Drie Europese beurzen voor Universiteit Maastricht

Drie Europese beurzen voor Universiteit Maastricht

Internationals slepen voor Nederland de prijzen binnen

04-09-2024 · Nieuws

NEDERLAND. De Europese Onderzoeksraad ERC heeft aan 51 jonge wetenschappers van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen een beurs - starting grant - toegekend van gemiddeld anderhalf miljoen euro. Onder hen zijn drie docenten van de Universiteit Maastricht: Aurélie Carlier, Filippo Oncini en Evangelia Tsourdi. 

Carlier, universitair docent aan de faculteit Health, Medicine and Life sciences (FHML), gaat het geld inzetten voor nieuwe manieren om biologische processen te modelleren. Universitair docent Oncini, werkzaam aan het Maastricht Sustainability Institute van de School of Business and Economics (SBE), ontvangt de beurs voor een onderzoeksproject rondom voedselvoorziening van arme mensen in stedelijke gebieden. Tsourdi, als universitair hoofddocent verbonden aan de rechtenfaculteit, bestudeert de handhaving van Europese wetgeving rond migratie.   

De starting grants zijn bedoeld voor onderzoekers aan het begin van hun wetenschappelijke carrière. Er werden deze ronde bijna 3500 voorstellen ingediend, waarvan er 494 (14,2 procent) werden gehonoreerd. In totaal gaat het een bedrag van 780 miljoen euro. 

Vorig jaar kreeg de Universiteit Maastricht een beurs toebedeeld. Sanne ten Oever, universitair docent aan de Maastrichtse faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, mocht deze in ontvangst nemen voor haar onderzoek naar hoe de communicatie tussen twee delen van de hersenen verloopt, de frontale en de sensorische gebieden.

Nederland is opnieuw zeer succesvol met 51 toekenningen; alleen Duitsland ontvangt er meer (87). Grote landen als het Verenigd Koninkrijk (50), Frankrijk (49), Italië (41) en Spanje (33) slepen minder beurzen in de wacht.

Internationals

Van de beurswinnaars in Nederland zijn er 33 international en hebben er 18 de Nederlandse nationaliteit, laat onderzoeksraad ERC desgevraagd weten.

Alles bij elkaar zijn er 24 Nederlandse beurswinnaars, van wie er zes verbonden zijn aan een buitenlandse kennisinstelling. De Nederlanders staan zevende in het ‘nationaliteitenlijstje’, achter de Duitsers (94 beurzen), Italianen (61), Fransen (44), Spanjaarden (36), Israëli (30) en Britten (27).

Net als vorig jaar gaan de meeste ‘Nederlandse’ toekenningen naar wetenschappers die momenteel zijn verbonden aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Delft. De beurzen zijn echter persoonsgebonden; de winnaars kunnen alsnog besluiten om hun budget mee te nemen naar een andere instelling, hier of in het buitenland.

Kabinet

Het huidige kabinet bekijkt de internationalisering van het hoger onderwijs en onderzoek met argusogen. De kennisinstellingen benadrukken dat Nederland juist veel te danken heeft aan internationalisering. Met de toegekende beurzen kunnen de onderzoekers een eigen team opzetten en vijf jaar aan onderzoek besteden. De ERC verwacht dat er dankzij de beurzen ruim drieduizend mensen aan de slag kunnen.

 

HOP, Hein Cuppen / DB

Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock

Tags: starting grants, beurzen, ERC, Europese Onderzoeksraad, SBE, FMHL, rechtenfaculteit

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.