Vooral in deze tijden van oorlog verenigt voetbal.”

Lotte van de Loo en Simon Wirtz