Eindelijk! Hoger onderwijs gaat weer van het slot

NEDERLAND/MAASTRICHT. De kogel is door de kerk: studenten mogen vanaf aanstaande maandag weer één dag in de week naar de campus van hun universiteit of hogeschool komen. Dat bevestigde demissionair premier Rutte zojuist tijdens een persconferentie.

Goed nieuws? Nederlandse wetenschap efficiëntste ter wereld

NEDERLAND. Nederland heeft de meest ‘efficiënte’ wetenschappers van de wereld, zegt ranglijstenmaker Times Higher Education. Geen enkel ander land doet zoveel uitmuntend onderzoek tegen zo’n lage prijs.

Hoger onderwijs kan efficiënter, meent kabinet

NEDERLAND. Het kabinet gaat de komende jaren enkele tientallen miljoenen bezuinigen op hogescholen en universiteiten onder de noemer ‘doelmatiger onderwijs’. Dat blijkt uit aanpassingen op de rijksbegroting.

Verliefd en hoogopgeleid? In deze zes steden voel jij je thuis

NEDERLAND. Twee verliefde dertigers lopen over straat. Wat denk je, zijn ze allebei hoogopgeleid? In zes Nederlandse steden is die kans groter dan één op twee, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Studentenstops: TU’s voegen de daad bij het woord

NEDERLAND. De technische universiteiten van Eindhoven en Delft hebben vijf extra studentenstops afgekondigd. Het is een nieuwe zet in het schaakspel om extra geld voor techniek.

Kamer verbijsterd over Islamitische ‘universiteit’

NEDERLAND. Fiscale zwendel, slecht bestuur… De Inspectie van het Onderwijs veegt de vloer aan met de Islamitische Universiteit Europa (IUE). Waarom grijpt de minister niet in, wil de Tweede Kamer weten?

Duitse uitgeverij zwicht voor censuur China

DUITSLAND/CHINA. Springer Nature, een van de grootste academische uitgevers ter wereld, heeft meer dan duizend wetenschappelijke artikelen geblokkeerd in China. Onder druk van Beijing censureert Springer gevoelige onderwerpen uit de Chinese geschiedenis.

Betalen andere universiteiten de overstap van Wageningen naar OCW?

NEDERLAND. Wageningen Universiteit heeft in 2018 wellicht miljoenen euro’s meer te besteden als haar onderwijs onder het ministerie van Onderwijs valt. Dat is slecht nieuws voor de andere universiteiten, want die dreigen ervoor op te draaien.

‘Internationale studenten zorgen niet voor extra werkdruk’

NEDERLAND. Vorig jaar studeerden maar liefst 112 duizend internationale studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten, meer dan ooit. Ook dit collegejaar komt één op de vijf studenten uit het buitenland. Kan ons onderwijs dat wel aan?  

Niet voor de winst, maar voor de mens

MAASTRICHT. Maak medicijnen voor mensen, niet voor winst. Dat is de boodschap van Universities Allied for Essential Medicine (UAEM), de wereldwijde organisatie die ook een Maastrichtse afdeling heeft. Komende week organiseren deze studenten de Access to Medicine (A2M) Week. 

Tien procent meer eerstejaars aan universiteiten

NEDERLAND. Er hebben zich dit jaar maar liefst 10 procent meer eerstejaars ingeschreven bij universiteiten. In Maastricht gaat het om een stijging van 5 procent .

Nieuw kabinet kan aan de slag

NEDERLAND. Zojuist zijn de bewindslieden van het nieuwe kabinet Rutte III beëdigd. Van de beide ministers van OCW heeft Ingrid van Engelshoven (D66) de leiding over het departement. Arie Slob (ChristenUnie) is minister ‘zonder portefeuille’.

Britse universiteiten woest over ‘poging tot censuur’

VERENIGD KONINKRIJK. Een Conservatief parlementslid wil van alle Britse universiteiten weten wat zij hun studenten leren over de Brexit, en welke docenten dat precies doen. De universiteiten reageren woedend.

Zoektocht naar SBE-decaan: vrouwen staan niet te springen

MAASTRICHT. Op zo’n vijftig reguliere hoogleraren telt de School of Business and Economics (SBE) slechts vijf vrouwen. Op dit moment zoekt de faculteit, of liever gezegd een extern headhuntersbureau in opdracht van het college van bestuur, naar een nieuwe decaan. Zowel binnen als buiten de UM. Zal dat een vrouw zijn? Het wordt spannend.

Proefschrift: ‘Selectie geneeskundestudenten niet beter dan loten’

NEDERLAND/MAASTRICHT. Geneeskundestudenten die zijn geselecteerd, presteren uiteindelijk niet beter dan degenen die zijn ingeloot. Dat blijkt uit het proefschrift van Nienke Schripsema van de Rijksuniversiteit Groningen. In Maastricht zien de medici wel verschillen.

‘Imaging’ post-grad master stopt

MAASTRICHT. Er komt een einde aan de Executive Master in Magnetic Resonance Imaging (MRI) Principles and Applications (EMMPA). Sinds de accreditatie in 2013 is er geen enkele student voor het post-graduate programma, dat een samenwerking was tussen d...

UM-gebouwen lijken veilig

MAASTRICHT. Zijn de gebouwen van de Universiteit Maastricht veilig? Die vraag rijst op nu zowel aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam als aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle de afgelopen week een relatief nieuw gebouw is gesloten omdat het moge...

Duisenberg: Opbrengst leenstelsel moet naar álle studenten

NEDERLAND. Er moet meer publiek geld naar onderzoek en de opbrengst van de afgeschafte basisbeurs moet ten goede komen aan álle studenten. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg draagt nu een andere pet dan als VVD-Kamerlid, ziet ook wetenschapsvakbond VAWO.

Waar blijven die extra docenten aan universiteiten?

NEDERLAND/MAASTRICHT. Aan de universiteiten moeten de komende jaren veertienhonderd docenten extra aan de slag. Dat wordt aanpoten, want in dit tempo gaan de universiteiten dat aantal in 2025 zeker niet halen.

Hoger onderwijs en wetenschap gaan naar minister Van Engelshoven

Hoger onderwijs en wetenschap gaan naar minister Van Engelshoven

NEDERLAND. D66 heeft Kamerlid Ingrid van Engelshoven naar voren geschoven als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Arie Slob van de ChristenUnie is de beoogde tweede minister van OCW voor basis- en voortgezet onderwijs. De Maastrichtse hoogleraar en advocaat Ferdinand Grapperhaus is de nieuwe minister van Justitie. Hij is lid van het CDA.

Steeds meer steun voor #WOinactie

NEDERLAND/MAASTRICHT. Al drie universiteiten steunen de petitie van WOinactie, die oproept tot meer geld voor wetenschappelijk onderwijs. Nog elf te gaan, zegt de actiegroep.  

TU-studenten willen snel duidelijkheid van nieuw kabinet

NEDERLAND. De nieuwe regering mag dan meer geld in petto hebben voor technische studies, de toezeggingen zijn nog weinig concreet, vinden studenten van de TU’s in Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Ze willen boter bij de vis.

Brightlands campussen versterken Limburgse economie

MAASTRICHT. De vier campussen die onder de naam Brightlands opereren zijn in de afgelopen jaren een belangrijke economische rol gaan spelen. Ze leveren een gezamenlijke toegevoegde waarde aan de provinciale economie van 1,7 miljard. Daarmee maken ze 5,6 procent van de provinciale economie uit.

“Ik verwacht dat de mayonaise gaat pakken”

“Ik verwacht dat de mayonaise gaat pakken”

Dat hij te vroeg vertrekt, ziet SBE-decaan Philip Vergauwen zelf ook wel. De strategische vernieuwing in zijn faculteit is nog in volle gang. Maar het aanbod van de business school van Brussel was te mooi om te laten lopen. Een gesprek over moeilijke bestuurlijke momenten, de SBE als het buitenbeentje, en het verkopen van onderzoek.

“Alles is beter dan het huidige subsidiesysteem”

“Alles is beter dan het huidige subsidiesysteem”

MAASTRICHT/NEDERLAND. Het subsidiebeleid van NWO gaat op de schop om de vloed aan onderzoeksaanvragen in te dammen. De onderzoeksfinancier roept universiteiten op om hun kandidaten strenger te selecteren. Aanvankelijk stelde NWO een maximum aantal aanvragen per instelling voor, maar dat zagen de rectoren niet zitten.

List en bedrog of stap vooruit? Reacties op het regeerakkoord

NEDERLAND. Universiteiten en hogescholen vinden het regeerakkoord een stap in de goede richting, zeggen ze. Maar bij oppositiepartijen overheerst de scepsis. “Dit gaat niet helpen.”

Onze zware jongens en meiden

Onze zware jongens en meiden

Kleerkasten vind je niet alleen bij IKEA, maar ook bij UM Sport. De vooroordelen over deze ‘zware jongens en meiden’: ze eten de hele dag kip, hun IQ reikt niet ver boven de honderd en ze laten hun gewichten onnodig hard op de grond stuit...

“Studenten krijgen sigaar uit eigen doos”

NEDERLAND. Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn boos op de nieuwe regering. Duizend euro korting voor eerstejaars klinkt mooi, maar het is een sigaar uit eigen doos. En de rekening wordt vooral betaald door studenten uit arme gezinnen.

Pleidooi voor UM-ombudsman

MAASTRICHT. De UM zou de functie van vertrouwenspersoon moeten opwaarderen tot die van ombudsman, met meer bevoegdheden. Een ombudsman kan zelfstandig aan waarheidsvinding doen. Dat zei vertrouwenspersoon Marloes Rikhof onlangs tegen de universiteitsraad.

Regeerakkoord: minder Engels, meer techniek in hoger onderwijs

NEDERLAND.Onder Rutte III gaat de financiering van het hoger onderwijs op de schop: technische opleidingen krijgen meer geld. Ook wil het kabinet Engelstalig onderwijs aan banden leggen.

Nobelprijs economie voor ‘nudging’

ZWEDEN. Mensen gedragen zich lang niet altijd rationeel en daar worstelen ook economen mee: hoe voorspel je economische beslissingen? De Nobelprijs voor de economie gaat naar Richard H. Thaler, die als een van de eersten de psychologie erbij haalde.

NWO-voorzitter Gielen: “Iedereen klaagt over aanvraagdruk, er moet echt iets gebeuren”

NEDERLAND. Op eigen houtje een onderzoeksbeurs van NWO aanvragen? Dat wordt minder makkelijk, als het aan NWO-voorzitter Stan Gielen ligt. “Sommige mensen moet je geen aanvraag laten doen. Je houdt ze alleen maar van hun werk.”

EUR krijgt klacht over verzwegen banden met Shell

NEDERLAND. Tegen een hoogleraar van de Erasmus Universiteit is een klacht ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, meldt universiteitsblad Erasmus Magazine. In publicaties zou hij de sponsoring van onder meer Shell niet hebben gemeld.

Minister Schippers tikt onderzoeksfinancier ZonMw op de vingers

NEDERLAND. Minister Schippers wil uitleg over vermeende belangenverstrengeling bij onderzoeksfinancier ZonMw.  Het radioprogramma Argos onthulde zaterdag dat sommige onderzoekers die een aanvraag deden ook in de beoordelingscommissie zaten.

Nieuwe formule maandelijkse expatbijeenkomst

Nieuwe formule maandelijkse expatbijeenkomst

MAASTRICHT. Zo’n 150 mensen kwamen er afgelopen donderdag op de eerste Let’s Catch Up af in Céntre Céramique. Deze Engelstalige bijeenkomst voor internationale medewerkers van de Universiteit Maastricht en andere expats uit Zuid-Limburg vervangt de maandelijkse Meet&Greet.

UM-student is (zeer) tevreden over studie

UM-student is (zeer) tevreden over studie

MAASTRICHT. De Maastrichtse studenten zijn - in vergelijking met zusterstudies in de rest van het land -bovengemiddeld tevreden tot zeer tevreden over de opleidingen aan de Universiteit Maastricht. Dat is het nieuws van het Centrum voor Hoger Onderwi...

Stormloop op onderzoeksgeld: NWO vraagt hulp universiteiten

NEDERLAND. Geen loting, geen basisbeurs voor wetenschappers… Onderzoeksfinancier NWO neemt geen drastische maatregelen om de run op zijn subsidies te beteugelen, maar roept de hulp van de universiteiten in.

U-raad stuurt publiek weg bij debat over ontgroening

MAASTRICHT. De universiteitsraad besloot afgelopen week om weliswaar vragen te stellen aan het college van bestuur over de sancties tegen twee studentenverenigingen, Tragos en Circumflex, maar dan wel zonder publiek. Alleen dan geeft het college echte antwoorden, was de redenering.

Amerikaanse universiteiten knielen mee met football-spelers

AMERIKA. Uit solidariteit met American football-spelers knielen steeds meer studenten en onderzoekers van Amerikaanse universiteiten tijdens het afspelen van het volkslied. Ook zij protesteren tegen het vermeende racistische geweld van de politie.

VR-bril in de onderwijsgroep: leuke gadget of waardevolle toevoeging?

VR-bril in de onderwijsgroep: leuke gadget of waardevolle toevoeging?

Hoe geef je studenten gezondheidswetenschappen, richting ‘beleid, management en evaluatie van zorg’, een beeld van het werk van een wijkverpleegkundige? Met zeventig studenten in de groep is meelopen geen optie, maar ze alleen een filmpje laten zien heeft ook zo z’n beperkingen. Docenten Nynke de Jong en Silke Metzelthin gebruikten moderne technologie als oplossing. Ze lieten de studenten door een Virtual Reality-bril kijken naar een 360 graden video, iets wat nog niet eerder in een Maastrichtse onderwijsgroep is gedaan.

Nieuwe aanpak Summer School leidt tot flinke dip

MAASTRICHT. De Maastricht Summer School verwelkomde afgelopen zomer bijna de helft minder deelnemers dan in 2016. De oorzaak zit ‘m in een nieuwe aanpak: eerdere aanmelddatum, een minimum aantal van zeven deelnemers, nieuwe prijzen en strengere taaleisen.

Ondanks leenstelsel staat Nederlandse economie wereldwijd nog altijd vierde

NEDERLAND. In de wereldranglijst van meest concurrerende kenniseconomieën staat Nederland opnieuw op de vierde plaats. Maar zorg wel dat het hoger onderwijs toegankelijk blijft, waarschuwt het World Economic Forum.

Nederland bijna koploper met Engelstalige bachelors

NEDERLAND. De explosieve groei van het aantal Engelstalige bacheloropleidingen op het vasteland van Europa is mede aan Nederland te danken. Behalve Turkije biedt geen enkel land zoveel Engelstalige bachelors aan.

Omstreden Duisenberg wil kritiek wegnemen

Omstreden Duisenberg wil kritiek wegnemen

 NEDERLAND. Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Bussemaker verliest geduld en eist landelijke declaratieregels

NEDERLAND. Als universiteiten en hogescholen niet snel op de proppen komen met een uniforme regeling over de hoogte van declaraties, wordt die bij wet vastgesteld, dreigt minister Bussemaker.

“Is Groningen ineens zo veel beter vanwege Feringa?”

“Is Groningen ineens zo veel beter vanwege Feringa?”

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zakte van de 94ste plaats naar 103 in de universiteitenrangorde van Times Higher Education (THE). Presteert de UM slechter? Nee, zegt Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur. Hij liet de uitkomsten a...

Over drie jaar nog steeds te weinig vrouwen? Dan quota

Over drie jaar nog steeds te weinig vrouwen? Dan quota

Rector Rianne Letschert heeft zich zo’n beetje vanaf dag één van haar benoeming per 1 september 2016 telkens weer uitgesproken voor meer diversiteit, en in ieder geval meer vrouwen in de hogere regionen van het universitaire personeelsbestand. In een recent interview door de communicatieafdeling van de UM laat ze zich ‘diversiteitsrector’ noemen. Nu ligt er een rapport, dat echter meer uitgangspunten dan concreet beleid beschrijft.

Diversiteitsnota: iedereen moet zich thuis voelen aan de UM

MAASTRICHT. De studenten- en medewerkerspopulatie aan de UM moet in de toekomst een gevarieerder beeld gaan vertonen. En iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen. Daarvoor, zo schrijft een werkgroep en vindt ook de rector, is een op de lange termijn gericht diversiteits- en inclusiviteitsbeleid nodig. En dan gaat het dus niet alleen over vrouwen of etnische minderheden.

Einde aan gratis parkeren

Einde aan gratis parkeren

MAASTRICHT. Het gratis parkeren door medewerkers bij de universitaire gebouwen heeft zijn langste tijd gehad. Het college van bestuur is van plan in Randwijck betaald parkeren in te voeren en neemt meteen ook de binnenstad daarin mee.

Wat merken studenten van 206 miljoen extra?

NEDERLAND.Volgend jaar krijgen universiteiten en hogescholen voor het eerst extra geld dankzij het afschaffen van de basisbeurs. Het gaat om 206 miljoen euro, blijkt uit de nieuwe Rijksbegroting. Maar hoe zit het ook alweer, wat zien studenten daarvan terug?

Begroting hoger onderwijs: stilte voor de storm

NEDERLAND. Er zit een gat in de begroting van het ministerie van OCW. Het volgende kabinet moet een tekort van 244 miljoen euro wegwerken. Studenten en universiteiten schrikken ervan.

Geen hoger onderwijs in Troonrede

NEDERLAND. Koning Willem-Alexander heeft in zijn troonrede niets gezegd over het hoger onderwijs. Alleen het salaris van onderwijzers werd aangestipt: daar wordt 270 miljoen euro voor uitgetrokken.

Spinozapremie krijgt evenknie voor toegepast onderzoek

NEDERLAND. Vanaf volgend jaar maken wetenschappers kans op de Stevinpremie voor toegepast onderzoek. Net als de Spinozapremie is de nieuwe prijs 2,5 miljoen euro waard.

ISN trekt zich terug uit internationale studentenclub

MAASTRICHT. Het International Student Network heeft zich voor de zomer teruggetrokken als hoofdverantwoordelijke van Kaleido, de internationale studentenclub in de Timmerfabriek. Dat betekent dat het geen primaire exploitant wordt. Binnen de Universiteit Maastricht leefden er al langer twijfels over de gigantische taak die ISN te wachten stond. De kleine vereniging met een wisselend bestuur kreeg de programmering en promotie maar moeilijk van de grond. De UM zette er vorig jaar een eigen projectteam op dat voorlopig de kar blijft trekken.

Hoger onderwijs moet beter nadenken over Engels als voertaal

Hoger onderwijs moet beter nadenken over Engels als voertaal

MAASTRICHT/NEDERLAND. Engels wordt meer en meer gebezigd in hogescholen en vooral universiteiten, maar of daar altijd zo goed over is nagedacht, is de vraag. Een commissie van de KNAW bepleit een veel bewustere aanpak van taalkeuze en taalbeleid.

SSC-directeur zwijgzaam over check op ontgroening

MAASTRICHT. Voor het eerst heeft de directeur van het studentenservicecentrum, Pascal Breuls, onaangekondigde bezoekjes gebracht aan de studentenverenigingen tijdens de ontgroening van de nieuwe leden. Breuls heeft niet alle verenigingen bezocht, zegt hij, maar hij heeft niettemin geconstateerd dat “de besturen veel hebben geleerd van de gesprekken die we met ze gevoerd hebben in het afgelopen jaar”.

Sportcafé Time Out in financiële problemen

MAASTRICHT. Het sportcafé Time Out in het sportcomplex van UM Sport zit financieel in zwaar weer. De belastingdienst, waar uitbater Concepts&More een schuld heeft, had al opdracht gegeven tot een executieveiling van de inventaris vandaag, woensdag 13 september, maar die is op het laatste moment afgeblazen.

‘Terugkeer van de basisbeurs mogelijk’

NEDERLAND. Er liggen plannen op de formatietafel om de basisbeurs – al dan niet in een andere vorm – opnieuw in te voeren. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Een akkoord is er nog niet.

YAE-prize voor rector Rianne Letschert

MAASTRICHT. Rector Rianne Letschert is de eerste winnaar van de Young Academy of Europe (YAE) Prize, onlangs uitgereikt in Boedapest. De YAE is een pan-Europees netwerk van talentvolle jonge wetenschappers. Letschert, sinds 2013 lid van De Jonge Akad...

PAS 2017: druk bezocht, jammer van het weer

PAS 2017: druk bezocht, jammer van het weer

MAASTRICHT. Over de weergoden hebben we niets te zeggen, schreef Jacques Reiners in het programmaboekje van Festival PAS (Pleasure, Art and Science) dat afgelopen weekend plaatsvond. En dat bleek: op donderdag- en vooral vrijdagavond regende het pijp...

Tweede Kamer vraagt zich af of nieuwe onderwijskeuring helpt

NEDERLAND. Meer vertrouwen, minder rompslomp: het idee achter het wetsvoorstel accreditatie klinkt goed, maar de Tweede Kamer houdt zijn twijfels. Gaat de lastendruk wel echt omlaag?

Bussemaker wacht onderzoek naar belangenverstrengeling af

NEDERLAND. Laten we niet op de zaken vooruitlopen, was de boodschap van de minister bij een debat over de vermeende banden tussen Shell en de Erasmus Universiteit. Het onderzoek loopt immers nog en bovendien is de academische vrijheid goed gewaarborgd.

Student en Stad moet beter

MAASTRICHT. Er zal jaarlijks een vast bedrag gereserveerd moeten worden voor het actieprogramma Student en Stad omdat menig lopend project niet op eigen benen kan staan. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente Maastricht. Toch wil de gemeente haar vingers nog niet branden aan een structureel budget. Ze stelt voor om er alleen volgend jaar geld voor uit te trekken.

Times-ranking: UM iets gezakt

Times-ranking: UM iets gezakt

MAASTRICHT. Net buiten de top honderd: de Universiteit Maastricht heeft haar positie op plaats 94 van de Times Higher Education-lijst niet kunnen handhaven. De UM zakt naar plaats 103. Maar dat kan te maken hebben met een verandering in methode bij THE: instellingen zonder stevige bèta-poot zijn daarbij in het nadeel, analyseert universiteitenvereniging VSNU.

“It is not the school that makes the student, it’s the student that makes the school”

“It is not the school that makes the student, it’s the student that makes the school”

MAASTRICHT. Als er iets belangrijk is in de wereld, is het wel onderwijs. Die stelling bewees de jonge (27) Libisch-Canadese arts en activiste Alaa Murabit, keynote spreker bij de opening van het academisch jaar, met levendige anekdotes uit haar eigen leven.

“Schrijf geen academische papers om jezelf op te hemelen”

“Schrijf geen academische papers om jezelf op te hemelen”

“Vanochtend stonden er zes mensen op het podium. Allemaal vrouwen. Het laat zien dat vrouwen veel meer gericht zijn op actie dan mannen”, zegt Rob Bauer, hoogleraar Finance. Hij wijst naar zichzelf en zijn medejuryleden – ook allemaal vrouwen – en grapt: “Omdat mannen betere sprekers zijn dan vrouwen neem ik deze taak op me.” Aan het einde van het ochtendsymposium feliciteert hij student Nrupaja Bhide en rechtsfilosoof Marieke Hopman die beiden de zogeheten action research award van 3000 euro hebben gewonnen.

Iedere patiënt een maaltijd per dag

Iedere patiënt een maaltijd per dag

Spannende tijden breken aan voor Victoria von Salmuth. De Duitse zesdejaars geneeskunde gaat begin november, als ze haar studie heeft afgerond, voor het eerst sinds twee jaar terug naar het Shirati KMT Hospital in Tanzania. Daar zette ze het Food Programme op waarvoor ze afgelopen maandag tijdens de opening van het academisch jaar de Student Award 2017 won.

Meer eerstejaars aan UM

Meer eerstejaars aan UM

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zal dit studiejaar tussen de 3 en 5 procent meer eerstejaars verwelkomen dan in 2016. Toen daalde de instroom licht en begonnen bijna 6800 studenten aan een bachelor- of masterstudie (totaal aantal studenten was vorig studiejaar bijna 16.900). Zo’n 56 procent van de nieuwe lichting komt uit het buitenland, en dat is iets minder dan vorig jaar (57 procent). Het aandeel Nederlandse studenten groeit daarmee licht.

Academische opening: veel lof, van de UM voor de UM

Academische opening: veel lof, van de UM voor de UM

Zou het bedoeld zijn geweest als service aan de dames hoogleraren? Aan de rector? Dat ze wat gemakkelijker met hun naaldhakken over de steentjes van de Minderbroedersberg naar beneden konden wandelen in het cortège? Afgelopen maandagmiddag lag er voo...

“Onderzoek op onbekend terrein is het spannendst. En het frustrerendst”

“Onderzoek op onbekend terrein is het spannendst. En het frustrerendst”

Een voorspellende machine. Zo zou je het brein kunnen noemen, want het is constant bezig om te voorspellen wat er zal gebeuren. In een gesprek probeert het bijvoorbeeld te ‘raden’ welk woord volgt en op welk moment. Cognitieve neurowetenschapper Sanne ten Oever probeert te ontrafelen hoe het brein dit doet. Ze heeft de Edmond Hustinxprijs gewonnen, maar kon ‘m niet zelf in ontvangst nemen.

Honderden handtekeningen onder petitie tegen Duisenberg

NEDERLAND. Er staan bijna veertienhonderd handtekeningen onder een petitie tegen de benoeming van VVD-politicus Pieter Duisenberg als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Bussemaker wil geen Zuid-Koreaanse toestanden in het onderwijs

Bussemaker wil geen Zuid-Koreaanse toestanden in het onderwijs

NEDERLAND. Gelukkig worden is belangrijker dan goed presteren in het onderwijs, zegt minister Bussemaker bij de opening van het academisch jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Scheefgroei aan universiteiten: te weinig geld voor zoveel studenten

NEDERLAND. De universiteiten leveren steeds meer bachelors en masters af, maar ze krijgen nauwelijks extra geld. Er is sprake van scheefgroei, meldt het Rathenau Instituut vandaag.

Roeivereniging van Vindicat geschorst om ‘sletbokaal’

NEDERLAND. Het Groningse studentencorps Vindicat heeft zijn roeivereniging Aegir voor de rest van het collegejaar geschorst. Leden van de vereniging bleken een ‘Slet van de Zomer’-bokaal uit te reiken.

Protest tegen werkdruk bij universiteiten

NEDERLAND. Er moet iets gebeuren aan de hoge werkdruk bij universiteiten, waarschuwen vakbonden VAWO en FNV bij de opening van het academische jaar. “Overwerk is eerder regel dan uitzondering.”

Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

We zitten nog maar nauwelijks in café de Tribunal of RTV Maastricht belt. Nee, hij zit nu in een interview, maar over een klein uurtje is hij beschikbaar. De lokale tv-zender zal in aanloop naar 8 en 9 september veel aandacht besteden aan PAS 2017: Pleasure, Art and Science. Een UM-festival dat dit jaar voor de vierde keer - door Studium Generale - wordt georganiseerd.

Fors meer aanmeldingen bij universiteiten

NEDERLAND. Er hebben zich bij de universiteiten 13 procent meer eerstejaars bachelorstudenten aangemeld dan vorig jaar om deze tijd. Universiteitenvereniging VSNU vermoedt dat de uiteindelijke instroom minder sterk zal stijgen.

UvA-studenten roepen op tot boycot VSNU

NEDERLAND. De Universiteit van Amsterdam moet universiteitenvereniging VSNU de rug toekeren, vinden studenten van de centrale studentenraad. Ze hebben geen vertrouwen in de nieuwe VSNU-voorzitter, VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg.

Hoe geheim is een onderwijsgroep of college

MAASTRICHT. Blijft datgene wat in een onderwijsgroep, een college of lezing wordt besproken, in principe binnen de muren van de universiteit? De Leidse emeritus professor George Maat, MH17-onderzoeker, moest in Maastricht ervaren dat zijn besloten lezing voor gezondheidswetenschappers via RTL op straat belandde. De kwestie was voor de Nederlandse rectoren aanleiding richtlijnen op te stellen. Ook bij de UM wordt nu nagedacht over - strengere - gedragscodes en wellicht ook sancties.

“De UM had prof. Maat in bescherming moeten nemen”

“De UM had prof. Maat in bescherming moeten nemen”

Het begon allemaal in Randwijck, waar op 9 april 2015 de studievereniging van gezondheidswetenschappen, Santé, de Leidse emeritus professor George Maat, fysisch (ook wel: forensisch) anatoom had uitgenodigd voor een lezing. Hij maakte deel uit van he...

Topsporters hebben eindelijk streepje voor aan UM

Topsporters hebben eindelijk streepje voor aan UM

MAASTRICHT. Studenten die op hoog niveau sporten, krijgen vanaf nu extra steun van de Universiteit Maastricht. Niet alleen wordt hun studieprogramma zoveel mogelijk op maat gesneden en hebben zij kosteloos toegang tot de Gym van UM-Sport, ook krijgen ze vijf maanden (in plaats van de reguliere drie) financiële ondersteuning vanuit het profileringsfonds.

Gemeenteraad en U-raad: samen vergaderen

Gemeenteraad en U-raad: samen vergaderen

MAASTRICHT. De PvdA-fractie in de Maastrichtse gemeenteraad wil voortaan dat de raad minimaal twee keer per jaar samen met de universiteitsraad vergadert. Dit om de banden tussen gemeente en met name studenten strakker aan te halen.

Ook in Venlo vieren ze feest

Ook in Venlo vieren ze feest

Maastricht heeft de Inkom. Venlo heeft de VID, Venlo Introduction Day. Vorige week donderdag 24 augustus vond in de Noord-Limburgse gemeente voor het eerst een centrale introductiedag plaats. Twee hogescholen en campus Venlo – een bachelor en twee masters van de UM – sloegen de handen ineen. Qua aantallen was het echter meer een hogeschoolfeestje: van de 1200 deelnemers waren er slechts zo’n veertig van campus Venlo.

VVD’er Duisenberg nieuwe voorzitter VSNU

NEDERLAND. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg wordt de nieuwe voorzitter van universiteitenvereniging VSNU. Per 1 oktober volgt hij Karl Dittrich op, die met pensioen gaat.

Minister eist rampenplan voor campus in buitenland

NEDERLAND. Als Nederlandse universiteiten en hogescholen een filiaal in het buitenland willen openen, moeten ze een exit-strategie hebben voor als het misloopt. Anders gaat het ministerie niet akkoord.

Hoe schaf je een numerus fixus af

Hoe schaf je een numerus fixus af

MAASTRICHT. De numerus fixus van de opleiding Economics and Business Economics is nooit gehaald. Weg ermee dus, zegt het faculteitsbestuur van SBE. Slecht idee, vinden de studenten. De fixus werkt als een kwaliteitszegel en dat schrikt ongemotiveerde studenten af. In de faculteitsraadsvergadering stemden de studenten het voorstel unaniem weg. Inmiddels blijkt dat de F-raad er niets over te zeggen heeft, de U-raad misschien ook niet.

Saoedisch staatsoliebedrijf sponsort Maastrichts onderzoek

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht knoopt nauwe banden aan met het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco, bekend als de grootste en rijkste olie- en gasexploitant ter wereld. Het bedrijf financiert om te beginnen een bijzondere leerstoel op de Chemelot-campus, later uit te breiden tot een onderzoeksprogramma op het gebied van biomaterialen en duurzaamheid.

UPDATE: UM op het matje geroepen door student

UPDATE: UM op het matje geroepen door student

MAASTRICHT. De UM heeft niet binnen de voorgeschreven termijn van de Wet bescherming persoonsgegevens gereageerd op een verzoek van FHML-student Patrick Pilipiec. Betaling van een dwangsom is de volgende stap. Pilipiec maakte bezwaar tegen he...

Voortaan twee professoren in college van bestuur

MAASTRICHT. Niet alleen de rector magnificus, ook de voorzitter van het college van bestuur zou voortaan een hoogleraar moeten zijn. Een commissie van de universiteitsraad reageerde positief op een voorstel van het college met die strekking. Was deze regel eerder aan de UM ingevoerd, dan had geen enkele voorzitter benoemd kunnen worden, behalve de huidige.

“Een beetje Italiaans”

“Een beetje Italiaans”

MAASTRICHT. De foto is van rector Rianne Letschert, met de smartphone gemaakt: “Het was hartstikke leuk, een beetje Italiaans, zeker hier bij Tragos, zo buiten aan lange tafels. Ze hadden het heel goed verzorgd, en de anderen ook, met kaarsen e...

Robin Hood krijgt hulp van Kleine Jan

MAASTRICHT. Het Robin Hood-project van de psychologie en neurowetenschapfaculteit krijgt een klein broertje: het Kleine Jan-project, genoemd naar het hulpje van Robin Hood in het verhaal over de dief die steelt van de rijken om aan de armen te geven.

Leiden en Utrecht verdelen Spinozapremies

NEDERLAND. De NWO-Spinozapremies zijn toegekend aan twee Utrechtse en twee Leidse hoogleraren. Deze premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland en wordt ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd.   De twee Utrechtse...

“De klager wil dat het stopt, de student wil van het gezeur af”

“De klager wil dat het stopt, de student wil van het gezeur af”

MAASTRICHT. Maastricht is achttien jonge buurtbemiddelaars rijker. Allen rechtenstudenten deze keer. Waar problemen spelen tussen buurtbewoners en studenten, of tussen studenten onderling, kan aan de bel worden getrokken bij Welzijnsorganisatie Trajekt.  “In 80 procent van de gevallen is het een kwestie van elkaar in de ogen kijken”, zegt coördinator Mardoeka Christensen.

Elsevier: Waar je studeert, voel je straks in portemonnee

NEDERLAND. Voor je toekomstige salaris maakt het niet alleen uit welke studie je kiest, maar ook waar je gaat studeren. Dat schrijft weekblad Elsevier op grond van onderzoek onder ruim een miljoen afgestudeerden.

‘Bemoei je niet met onafhankelijke onderwijspers’

NEDERLAND. Handen af van de persvrijheid, zeggen studenten en promovendi tegen hogescholen en universiteiten. Vooral bij de Groningse Universiteitskrant zou die onder druk staan. “Die vrijheid zullen wij te vuur en te zwaard verdedigen.”

UM zakt op QS World University Ranking naar plaats 200

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is 27 plaatsen gezakt op de QS World University Ranking die vandaag verscheen. De UM staat nu op plek 200.

Protestactie Tihange vindt aan UM nog weinig weerklank

Protestactie Tihange vindt aan UM nog weinig weerklank

MAASTRICHT. Op 25 juni organiseren verschillende Duitse, Belgische en Nederlandse actiegroepen een menselijke ketting om de kerncentrale van Tihange 2 gesloten te krijgen. Die centrale ligt op zo’n 50 kilometer van Maastricht en vertoont al jar...

Eerste Kamer stemt in met ‘China-wet’

NEDERLAND. Mogen universiteiten straks opleidingen in het buitenland aan gaan bieden, zoals Groningen dat in China wil doen? Een meerderheid van de senaat ziet dat wel zitten, mits de academische vrijheid en de mensenrechten niet geschonden worden.

Groen licht wp-personeelsbeleid na ‘olifantsdracht’

MAASTRICHT. Applaus voor het tenure track beleid, en ruime instemming voor het hooglerarenplan. De universiteitsraad toonde zich vorige week tevreden over de aanpassingen die de rector, na kritiek van de raad, had doorgevoerd.

“Ik ben vóór Europa en schreef dat ook. Je wilt niet weten hoeveel hate mails ik kreeg”

“Ik ben vóór Europa en schreef dat ook. Je wilt niet weten hoeveel hate mails ik kreeg”

De Brexit was onvermijdelijk, de Britten zaten al jaren in de “sabotage stand”, zegt Caroline de Gruyter, Europa-correspondent van NRC Handelsblad in Wenen. Hun constante gehak op Europa werkte ontwrichtend en wakkerde de euroscepsis in andere landen aan. Dat tij lijkt zich nu te keren. Komende zaterdag is De Gruyter de keynote speaker tijdens de viering van het vijftienjarig jubileum van de bachelor European Studies.

Een ‘fishing expedition’ naar duurzaamheid bij SBE

MAASTRICHT. Er gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid – in de brede zin van het woord, dus inclusief zaken als sociale gelijkheid – bij de School of Business and Economics, maar wat precies? En door wie? Om dat te ontdekken, is vanuit de Graduate School het Sustainability Research Theme opgezet. Coördinator Rob Bauer, hoogleraar Finance, organiseerde afgelopen week een brainstormsessie waar zestien onderzoekers hun projecten presenteerden.

Nieuw promotierecht ongeschonden door Eerste Kamer

NEDERLAND. Straks mogen niet alleen hoogleraren de doctorstitel uitreiken, maar ook sommige universitair hoofddocenten. Talloze kritische vragen stelde de Eerste Kamer hierover aan minister Bussemaker. Maar de leden zijn wel akkoord gegaan.

‘ABP moet stoppen met beleggen in tabak’

NEDERLAND. Beleg niet langer in de tabaksindustrie, zegt bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen tegen het ABP. Maar het pensioenfonds voor onderwijs en overheid is niet van plan ermee te stoppen.

UM-campus Brussel groeit uit jasje

UM-campus Brussel groeit uit jasje

MAASTRICHT. De UM-campus in Brussel gaat verhuizen. Het huidige pand is te klein geworden voor de lopende activiteiten en zeker voor de ambities die de universiteit ermee heeft. Dat zei Vivianne Heijnen, campusmanager, onlangs tijdens een presentatie...

Een kijkje in de keuken van Albron

Een kijkje in de keuken van Albron

Broodje te duur? Dan haal je toch wat van de prijs af. Salade niet duurzaam genoeg? Dan koop je toch in bij de lokale bio-boer. Meer vega-opties? Die zet je toch gewoon op het menu. De kritiek die cateraar Albron de afgelopen jaren in de jaarlijkse Flycatcher-enquêtes te verduren kreeg, lijkt makkelijk op te lossen. De praktijk is weerbarstiger, ontdekte Observant tijdens brainstormsessies met studenten en een rondleiding op het hoofdkantoor in De Meern.

Alumnus Tom Dumoulin wint Giro 2017

Alumnus Tom Dumoulin wint Giro 2017

MAASTRICHT. Tom Dumoulin schreef gisteren de Giro 2017 op zijn naam. De Maastrichtenaar studeerde van 2009 tot 2011 gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Drie jaar geleden interviewde Observant hem over zijn UM-periode en de topsportregeling van de instelling.

Rechtszaak dreigt om Engels in hoger onderwijs

NEDERLAND. Actiegroep Beter Onderwijs Nederland dreigt met een rechtszaak tegen de verengelsing van het onderwijs aan hogescholen en universiteiten. “Alles moet maar in het Engels, tot aan de naambordjes aan toe.”

Zeg het maar: Delft, Utrecht of Leiden op nummer één?

NEDERLAND. Welke universiteit scoort wereldwijd het best met haar wetenschappelijk onderzoek? Delft, Utrecht en Leiden kunnen alle drie claimen dat ze de nummer één van Nederland zijn, blijkt uit de nieuwe Leiden Ranking. Maastricht eindigt steeds onderin.

Rotterdamse businessschool laat integriteit onderzoeken

NEDERLAND. De Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit benoemt een externe commissie wetenschappelijke integriteit die de banden van de faculteit met het bedrijfsleven gaat onderzoeken. Op de website van Erasmus Magazine re...

”Hoogleraar die geen onderzoek doet, dat kan niet”

MAASTRICHT. In de universiteitsraad zijn bedenkingen gerezen tegen een nieuwe categorie hoogleraar die het college van bestuur wil invoeren. Het gaat om de zogenoemde ‘praktijkhoogleraar’.

Tapijnplan kan doorgaan

Tapijnplan kan doorgaan

MAASTRICHT. Omwonenden van de voormalige Tapijnkazerne, die bij de Raad van State in beroep zijn gegaan tegen de plannen van de Universiteit Maastricht en de gemeente, hebben grotendeels nul op het rekest gekregen. Dit blijkt uit de tussenuitspraak van woensdag 17 mei.

Regels aangepast, rector mag voortaan van buiten komen

MAASTRICHT. Het interne reglement van de Universiteit Maastricht wordt zo aangepast dat de rector magnificus niet meer per se een eigen hoogleraar hoeft te zijn. Dat blijkt uit de nieuwe tekst die het college van bestuur deze week aan de universiteitsraad voorlegt. Bij de benoeming van decanen blijven de regels echter ongewijzigd. 

Erasmus Universiteit onder vuur om banden met Shell

NEDERLAND. Shell heeft ruim drie ton betaald voor een onderzoek van de Erasmus Universiteit dat een grote rol speelde in de lobby van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Deze financiering was niet bekendgemaakt.

Bussemaker blijft erbij: studentenstops bij TU’s niet erg

NEDERLAND. Minister Bussemaker hield gisteren in Nieuwsuur voet bij stuk: een studentenstop bij technische universiteiten is niet erg, mits tijdelijk. De lobby van de TU’s is sterk, zei ze, waardoor problemen bij andere opleidingen nu onderbelicht blijven.

“Wees zelfbewust over je expertise, maar luister welwillend naar andersdenkenden”

“Wees zelfbewust over je expertise, maar luister welwillend naar andersdenkenden”

Hij gaat morgen, op Bevrijdingsdag, nog aan zijn afscheidsrede van 12 mei schaven, zegt Wiebe Bijker, hoogleraar Techniek en Maatschappij. Die is nog niet zoals hij hem hebben wil. Denk niet dat hij te laat is begonnen, de eerste woorden tikte hij een klein jaar geleden. Maar zijn wetenschappelijke boodschap is niet eenvoudig, erkent hij. Tja, “onze wereld ís ingewikkeld, eenvoudige oplossingen bestaan niet”. En dan is er nog zijn zoektocht naar een effectief weerwoord op de ‘alternatieve feiten’, halve waarheden en hele leugens van politici als Donald Trump en Geert Wilders. “Hoe antwoord te geven op Trump? We hebben geen repliek, onze democratie kan er niet mee omgaan.”

Nieuwe studentenpartij bij SBE

Nieuwe studentenpartij bij SBE

MAASTRICHT. Voor de universitaire verkiezingen - van 15 tot 18 mei - zijn meer lijsten ingediend dan ooit: 44. Dat betekent dat er voor medewerkers en studenten aardig wat te kiezen valt. Er is zowaar een nieuwe studentenpartij aan de School of Busin...

Twee lintjes

MAASTRICHT. Twee meldingen van koninklijke onderscheidingen voor UM-medewerkers dit jaar. Angelique Heijnen, office manager bij het secretariaat van de vakgroep Metamedica van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, is benoemd tot Lid ...

‎Gegarandeerd een kamer in Maastricht

MAASTRICHT. Nieuwe studenten die onzeker zijn of ze op tijd een kamer kunnen vinden in Maastricht, mogen eenmalig gebruik maken van de zogeheten kamergarantieregeling (KGR). De actie is een initiatief van het College van Bestuur. Tussen 15 april en 1...

Tijdschriften Oxford UP weer achter betaalmuur

NEDERLAND/MAASTRICHT. Nederlandse wetenschappers verliezen binnenkort de toegang tot tijdschriften van Oxford University Press, nu de onderhandelingen met universiteitenvereniging VSNU zijn stukgelopen op open access

‘Hongarije gaat onderwijswet aanpassen’

HONGARIJE. Volgens de Europese Volkspartij (EPP) gaat de Hongaarse premier Orbán zijn omstreden onderwijswet aanpassen. Of hij het echt gaat doen, is afwachten: “Niemand zal Hongarije voorwaarden opdringen.”

“Als zestigplusser minder kan gaan werken, krijgen meer jongeren vaste baan”

MAASTRICHT. Het LO (Lokaal Overleg tussen Maastrichtse vertegenwoordigers van de vakbonden en het college van bestuur) wil dat oudere medewerkers (60 +) de kans krijgen om minder te gaan werken voor een iets lager salaris, zonder in te leveren op het uiteindelijke pensioen. De vrijgekomen uren zijn voor jongeren die zo - met een vaste aanstelling - een volgende carrièrestap kunnen zetten.

Zes soorten hoogleraren, meer vrouwen

MAASTRICHT. Bij de werving en benoeming van hoogleraren zal in de toekomst meer ruimte moeten komen voor vrouwelijke kandidaten. Dat staat in de nota van het college van bestuur over de benoeming van verschillende typen hoogleraren. Eén soort hoogleraar zal niet het ius promovendi krijgen.

Pleidooi voor kritisch pgo

Pleidooi voor kritisch pgo

Het Maastrichtse pgo-model was geen kopie van de Canadese McMaster Universiteit maar “een nieuwe, revolutionaire methode”. Al heeft de UM ook bijgedragen aan de verkwanseling. Dat schrijft de Rotterdamse promovenda Ginie Servant is haar proefschrift Revolutions and Re-iterations.

“De nadruk op vaardigheden vind ik buitengewoon armoedig”

“De nadruk op vaardigheden vind ik buitengewoon armoedig”

Onlangs verscheen een boeiend proefschrift over de geschiedenis en toekomst van het pgo, niet in Maastricht maar in Rotterdam. Aan de Erasmus Universiteit, waar voormalig UM-hoogleraar en pgo-coryfee Henk Schmidt het probleemgestuurd onderwijs introduceerde en de UM meteen van de eerste plaats stootte in de landelijke rankings. Wat was zijn geheim? Heeft hij nog tips? Observant zocht hem thuis op in Huis ter Heide.

“We zijn geen pgo-politie”

“We zijn geen pgo-politie”

Al jaren is iedereen het erover eens: het pgo moet vernieuwd. Maar hoe? Onderwijsinstituut Edlab bestaat op de kop af twee jaar, maar veel revolutionaire vernieuwingen zijn nog niet over de UM uitgestort. Die komen er ook niet, zegt coördinator Walter Jansen. “Een gloednieuwe versie van pgo is helemaal niet aan de orde, wel gaan we sommige onderdelen oppoetsen.”

Senaat zet grote vraagtekens bij nieuw promotierecht

NEDERLAND. Waarom zouden andere wetenschappers dan hoogleraren het recht moeten krijgen om de doctorstitel te verlenen, willen de senatoren van de Eerste Kamer van minister Bussemaker weten. Ze kreeg afgelopen week een spervuur van vragen.

Koenders wil opheldering over Hongaarse universiteit

NEDERLAND. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil duidelijkheid over de met sluiting bedreigde Central European University in Boedapest. Hij is bezorgd over de nieuwe Hongaarse wet, die onder meer strengere eisen stelt aan buitenlandse universiteiten.

Universiteit Twente werft studenten in Amsterdam

TWENTE/AMSTERDAM. Weinig studenten uit de Randstad staan te springen om in Enschede te gaan studeren. De Universiteit Twente wil daar verandering in brengen: zij wil Amsterdammers naar het oosten lokken.

Nieuw wp-loopbaanbeleid: transparant en vrouwvriendelijk

MAASTRICHT. Er komt een UM-breed tenure track beleid dat wetenschappers een redelijke kans moet bieden om promotie te maken en een vaste baan te krijgen, mits aan bepaalde welomschreven voorwaarden voldaan is. Vrouwen worden extra aangemoedigd.

“In 2010 liep de UM voorop. Nu niet meer”

“In 2010 liep de UM voorop. Nu niet meer”

En daar zijn ze dan: grote mannen met grote bakken. De afvalscheiding is begonnen. Waar moeten die drie bakken voor plastic, restafval en papier staan? De mannen kijken op een plattegrond van deze specifieke kantoorruimte. Precies in de hoek die als bestemming is ingetekend, zit iemand achter zijn bureau. En die vindt dat niet leuk. Dan maar ergens tegen een muur. Nog geen tien minuten later - het lijkt wel een militaire operatie - komt een groepje van vier UM-medewerkers de oude prullenbakken weghalen. Ze lopen voor op schema, zegt een van hen. Hoe dat komt? “We hadden op meer tegenstand gerekend, maar de mensen reageren soepel.” Geen gevechten om de prullenbakken dus.

Maastricht 6e beste jonge universiteit wereldwijd

Maastricht 6e beste jonge universiteit wereldwijd

MAASTRICHT/BRISBANE. De Universiteit Maastricht (UM) is twee plaatsen gezakt - van vier naar zes -  in de THE Young University Rankings voor beste jonge universiteiten ter wereld. Hiermee staat de UM weer op dezelfde plaats als in 2015. Dit werd...

Hoe onderzoek deel uit ging maken van een bachelor studie

Hoe onderzoek deel uit ging maken van een bachelor studie

MAASTRICHT. Hoe geef je studenten de kans om onderzoek te doen tijdens hun bachelor? Met die vraag ging de Universiteit Maastricht in 2008 aan de slag,het werd het Maastricht Research Based Learning programme for Excellence (MaRBLe). Waren er in het begin nog twijfels – moest het wel alleen voor excellente studenten zijn, welke onderzoeker heeft zin om een bachelor student te begeleiden – inmiddels is iedereen enthousiast. Ellen Bastiaens, Jonathan van Tilburg en Jeroen van Merriënboer schreven er een boek over: Research-Based Learning: Case Studies from Maastricht University.

Hongaars parlement stemt in met ‘anti-CEU’-wet

HONGARIJE. Het Hongaarse parlement heeft zojuist ingestemd met een wetsvoorstel dat het voortbestaan van de gerenommeerde Central European University (CEU) in Boedapest op losse schroeven zet.

Van ‘very good’ tot ‘world leading’

Van ‘very good’ tot ‘world leading’

MAASTRICHT. De Maastrichtse instituten ICIS en UNU Merit oogsten veel lof na een gezamenlijke onderzoeksvisitatie van de VSNU. Op het vlak van maatschappelijke relevantie zijn ze ‘world leading’. Zwakke plekken zijn er ook: het geringe aantal onderzoeksbeurzen en de ingewikkelde organisatiestructuur.

UPDATE: Akkoord universitaire cao: salaris omhoog, werkdruk omlaag

UPDATE: Akkoord universitaire cao: salaris omhoog, werkdruk omlaag

NEDERLAND. Het ging niet zonder slag of stoot, maar de vakbonden en universiteiten hebben toch een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Een van de belangrijkste afspraken is dat de hoge werkdruk per universiteit wordt aangepakt.

Recordaantal internationale studenten

NEDERLAND. Nog nooit waren er zoveel internationale studenten in Nederland en nooit eerder kwamen ze uit zoveel verschillende landen. Vooral bij de universiteiten is de groei enorm. De Universiteit Maastricht is al jaren de meest internationale universiteit van Nederland.

“Ik vind het niet erg als mensen een hekel aan me hebben”

“Ik vind het niet erg als mensen een hekel aan me hebben”

Het is 10 december 2010 als prof. Louis Boon in de St. Janskerk een lintje krijgt. Hij wordt officier in de Orde van Oranje-Nassau tijdens een speciale farewell ceremony. Zes jaar later, afgelopen december, ontvangt hij ook nog de erepenning van de universiteit. Vanwege, opnieuw, zijn afscheid. En nu is het voorjaar 2017 en is Boon nog altijd niet weg. “Ik ben net Heintje Davids”, grinnikt hij.

Geen nummer maar een mens

Geen nummer maar een mens

Hoeveel van de vierhonderd inburgeraars bij ROC Leeuwenborgh kunnen niet lezen en schrijven? Hoe lang duurt het inburgeringstraject van laagopgeleide vluchtelingen voordat ze examen mogen doen?* In de aula van de Minderbroedersberg verzamelden zich maandagavond verschillende organisaties uit de regio die gezamenlijk werken aan de integratie van vluchtelingen. Wat hebben zij tot nu toe bereikt?

Shelter City programma krijgt vervolg

Shelter City programma krijgt vervolg

MAASTRICHT. Maastricht gaat door met het Shelter City programma. Dat heeft de gemeente besloten na een proefperiode van twee jaar. Buitenlandse mensenrechtenverdedigers krijgen door dit initiatief van Justice and Peace Netherlands de mogelijkheid om ...

FPN start Robin Hood-project

FPN start Robin Hood-project

MAASTRICHT. De psychologie- en neurowetenschapfaculteit gaat een Matching Fonds opzetten voor onderzoekers die aio’s in dienst willen nemen, maar geen subsidie hebben om dit helemaal zelf te kunnen betalen. Het geld voor het fonds komt van collega’s die juist heel veel subsidie binnenhalen, vandaar de (onofficiële) naam: het Robin Hood-project.

Halal en vega komen eraan

Halal en vega komen eraan

MAASTRICHT. Klagen helpt. Die conclusie trekt student Thomas Vaessen, die als lid van de universiteitsraad in december een mini-enquête hield onder studenten en wat medewerkers over het aanbod in de mensa’s en de andere catering-‘concepte...

Bussemaker: geld basisbeurs alleen voor onderwijs bestemd

MAASTRICHT. Mogen universiteiten en hogescholen het geld van de afgeschafte basisbeurs deels aan onderzoek en valorisatie uitgeven, zoals een commissie maandag adviseerde? Minister Bussemaker vindt van niet.

‘Digital Transformations’ wordt derde bachelor Fasos

‘Digital Transformations’ wordt derde bachelor Fasos

MAASTRICHT. Digital Transformations wordt de derde bachelor van de faculteit Arts and Social Sciences die - als alles voorspoedig verloopt - in 2019 haar deuren zal openen. Het gaat om een “werktitel”, benadrukt decaan Sophie Vanhoonacker, voor een interdisciplinaire opleiding die antwoord wil geven op allerlei ethische, politieke, culturele en sociale kwesties die opdoemen in onze steeds verder digitaliserende maatschappij. 

Felle kritiek op advies nieuwe prestatiebekostiging: “Verbijsterend”

NEDERLAND. Het advies is nog maar net openbaar of er klinkt felle kritiek op de plannen voor nieuwe prestatiebekostiging in het hoger onderwijs, die betaald moeten worden met de honderden miljoenen van de basisbeurs.

Langverwacht advies: gebruik miljoenen van basisbeurs voor prestatiebekostiging

NEDERLAND. Blijf universiteiten en hogescholen afrekenen op hun prestaties, zegt een speciale commissie, en laat daar honderden miljoenen euro’s van afhangen. “Maar doe het intelligenter dan de afgelopen jaren.”

Partijen van leenstelsel verliezen meerderheid

NEDERLAND. Wat voor kabinet er ook komt, het hoger onderwijs kan veel politieke compromissen tegemoet zien. Er zijn minstens vier partijen nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

"Van Chinezen kun je geen Nederlanders maken"

"Van Chinezen kun je geen Nederlanders maken"

In hoeverre wordt het gedrag van managers gevoed door de cultuur? Voormalig UM-hoogleraar Geert Hofstede wierp de vraag als eerste op en werd er wereldberoemd mee. Zijn boek Culture's Consequences (1980) is meer dan 80 duizend keer geciteerd. Amerikaans onderzoek trekt zijn conclusies in twijfel: het zijn vooral de omstandigheden die de stijl van leidinggeven bepalen.

 “Een grote bekkengevecht wint niemand”

“Een grote bekkengevecht wint niemand”

Een aflevering van College Tour, maar dan met prof. Jos Schols als “de onechte Twan Huys” en Martin van Rijn als “de echte staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport”. In het publiek nauwelijks studenten, maar vooral veel ouderen die met de speciale gast op deze zonnige zaterdagmiddag in de Maastrichtzaal aan de Universiteitssingel 40 van gedachten willen wisselen: “Waarom heeft u niet harder van u afgebeten toen u werd bedolven onder kritiek?” “Wat vindt u van de sociale dienstplicht die het CDA wil invoeren?” “En bent u al een beetje zenuwachtig voor 15 maart?” Van Rijn: “Niet een béétje!”

Brandweer complimenteert Facilitaire Dienst

MAASTRICHT. Het had erger kunnen aflopen, concludeert Erwin Bastiaens van de Facilitaire Dienst (FS). Twee van zijn Guesthousemedewerkers waren begin februari toevallig voor een klusje in het studentenpand aan de Professor Pieter Willemsstraat t...

Rein de Wilde vertrekt naar Open Universiteit

Rein de Wilde vertrekt naar Open Universiteit

MAASTRICHT. De oud-decaan van de faculteit Arts and Social Sciences, Rein de Wilde (63), vertrekt naar de Open Universiteit. Hij is daar per 1 mei voor een periode van vier jaar benoemd tot decaan van de faculteit cultuur- en rechtswetenschappen. &ld...

Tijdens de toets even naar de Bio Box, net als op een festival

Tijdens de toets even naar de Bio Box, net als op een festival

De Tefaf start morgen. Al weken voorafgaand aan de prestigieuze kunstbeurs is het MECC een no-go area voor studenten die doorgaans in de congreshallen hun toetsen maken. “Als het MECC niet beschikbaar is, moeten we uitwijken naar minder geschikte toetszalen waar bij grote aantallen studenten serieuze problemen ontstaan”, klinkt het vanuit de toetsplanning. Een eigen toetshal biedt perspectief. Maar het college van bestuur wil er niet aan. Te duur.

A licence to kill... and to hug

A licence to kill... and to hug

MAASTRICHT. De School of Business and Economics kent tegenwoordig communities van zestig studenten, tutoren die in pools samenwerken, en nieuw gedefinieerde onderzoeksthema’s. De zogenoemde strategic renewal, die in alle hoeken van de faculteit doordringt, is in volle gang.

'Academische vrijheid onder druk’

NEDERLAND. Academische vrijheid bestaat wel, schrijft jurist Joris Groen in zijn proefschrift, maar er zijn ook spanningen. Hij vindt dat bestuurders en overheid meer afstand moeten houden. Laat wetenschappers elkaar maar controleren.   

HP-kwestie ligt weer bij college van bestuur

MAASTRICHT. Kan de UM wel zaken doen met een bedrijf dat zich schuldig maakt aan schending van mensenrechten? Dat is een van de vragen die voormalig student-lid van de universiteitsraad Michael Dijkstra in een brief aan het college van bestuur stelt.

Tilburg University doet aangifte tegen oud-decaan

NEDERLAND. Een voormalige decaan van Tilburg University zou via familiebedrijven geld verduisterd hebben, onthulde radioprogramma Argos dit weekend. De universiteit deed vorig jaar al aangifte.

Rectoren bezorgd om vrije wetenschap

NEDERLAND.De onrust in de wereld verstoort de vrije wetenschap, schrijven de rectoren van de Nederlandse universiteiten in NRC Handelsblad. “Laten we het tij keren nu het nog kan.”

Rectoren bezorgd om vrije wetenschap

NEDERLAND. De onrust in de wereld verstoort de vrije wetenschap, schrijven de rectoren van de Nederlandse universiteiten in NRC Handelsblad. “Laten we het tij keren nu het nog kan.”

“Vreselijk, dat e-woord”

“Vreselijk, dat e-woord”

“Proficiat!! Zo’n klein beeldje. Je had gewoonweg een levensgroot STANDBEELD verdiend.” Boven de kamerdeur van Jeannette Hommes hangt een slinger met handgeschreven briefjes. Gelukwensen van collega’s nadat ze vorige week, tijdens de dies in het Theater aan het Vrijthof, de Wynand Wijnen Onderwijsprijs kreeg.

Vrouwen blijven minder lang hoogleraar

NEDERLAND. Vrouwelijke hoogleraren stoppen eerder dan hun mannelijke collega’s. Daardoor duurt het langer voordat er aan de Nederlandse universiteiten evenveel mannen als vrouwen hoogleraar zijn.

Handen ineen voor open science

NEDERLAND. Gooi de schatkamer van de wetenschap open. Daar pleiten universiteiten, hogescholen en wetenschapsorganisaties vandaag voor. Ze lanceren een Nationaal Plan Open Science.

In beroep tegen Tapijnplannen

In beroep tegen Tapijnplannen

MAASTRICHT. Omwonenden van de voormalige Tapijnkazerne zijn in beroep gegaan tegen de plannen van de Universiteit Maastricht en de gemeente. Het geschil gaat onder meer over de grenzen van het plangebied, het geringe aantal parkeerplaatsen, gevreesde verkeersoverlast en de sloop van erfgoed. Woensdag 8 maart behandelt de Raad van State de zaak in Den Haag.

Beatrix: “Vorsicht” Gauck: “Ja, ja”

Beatrix: “Vorsicht” Gauck: “Ja, ja”

Na afloop, op de borrel in de lobby van het Vrijthoftheater staat prof. Nanne de Vries nog na te hijgen. Waarom had hij zo’n haast bij de uitreiking van de dissertatieprijs? Het was het laatste programmaonderdeel van de diesviering. Hij barst l...

Onderwijsprijs voor Jeannette Hommes

Onderwijsprijs voor Jeannette Hommes

MAASTRICHT. De Wynand Wijnen Onderwijsprijs 2016 is tijdens de dies in Theater aan het Vrijthof uitgereikt aan Jeannette Hommes. Zij is universitair docent aan de School of Business and Economics. De jury, onder voorzitterschap van rector Rianne...

Staande ovatie voor bondspresident Gauck

Staande ovatie voor bondspresident Gauck

MAASTRICHT. Een hartstochtelijk pleidooi om het ‘Europese project’ verder te helpen, om Europa niet uiteen te laten vallen, zonder blind te zijn voor wat er allemaal fout is gelopen in de afgelopen vijfentwintig jaar. De Duitse bondspresident Joachim Gauck kreeg er een staande ovatie voor, afgelopen dinsdag tijdens de viering van de dies natalis van deze universiteit.

Dissertatieprijs: Zelfs landkaarten zijn politiek

Dissertatieprijs: Zelfs landkaarten zijn politiek

MAASTRICHT. Wie komt er in hemelsnaam op het idee om de manier waarop Israeli’s en Palestijnen kaarten maken van hun gebieden, tot onderwerp van wetenschappelijk onderzoek te maken? En dat in een theoretisch kader te plaatsen dat duidelijk maakt dat de plek waar je staat, met zijn hele historische en politieke context, in hoge mate bepaalt wat je ziet en wat je kunt zien, en dus ook hoe je vervolgens die kaarten tekent? De Amerikaanse Jess Bier kwam op dat idee. En voerde het uit, en won er vervolgens een prijs mee: de UM-dissertatieprijs 2016, onder meer voor extremely original scholarship, zo schrijft de jury.

Over gravitatiegolven en 500 jaar huren

Over gravitatiegolven en 500 jaar huren

MAASTRICHT. In totaal 26 studenten, verdeeld over de diverse studies, kregen afgelopen dinsdag een prijs voor hun scriptie. De bachelors (17) ‘s ochtends in de Aula op de Minderbroedersberg, de masters ’s middags tijdens de diesviering in het Theater aan het Vrijthof. Observant sprak met twee van hen.

Rechtse partijen vrezen zelfcensuur in wetenschap

NEDERLAND. Morele en politieke meningen hinderen hier in Nederland de vrije wetenschap, vermoedt een meerderheid van de Tweede Kamer. Daarom moet er een onderzoek komen.

“Ik ga niet in een kabinet zitten dat de wetenschap in de uitverkoop zet”

“Ik ga niet in een kabinet zitten dat de wetenschap in de uitverkoop zet”

NEDERLAND. Jet Bussemaker wil niet koste wat kost opnieuw minister van Onderwijs worden: “Ik zeg niet direct nee, maar ik sta ook niet te springen.” Ze kijkt tevreden terug op wat ze heeft bereikt en hoopt dat het volgende kabinet haar erfenis niet verkwanselt.

Rellen op Amerikaanse universiteit om rechtse spreker

AMERIKA. Op de Universiteit van Californië in Berkeley zijn woensdagavond rellen uitgebroken vanwege de komst van de controversiële rechtse publicist Milo Yiannopoulos. De universiteit werd tijdelijk gesloten na een gewelddadig protest.

Juristen gaan voor groen

Juristen gaan voor groen

MAASTRICHT. In onderwijslokalen en op centrale plekken binnen de rechtenfaculteit worden staf en studenten binnenkort geattendeerd op het onnodig laten branden van lampen, computers en beamers. Ook vraagt de faculteit - met posters - aandacht voor op...

Stormloop op dies-kaartjes

MAASTRICHT. “Het leek wel een concert van Adele, zo snel ging het met de aanmeldingen voor de diesviering in het Vrijthoftheater.” Julienne Erckens, ‘event manager’ bij de afdeling marketing en communicatie, is al weken bezig met de voorbereidingen. En niet als enige. Want er staan straks wel een huidig en een voormalig staatshoofd op de stoep.

“Duitsers van mijn leeftijd zagen hoe haat tot staatspolitiek werd”

“Duitsers van mijn leeftijd zagen hoe haat tot staatspolitiek werd”

Je kunt slechtere bijnamen krijgen dan de ‘Duitse Nelson Mandela’, of ‘Opa-Obama’. De man die volgende week dinsdag 7 februari een eredoctoraat ontvangt van de Universiteit Maastricht, de Duitse bondspresident Joachim Gauck, is zo populair dat velen hem met weemoed zien vertrekken. Maar niet iedereen.

Meer studenten naar hoger onderwijs

NEDERLAND. Hogescholen en universiteiten trokken in september achtduizend eerstejaars meer dan vorig jaar. Het is dus niet erg dat de basisbeurs is afgeschaft, concludeert minister Bussemaker. Maar de hogescholen zijn daar minder zeker van.

VVD: universiteiten hebben te veel één politieke kleur

NEDERLAND. De VVD vindt dat universiteiten te weinig politiek divers zijn en wil dat minister Bussemaker hier onderzoek naar gaat doen. Maar de minister vindt dit onzin: “We gaan van universiteiten en hogescholen geen politiek correcte organisaties maken.”

Conflict Facilitaire Dienst nu bij college van bestuur

MAASTRICHT.Het conflict tussen dienstraad en interim-directeur bij de facilitaire dienst (FS) ligt op het bord van het college van bestuur. Er komt een geschillencommissie die binnen vier weken een uitspraak moet doen. De directeur is onder meer beschuldigd van intimidatie.

“Dit is geen nieuwe aardbeving. Dit is een naschok”

“Dit is geen nieuwe aardbeving. Dit is een naschok”

Hans Tromp heeft zich voorbereid. Op de mogelijke vragen, en op de antwoorden. Die staan in een bestandje op zijn laptop, dus tijdens het interview kijkt hij zo nu en dan op het scherm en leest voor uit eigen werk. “Want ja, ik moet natuurlijk wel de goede antwoorden geven.”

Weer gedonder bij Facilitaire Dienst

MAASTRICHT. Er is opnieuw een conflict uitgebroken bij de Facilitaire Dienst (FS). Drie van de vijf leden van de dienstraad hebben het vertrouwen in interim-directeur Hans Tromp opgezegd. Jo Gorissen, dienstraadvoorzitter, verwacht nu een gang naar de geschillencommissie: “Praten met de directeur heeft geen zin meer.”

Geen verkiezingen voor OC’s

MAASTRICHT. Er komen geen verkiezingen voor de opleidingscommissies. Dat staat in een memo van het college van bestuur, opgesteld na consultatie van belanghebbenden in de faculteiten. De nieuwe ‘wet versterking bestuurskracht’ geeft de opleidingscommissies (oc) meer macht en een nieuwe status: geen advieslichaam meer, maar een medezeggenschapsorgaan.

Meer variatie en halal in mensa’s

MAASTRICHT. Er moet halal-voedsel worden aangeboden in de mensa’s, en verder meer gezond voedsel. Dat is de uitkomst van een mini-enquête die student en universiteitsraadslid voor Novum Thomas Vaessen (derdejaars geneeskunde, derdejaars Nederla...

Oud voorzitter U-raad Peter Hilderink overleden

MAASTRICHT. Hij was al lang weg bij de Universiteit Maastricht, maar velen kenden hem nog: Peter Hilderink, ooit een zeer bekende student aan deze universiteit, vervolgens medewerker bij gezondheidswetenschappen, overleed op 17 december plotseling aa...

Nog even niet naar China

NEDERLAND. Het gaat nog even duren voordat Nederlandse universiteiten en hogescholen complete opleidingen in het buitenland mogen verzorgen. De Tweede Kamer trekt aan de noodrem.

UvA-bevolking wil meer te vertellen hebben

AMSTERDAM. Studenten en medewerkers van de UvA zijn voor de invoering van een nieuwe senaat, die als “kritisch geweten” van de universiteit gaat fungeren. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag van een referendum.

Wetenschappers vinden werkdruk erg hoog

Wetenschappers vinden werkdruk erg hoog

NEDERLAND/ MAASTRICHT Zes op de tien werknemers aan universiteiten hebben het, aldus blijkt uit een FNV-enquête, zo druk dat ze lichamelijke en psychische klachten krijgen. Over de werkdruk aan de UM kruisen het college van bestuur en de universiteitsraad al een tijdlang de degens.

‘Use less. Recycle the rest’

‘Use less. Recycle the rest’

MAASTRICHT. Eind maart is het zover: dan verdwijnen duizenden prullenbakken uit UM-kantoren, gangen en onderwijsruimten. Daarvoor in de plaats komen, verspreid over 33 universitaire panden, 875 bakken op centrale plaatsen. Het doel is afvalscheiding,...

Alstublieft, uw kerstpakket

Alstublieft, uw kerstpakket

Kerstpakketten: traditiegetrouw horen ze bij kerst, vaak een doos met wijn, worst en nootjes die volgend jaar nog steeds in de voorraadkast liggen of worden doorgegeven op buurmans verjaardag. Ja, er is steevast gezeur, want zoveel mensen zoveel wensen. De Universiteit Maastricht doet niet moeilijk en stuurt vijftig euro aan VVV-cadeaubonnen. Wat ligt er onder de kerstboom bij de collega’s in Nijmegen, Amsterdam of Utrecht?

Nieuwe bestuurswoordvoerder

Nieuwe bestuurswoordvoerder

MAASTRICHT. Hij heet Gert van Doorn, is “56 jaar, gehuwd, twee kinderen, ik woon in Nijmegen, geweldige stad”, en hij is met ingang van deze maand de nieuwe bestuurswoordvoerder. Als zodanig volgt hij Fons Elbersen op, die afgelopen zomer...

“De EU is als de ark van Noach. Je kunt er vanaf springen, maar dan verdrink je”

“De EU is als de ark van Noach. Je kunt er vanaf springen, maar dan verdrink je”

Vijfentwintig jaar na dato is een aantal van de hoofdrolspelers weer bijeen, op dezelfde plek als toen, het Maastrichtse Mecc. In 1991 vond daar op 9 en 10 december de Europese topconferentie plaats die tot het Verdrag van Maastricht leidde, en tot de invoering van de euro tien jaar later. Vorige week vrijdag werd het feestje gevierd. Met een hoop gemengde gevoelens, maar vooral met strijdbaarheid.

“Mijn collega’s probeerden me ook Limburgs te leren: een tas koffie op de taofel”

“Mijn collega’s probeerden me ook Limburgs te leren: een tas koffie op de taofel”

De een is dol op alle uitzonderingen in de Nederlandse taal, de ander spreekt al een paar woordjes Limburgs. In 2015 kwamen Hoseb Assadour (22) en Sally Haj Khalaf Allah (18) vanuit Syrië naar Nederland. Na een taal- en inburgeringscursus bij het UM Talencentrum, doen ze in januari Staatsexamen.

Vrouwelijke wetenschappers lopen geld mis

NEDERLAND. Mannelijke wetenschappers verdienen nog altijd honderden euro’s meer dan hun vrouwelijke collega’s van dezelfde leeftijd. Ze zijn vaker hoogleraar en komen in hogere functies terecht.

Slaperige bewaker UvA wint hoger beroep

AMSTERDAM. Een uiltje knappen tijdens werk? Een beveiliger aan de Universiteit van Amsterdam moest dat met ontslag bekopen. Onterecht, oordeelt het Hof nu: de man had niet genoeg tijd gehad om van zijn vorige dienst bij te komen.

Europese universiteiten zien nieuwe kansen voor anti-Brexit-lobby

EUROPA. De Europese universiteiten waarschuwen opnieuw voor de grote gevolgen van een Brexit voor het hoger onderwijs en de wetenschap. Nu het Britse parlement mogelijk het laatste woord krijgt over het vertrek, zetten ze een tandje bij.

Minder Nederlanders beginnen aan studie UM

Minder Nederlanders beginnen aan studie UM

MAASTRICHT. Voor het eerst in de geschiedenis van de Universiteit Maastricht komt minder dan de helft van de studenten uit Nederland (48,2 procent). Het aantal Nederlanders dat voor het eerst hier een opleiding volgt, ligt nóg lager: 35,5 procent. Voornamelijk in de bachelorfase kiezen steeds minder landgenoten voor de Zuid-Limburgse universiteit. Een kwart van de nieuwelingen komt uit Duitsland, 8 procent uit België en bijna 22 procent uit de rest van de Europese Unie. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers van 1 december.

Debat over onderwijslast smoort in cijferbrij

MAASTRICHT. Waar zit het extra personeel dat bedoeld is om de werkdruk en vooral de ‘onderwijslast’ van de wetenschappelijke staf te verlichten? De universiteitsraad breekt zich het hoofd over steeds veranderende cijfers en steggelt met het college van bestuur over ‘normuren’ en ‘taakbelasting’. Er komt nu een werkgroep die de komende maanden klaarheid moet scheppen.

Benoeming universiteitshoogleraar buiten raden om

MAASTRICHT. “Niets ten nadele van de nieuwe universiteitshoogleraar Data Sciences, de Canadees Michel Dumontier, maar waarom volgt de UM niet de gewone regels bij een dergelijke benoeming? Moet een faculteitsraad daar niet over adviseren?&rdquo...

UM gaat op alle fronten investeren

MAASTRICHT. Een verwacht tekort van 8,8 miljoen op de instellingsbegroting 2017; dat klinkt als veel maar erg is het niet. Het college van bestuur dringt er bij de faculteiten juist op aan om het geld in de reserves eindelijk eens te laten rollen. Er bestaat binnen de UM nogal de neiging om op te potten, zo luidt de klacht al langer. 

Bussemaker: tientallen studenten slachtoffer van nep-onderwijs

NEDERLAND Zo’n veertig organisaties misleiden studenten en doen alsof ze erkend onderwijs geven. Daar kunnen ze veel geld mee verdienen, schrijft minister Bussemaker aan de Eerste Kamer. Zij wil onder meer de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ tegen misbruik beschermen.

Duitse bondspresident Gauck eredoctor

Duitse bondspresident Gauck eredoctor

MAASTRICHT. De Duitse bondspresident Joachim Gauck (1940) is in februari de speciale gast tijdens de diesviering van de Universiteit Maastricht. Hij ontvangt dan een eredoctoraat en zal de diesrede uitspreken. Dat Gauck deze eer te beurt valt (e...

B-Glocal, nieuwe bachelor rechten

MAASTRICHT. De rechtenfaculteit doet momenteel onderzoek naar de behoefte aan een nieuwe multidisciplinaire bachelor: Global Challenges and Law. Het college van bestuur geeft groen licht voor het uitwerken van de plannen. Naast rechtsgeleerdheid...

"ISN moet laten zien dat ze het kunnen"

MAASTRICHT. De International Students Club die halverwege 2019 wordt gevestigd in de Timmerfabriek heeft een naam gekregen: Kaleido. Daarnaast is de opzet aangepakt. Het International Student Network (ISN), de beoogde primaire exploitant van de club, is niet meer de grootste speler.

Enthousiasme over UM-MOOC; en toch stoppen we ermee

Enthousiasme over UM-MOOC; en toch stoppen we ermee

MAASTRICHT. Het college van bestuur was enthousiast, afgelopen mei, over de resultaten die met de eerste MOOC van de UM zijn behaald. Maar een vervolg op dit succes komt er niet: het licht ging op rood.

Goede matching en een mentor

MAASTRICHT. Goede voorlichting vooraf en meer begeleiding tijdens de studie. Daar zetten de faculteiten op in om de uitval onder eerstejaars terug te dringen of laag te houden. Op verzoek van het college van bestuur onderzocht iedere faculteit waarom studenten met hun studie stoppen en wat ze eraan doen om dat te voorkomen.

Koepelvereniging tegen boete voor zes hogescholen

NEDERLAND. De Vereniging Hogescholen baalt ervan dat minister Bussemaker zes hogescholen een boete geeft. Dat verdienen die hogescholen niet, vindt de vereniging.

Reorganisatie FS gaat door

MAASTRICHT. Het reorganisatieprogramma van de facilitaire dienst gaat door. Deze week heeft de dienstraad het voorstel van interim-directeur Hans Plomp zonder verdere voorwaarden en unaniem goedgekeurd. Deze maand volgt nog het Lokaal Overleg, dat zi...

Rector wil “stevig diversiteitsbeleid”

MAASTRICHT. Het thema zindert door de Nederlandse universitaire wereld: er is een groot gebrek aan diversiteit binnen de instellingen. Vooral qua etnische herkomst - te weinig studenten en stafleden met wat tegenwoordig een ‘migratie-achtergrond’ heet. En te weinig vrouwen, zeker in de hogere academische posities. Ook in Maastricht neemt het ongeduld toe. Rector Rianne Letschert wil meer actie.

Lof voor sportcentrum, kritisch over mensa en feedback

Lof voor sportcentrum, kritisch over mensa en feedback

MAASTRICHT. Het nieuwe UM-sportcentrum, officieel geopend in april, is zeer geliefd bij Maastrichtse studenten. Maar liefst 92 procent is gecharmeerd van de sportfaciliteiten, blijkt uit de laatste UM Student Monitor die in april en mei werd rondgestuurd. Over de prijs-kwaliteit verhouding van de mensa’s zijn studenten kritischer, net als over de toetsuitslagen: die mogen sneller gepubliceerd worden. Bovendien willen studenten betere feedback van hun docent.

Veel animo voor Engelstalige opleidingen op Open Dag

Veel animo voor Engelstalige opleidingen op Open Dag

MAASTRICHT. Ruim drieduizend scholieren bezochten afgelopen zaterdag de Bachelor Open Dag, samen met de open dag van 2015 de drukste ooit. 

Katan: “Gratis bestaat niet, ook niet in open access”

NEDERLAND. Een grote groep wetenschappers verzet zich tegen Europese plannen voor ‘open access’ in de wetenschap. De bekende voedingswetenschapper Martijn Katan steunt hun protest.

“Iedereen is gevoelig voor onderbuikappèl van het populisme”

“Iedereen is gevoelig voor onderbuikappèl van het populisme”

Het is the morning after en Georgi Verbeeck, hoogleraar moderne geschiedenis aan de UM, is er niet gerust op. Gisteren sprak hij in het Centre Céramique nog bezwerende woorden als panellid in een debat over populisme. Als populisten al ooit aan de ma...

Utrechtse collegevoorzitter stopt, ook vanwege declaraties

NEDERLAND. Collegevoorzitter Marjan Oudeman van de Universiteit Utrecht stapt halverwege 2017 op. Een van haar overwegingen is alle ophef over declaraties en nevenfuncties.

Studenten breken klachtenrecord in hoger onderwijs

Studenten breken klachtenrecord in hoger onderwijs

Studenten hebben nog nooit zoveel klachten ingediend, blijkt uit een rondgang langs universiteiten en hogescholen. “Soms komen ze al met een advocaat aanzetten bij de examencommissie.”

Een verborgen camera boven de kassa

Een verborgen camera boven de kassa

Aan de Universiteit Maastricht houden een kleine tweehonderd camera’s ingangen, parkeerplaatsen maar ook werk- en studieruimtes in de gaten. Waar lopen medewerkers en studenten het meest in de kijker? Helpen de camera’s om dieven en vandalen af te schrikken dan wel in de kraag te vatten? En zo ja, weegt dat op tegen de kosten?

‘RUG in de fout, staak het experiment met promotiestudenten’

NEDERLAND. Bij de aanvraag van het experiment met promotiestudenten zou de Rijksuniversiteit Groningen lak hebben aan de regels die daarvoor gelden, met alle risico’s van dien. De RUG ontkent de beschuldigingen van het Promovendi Netwerk Nederland.

Mannelijke docenten in hoger onderwijs willen niet achter de geraniums

NEDERLAND. Mannelijke docenten in het hoger onderwijs willen best doorwerken tot hun pensioen. Zo’n vier jaar langer dan werknemers uit andere sectoren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Universiteiten: “Geen prestatieafspraken meer”

NEDERLAND. Ze zijn hun beloftes aan de overheid nagekomen, melden de universiteiten vandaag. Het onderwijs is verbeterd en het wetenschappelijk onderzoek heeft een scherper profiel gekregen. Maar nieuwe prestatieafspraken vinden ze nog steeds geen goed idee.

Onderwijskeurmeester verwacht minder papierwerk en open gesprekken

NEDERLAND. Het leven wordt makkelijker voor docenten en onderwijsbestuurders, voorspelt voorzitter Anne Flierman van onderwijskeurmeester NVAO. Ze kunnen de nieuwe onderwijskeuringen met vertrouwen tegemoet zien.

Film als verrijking van het curriculum

Film als verrijking van het curriculum

De “jaren-zeventig-woonkamer” aan de Bogaardenstraat is onlangs verruild voor een honderd jaar oud ketelhuis met allure. Dat betekent niet dat Lumière voortaan James Bond gaat draaien. Zeker niet. Wel zou het filmhuis structureler willen samenwerken met de Universiteit Maastricht. “Over Zaal 2 mag de UM vrij beschikken.”

Meer begrip, maar slechtere voorzieningen

NEDERLAND/MAASTRICHT. Docenten hebben weliswaar steeds meer begrip voor studenten met dyslexie, chronische ziektes, depressie of andere aandoeningen, maar de voorlichting over studeren met een handicap laat nog altijd te wensen over en de voorzieningen gaan zelfs achteruit. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Studeren met een handicap’ van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), dat dinsdag is verschenen.

Verlengd bsa echt van de baan

NEDERLAND/MAASTRICHT. Opleidingen mogen tweedejaars studenten niet wegsturen met een bindend studieadvies, heeft minister Bussemaker bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer. In Maastricht overwoog de psychologiefaculteit vorig academisch jaar nog om een verlengd bsa in te voeren.

Van kolen delven naar data-mining

Van kolen delven naar data-mining

Mandela, natuurbeelden, Einstein, wielrennen, Robert Dijkgraaf en tot slot een shot uit de ruimte. Het zal niet iedereen meteen duidelijk zijn wat de promotiefilm beoogt, die afgelopen maandagmiddag de aftrap  vormt van het openingsprogramma van...

“Eén op tien promovendi krijgt dubieus contract aangeboden”

NEDERLAND. Promovendi laten met zich sollen. Eén op de tien krijgt te weinig tijd voor zijn proefschrift of moet te veel onderwijs geven, waarschuwt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN).

“Zoe, en noe in ut Mestreechs”

“Zoe, en noe in ut Mestreechs”

MAASTRICHT. Oude telefoons met druktoetsen en draaischijven liggen om 18.30 nog een beetje verlaten op de stoepranden van de Minderbroedersberg. Hoe anders is dat als twee uur later de optocht van twee motoren, met erop en ernaast de drie mannen van het organiserende Studium Generale, de Harmonie Wilhelmina van Wolder, het plaatselijk zangfenomeen Beppie Kraft, het college van bestuur en de Maastrichtse burgemeester, onder grote publieke belangstelling de Berg afdaalt en  via de Lenculenstraat, Kapoenstraat, Papenstraat bij het Oud Gouvernement belandt.

Universiteit en Hogeschool van Amsterdam willen uit elkaar

AMSTERDAM. Als het aan het huidige gezamenlijke college van bestuur ligt, hebben de UvA en de HvA per januari 2017 weer elk hun eigen bestuur. De bestuurlijke fusie zou te weinig hebben opgeleverd.

29 Europese beurzen voor jonge wetenschappers

NEDERLAND. Nederland ontving dit jaar 29 Europese onderzoeksbeurzen voor jonge wetenschappers, drie minder dan vorig jaar. Alleen grote landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sleepten er meer in de wacht. De Universiteit Maastricht zit niet bij de gelukkigen.

Minister Bussemaker: “Goed dat de UM zich niet aan de regels heeft gehouden”

Minister Bussemaker: “Goed dat de UM zich niet aan de regels heeft gehouden”

MAASTRICHT.Het werd toch weer even een issue: dat er voor het eerst een rector magnificus van buiten de UM is benoemd terwijl de interne regels eigenlijk anders voorschrijven. Rianne Letschert refereerde eraan in haar maidenspeech, de minister deed er een stevig schepje bovenop.

Niet alleen topstudent, ook doorsneestudent krijgt aandacht

MAASTRICHT. Meer samenwerking over de grenzen van faculteiten, vakgroepen en disciplines heen, en studenten die vanaf dag een kennismaken met onderzoek. Dat zijn de twee meest in het oog springende voornemens uit het deze week gepresenteerde Strategische Programma 2017-2021 van de Universiteit Maastricht.

Retteketet en tararaboemdiejee

Retteketet en tararaboemdiejee

Hoe organiseer je een opening van het academisch jaar waar het publiek nou eens niet bij in slaap valt? De voorzitter van het college van bestuur, Martin Paul, toch al geen groot liefhebber van dit soort festiviteiten, greep de kans met beide handen ...

Personeelsfeest: druk, gezellig en een natte voet

Personeelsfeest: druk, gezellig en een natte voet

MAASTRICHT. Het is 18.45, maandagavond 5 september. Bij de deur van de Minderbroedersberg staat een heus ontvangstcomité. Collegevoorzitter Martin Paul (met een pilsje in de hand) en vicevoorzitter Nick Bos geven bezoekers van het personeelsfeest een...

Nederlandse universiteiten zakken in QS-ranking

NEDERLAND. Nederlandse universiteiten doen het dit jaar minder goed in de wereldwijde QS-ranglijst van beste universiteiten. Slechts twee wisten de top honderd te bereiken: vorig jaar waren dit er vijf. De Universiteit Maastricht zakt vier plaatsen naar 173.

Werkdruk is te hoog, zegt driekwart van wetenschappers

NEDERLAND. Bijna de helft van de wetenschappers zegt zijn vak niet meer goed te kunnen uitoefenen. De werklast is een van de oorzaken: zo’n driekwart van de respondenten zegt onder grote tijdsdruk te moeten werken, blijkt uit onderzoek van de SP.  

“Voeg zuidelijke universiteiten en hogescholen samen”

NEDERLAND/MAASTRICHT. De universiteiten en hogescholen van Brabant en Limburg moeten samen een University of the Southern Netherlands vormen. Dat zegt de Tilburgse collegevoorzitter Koen Becking.

“Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen”

“Niet iedere wetenschapper hoeft alles te kunnen”

Zelfs minister Jet Bussemaker, (Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen) is er voor naar Maastricht afgereisd: de eerste vrouwelijke rector aan de UM, en ook nog eens de jongste (39) ooit, krijgt vanmiddag de rectorale keten omgehangen. De verwachtingen...

“Ja, ik was nogal onzichtbaar als rector. So be it”

“Ja, ik was nogal onzichtbaar als rector. So be it”

Dat hij de afgelopen jaren nogal onzichtbaar is gebleven vindt hij “geen enkel probleem”. Scheidend rector Luc Soete (65) heeft achter de schermen zijn stempel meer dan genoeg kunnen drukken, zegt hij. “Ik ben verre van ondergesneeuwd.”

Eerbetoon aan een ‘ongehoorzame’ Sjeng

Eerbetoon aan een ‘ongehoorzame’ Sjeng

Zonder Tans geen universiteit, geen ziekenhuis, en wellicht geen stad die stilaan uit zijn provinciale sluimer kon ontwaken. Kortom: als één Maastrichtse ‘Sjeng’ een standbeeld heeft verdiend, dan is het wel Sjeng Tans. Een ware Drau...

Onderwijsgroepen psychologie terug naar twaalf

MAASTRICHT. De psychologiefaculteit gaat de grootte van de onderwijsgroepen terugbrengen van veertien naar twaalf. Vorig jaar werden de groepen in het eerste jaar groter door de vele nieuwe studenten. Uit een enquête onder tutoren en docenten voor de...

“Een ballerina die letterlijk tot grote hoogtes stijgt”

“Een ballerina die letterlijk tot grote hoogtes stijgt”

Nog een week en dan barst PAS+ los. Het driedaags Parcours of Art and Science, waarin de veertigjarige UM laat zien wat ze allemaal in huis heeft, moet het hoogtepunt worden van het universitaire verjaardagsfeestje.

Bussemaker hekelt Engelstalig onderwijs uit winstbejag

NEDERLAND. Minister Bussemaker gaat alsnog “een stevig gesprek” voeren met universiteiten en hogescholen die Engelstalig onderwijs “puur en alleen” aanbieden om internationale studenten te trekken.

“Helaas is het me niet gelukt om de verkleutering van het onderwijs tegen te houden”

“Helaas is het me niet gelukt om de verkleutering van het onderwijs tegen te houden”

“Ik blijf hier niet rondhangen als iemand die zich verveelt of een slecht huwelijk heeft. Ik ga niemand voor de voeten lopen. Ik heb 35 jaar aan de Universiteit Maastricht gewerkt, het is tijd om plaats te maken voor jong talent. Al mogen ze me altijd vragen voor een college of bestuurlijke klus.” Morgen, 17 juni 2016, neemt Gerard Mols afscheid als hoogleraar strafrecht tijdens een speciaal voor hem georganiseerd symposium: Waarheidsvinding in het internationale strafrecht. De dag erna wordt hij 65.

Minister Bussemaker: geen spijt, wel iets geleerd

NEDERLAND. Minister Bussemaker heeft geen spijt dat ze toezichthouder Atzo Nicolaï van de Universiteit van Amsterdam in april herbenoemde. Toch gaat ze de wet aanpassen die net is goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Reuters: Nederlandse universiteiten erg innovatief

NEDERLAND. Negen Nederlandse universiteiten - een van hen is de Universiteit Maastricht - staan in de Europese top honderd van meest innovatieve universiteiten, aldus persbureau Reuters. Helemaal bovenaan staat de KU Leuven.

Feestje 40-jarige met trapeze in hal MBB

Feestje 40-jarige met trapeze in hal MBB

MAASTRICHT. Het moet het hoogtepunt worden van het universitaire verjaardagsfeestje: PAS+. Een driedaags Parcours of Art and Science waarin de inmiddels veertigjarige UM laat zien wat ze allemaal in huis heeft. Wanneer: tijdens de feestweek op 8, 9 en 10 september. Plaats: de driehoek Zwingelput, Kapoenstraat en Minderbroedersberg.  Voor wie? Iedereen. Voertaal: Nederlands, Engels en Limburgs. Toegang: gratis.

Vakbond: “Er is weinig vertrouwen in HRM” HRM-directeur: “UM is een goede werkgever”

Vakbond: “Er is weinig vertrouwen in HRM” HRM-directeur: “UM is een goede werkgever”

Wie een probleem op het werk heeft kan zich binnen de UM onder meer bij een personeelsconsulent melden. Probleem is dat die ten dienste staat van zowel de baas als de medewerker. Het is vooral die dubbelrol die het vertrouwen in hen ondermijnt, zegt oud-FNV-vakbondsfunctionaris Annemie Capellen.

Volgens HRM-directeur André Koehorst wordt er nagedacht over een andere opzet van het personeelswerk.

Misschien einde aan dubbelrol personeelsconsulent

MAASTRICHT. Binnen de afdeling HRM (personeelszaken) wordt erover nagedacht om de functie van personeelsconsulent op te splitsen. Dat zegt HRM-directeur André Koehorst in een interview met Observant.

Bestuurders positief over medezeggenschap, raadsleden minder

NEDERLAND. Eén medaille, twee kanten: bestuurders zijn tevredener over de medezeggenschapscultuur aan hun hogeschool of universiteit dan de leden van de raad. Dat blijkt uit de zojuist verschenen jaarlijkse medezeggenschapsmonitor.

Komt allen staan

Komt allen staan

MAASTRICHT. Het lijkt op een reusachtig rotsblok, het kunstwerk van architectenbureau Raaaf dat de komende maanden is ondergebracht in de Universiteitssingel 40. Maar het mooie is dat je er vrij op mag staan of tegenaan kan leunen. Wie wil, kan er ze...

SWOL betaalt voor artikelen in de krant

MAASTRICHT. Opnieuw verscheen er deze week in Dagblad De Limburger (DDL) een tweepaginastuk over de universiteit met “een financiële bijdrage van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL”. Betaalt de UM voor artikelen in de krant? “Nee&r...

Onderwijsgroepen in de avond bij psychologie

MAASTRICHT. De psychologiefaculteit gaat onderwijsgroepen in de avond op vrijwillige basis invoeren. Vanaf komend academisch jaar kunnen studenten bij het inschrijven voor een blok een voorkeur aangeven voor de ochtend, middag of avond. Zijn er genoe...

Vakbonden en universiteiten botsen over cao

NEDERLAND. Er komt voorlopig geen nieuwe universitaire cao. De onderhandelingen tussen universiteiten en vakbonden zijn vastgelopen.

“Mensen voelen zich overstelpt door het aantal kamerbewoners, de balans is weg”

“Mensen voelen zich overstelpt door het aantal kamerbewoners, de balans is weg”

In verschillende Maastrichtse wijken groeit de onrust over het toenemend aantal studentenpanden en de overlast die daarmee gepaard zou gaan. De gemeente heeft het studentenbeleid jaren laten versloffen en werkt met haar nieuwe regels een “wildgroei” aan gesplitste panden – lees studentenhuizen – in de hand, klaagden buurtbewoners tijdens de laatste openbare discussiebijeenkomsten over studentenhuisvesting. Observant neemt de komende weken een kijkje in de buurten en praat met bewoners en studenten. Vandaag: Brusselsepoort.

Onderwijsgroepen in de avond bij psychologie

MAASTRICHT. De psychologiefaculteit gaat onderwijsgroepen in de avond op vrijwillige basis invoeren. Vanaf komend academisch jaar kunnen studenten bij het inschrijven voor een blok een voorkeur aangeven voor de ochtend, middag of avond. Zijn er genoe...

Vaste baan nog altijd schaars aan universiteit

NEDERLAND. Een vaste baan is lang niet iedereen gegund aan de universiteit. Van alle gewone docenten heeft 40 procent een tijdelijk contract, blijkt uit nieuwe cijfers van universiteitenvereniging VSNU.

“Jullie gaan spannende dingen met mij beleven”

“Jullie gaan spannende dingen met mij beleven”

Ze geloofde het niet, toen er op 18 maart een telefoontje van Ursula Nelles kwam, lid van de raad van toezicht en voorzitter van de benoemingsadviescommissie. “Haha, ik vroeg of ze zeker wist dat ze het goede nummer had.” Ja, Nelles had het goede nummer. Rianne Letschert (39) “was compleet verrast, had nooit aan een rectoraat gedacht, ja later misschien, maar zeker niet nu. Ik vond het wel interessant en omdat ik vrij intuïtief ben zei ik meteen: ik kom praten.”

www.maastrichtuniversity.nl

www.maastrichtuniversity.nl

MAASTRICHT. “Jullie zullen zien, we gaan dadelijk live en vijf minuten later barst de shitstorm los.” Leuk is het niet, al die kritiek, maar “they care”. Bernadette Jansma spreekt op woensdagochtend 18 mei de menigte toe in Br...

Magnetrons in de mensa, alle tentamendata op een rij en gratis sporten

Magnetrons in de mensa, alle tentamendata op een rij en gratis sporten

De communicatie kan veel beter, tutoren moeten meer normuren krijgen en tentamens moeten van tevoren gecheckt worden op fouten. Van 23 tot en met 26 mei kunnen studenten de nieuwe leden van de universiteits- en faculteitsraden kiezen. Observant vroeg drie studentenpartijen naar hun visie op pgo, tentamens en voorzieningen.

Verlengd bsa psychologie definitief uitgesteld

MAASTRICHT. De invoering van een verlengd bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar van de bachelor psychologie wordt een jaar uitgesteld. Er bestaat al een bsa voor eerstejaars psychologie, zij moeten 42 van de 60 studiepunten halen om door te m...

Van nieuwe rector wordt frisse inbreng verwacht

Van nieuwe rector wordt frisse inbreng verwacht

Volgens de voorzitter van de raad van toezicht Truze Lodder heerst er “vreugde alom” en “stroomden de felicitaties binnen” na de bekendmaking van de benoeming van een nieuwe rector. Het is de Tilburgse hoogleraar victimologie en internationaal recht Rianne Letschert

Groningen mag van start met 850 promotiestudenten

NEDERLAND. De Rijksuniversiteit Groningen mag de komende jaren 850 promotiestudenten gaan werven. Die krijgen geen salaris, maar een studiebeurs en zijn daardoor goedkoper dan gewone promovendi.

Nieuwe rector Rianne Letschert is jurist, jong en vrouw

Nieuwe rector Rianne Letschert is jurist, jong en vrouw

MAASTRICHT. Het is een vrouw, nog net geen veertig jaar, en ze zal voor een “verandering van dynamiek” in het college van bestuur gaan zorgen, aldus de raad van toezicht. Juriste Rianne Letschert (39) wordt per 1 september de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht.

“Wil je de kelder zien?”

“Wil je de kelder zien?”

In de aanloop naar 4 en 5 mei, als Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert, duikt Observant in de geschiedenis van twee studentenpanden. Een struikelsteentje voor de deur van Alexander Battalaan 74 herinnert aan de deportatie van Louis Salomon die later wordt vermoord. In het imposante pand aan de Wilhelminasingel 71 hield de Duitse inlichtingendienst kantoor.

"De rector moet naar studenten luisteren, niet alleen in de U-raad"

"De rector moet naar studenten luisteren, niet alleen in de U-raad"

Dit is de laatste aflevering van de serie over de nieuwe rector magnificus. De ontknoping nadert intussen met rasse schreden. Er ligt een voordracht bij de universiteitsraad. Wat verwachten studenten van deze bestuurder?

“Waarom vraagt de gemeente ons niet vaker om mee te praten over studentenbeleid?”

“Waarom vraagt de gemeente ons niet vaker om mee te praten over studentenbeleid?”

Studentenverenigingen Circumflex en KoKo zijn jarig. Ze worden respectievelijk 45 en 40 jaar oud en vieren dat met lustrumweken vol activiteiten en feesten. Observant sprak met voorzitters Floris van den Dungen en Britt op de Laak over volwassen worden, de toekomst en Maastricht als studentenstad.

Eén online meldpunt voor klachten

Eén online meldpunt voor klachten

MAASTRICHT. “Waar moet ik naartoe met de klachten over de studenten in mijn flat? Gemeente, neem je verantwoordelijkheid en ga handhaven. Het is niet de vraag of maar wanneer het gaat escaleren tot geweld in buurten.” Dinsdagavond 19 apri...

UvA en HvA zetten huwelijk nog even voort

AMSTERDAM. De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam houden toch nog even een gezamenlijk bestuur. Eigenlijk wilden decanen, studenten en medewerkers van de UvA dat niet meer. De hogeschool en de universiteit hebben een moeizam...

Wim van Saarloos: ‘Wetenschappers houden het voor het zeggen bij NWO’

NEDERLAND. Wetenschappers kwamen welhaast in opstand toen het kabinet verregaande hervormingen bij onderzoeksfinancier NWO aankondigde. Maar nu zit iedereen op één lijn, verzekert natuurkundige Wim van Saarloos, bouwmeester van het nieuwe NWO.

Geen buren op de koffie

MAASTRICHT. Het ‘Buren op de koffie’- evenement, zoals gepland op zondag 17 april in het kader van het veertigjarig bestaan van de Universiteit Maastricht, gaat niet door. De verschillende buurtplatforms zouden de universitaire gebou...

Veel animo dienstraad FS

MAASTRICHT. Voor het eerst sinds jaren zijn er weer kandidaten die zitting willen nemen in de dienstraad van MUO (Maastricht University Office). Ook voor de andere dienstraden van de verschillende service centra en de studentengeledingen van de facul...

Kabinet haalt ambitie onderzoeksinvesteringen niet

NEDERLAND. De overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie houden geen gelijke tred met de groei van de economie. Tot 2020 dalen de investeringen van 6,2 naar 6 miljard euro per jaar. Het Rathenau Instituut zet jaarlijks op een rij wat Nederland ...

Universiteiten aarzelen over maatwerkdiploma

NEDERLAND. Jongeren met een havodiploma en een aantal vakken op vwo-niveau zijn straks toch welkom in het wetenschappelijk onderwijs. Maar dat blijft een uitzondering en geen regel, benadrukken de universiteiten.

“Ik dacht: ik moet weg, het gaat hier niet meer goed komen”

“Ik dacht: ik moet weg, het gaat hier niet meer goed komen”

Ook aan de UM werken vluchtelingen, of kinderen van vluchtelingen. In deze Observant- serie komen enkelen van hen aan het woord. Over de vlucht, over hun leven voor en na, over Nederland en Europa, over de vluchtelingencrisis en het debat daarover. Deze week: Salwan al-Nasiry uit Irak.

FHML-bestuursduo gaat door

FHML-bestuursduo gaat door

MAASTRICHT. Het moet nog officieel geregeld worden, maar het duo dat op dit moment de FHML leidt gaat daarmee door tot 1 januari 2020. Decaan Albert Scherpbier (1954) kreeg afgelopen dinsdagmiddag binnen anderhalve minuut het groene licht van de...

“Stel eisen aan de verhuurder of beheerder”

“Stel eisen aan de verhuurder of beheerder”

MAASTRICHT. Een leefbaarheidstoets, betere handhaving door de gemeente, de invoering van een keurmerk, de komst van de International Student Club, en vooral ‘open communicatie’: het zal de wildgroei aan studentenkamers en de overlast, zoals sommige bewoners van Maastricht die ervaren, moeten beteugelen. De PvdA Maastricht organiseerde dinsdagavond een debat met bewoners, verhuurders en studenten in de Stay Okay.

Plasterk weet het zeker: ook salaris hoogleraar moet aan banden

NEDERLAND.Niet alleen topbestuurders, maar ook hoogleraren en andere goed betaalde functionarissen van universiteiten en hogescholen mogen straks hooguit een ministersalaris verdienen. Dit jaar bedraagt dat 179 duizend euro.

Aanval op ‘Onderwijs 2032’ van mbo, hbo en wo

NEDERLAND. In een korte brief kraken universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen het veel besproken advies van het Platform Onderwijs 2032 over het onderwijs van de toekomst.

Rector van buiten “is denkbaar”

Rector van buiten “is denkbaar”

MAASTRICHT. Het is niet denkbeeldig dat de Universiteit Maastricht voor het eerst in haar bestaan een rector magnificus krijgt die niet uit eigen gelederen komt. Dat zegt Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht.

Europa kiest voor gratis wetenschap

NEDERLAND. Binnen vier jaar moet al het publiek gefinancierde onderzoek gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Die oproep doen Europese wetenschappers, uitgevers en onderzoeksinstituten, onder leiding van de Nederlandse staatssecretaris Sander Dekker.

“Ik ben niet bang, ook niet voor de grote bazen”

“Ik ben niet bang, ook niet voor de grote bazen”

Schaterlachend: “Wat ik niet aan mezelf ga veranderen?” Beslist: “Mijn kleding. Ik ga geen mantelpakjes kopen. Ik heb daar over nagedacht: als ze dat van me zouden vragen, had ik het decanaat geweigerd. En ik ga niet naar de kapper.” Wederom schaterlachend: “Ik ga dus helemaal niets veranderen.”

Communicatiedirecteur Elbersen houdt ermee op

Communicatiedirecteur Elbersen houdt ermee op

MAASTRICHT. Hij vertrekt niet met slaande deuren, hij is niet gefrustreerd, en bovendien gaat hij niet helemáál weg. Toch stapt de directeur marketing & communicatie, Fons Elbersen, na drie jaar bij de UM binnenkort over naar de Provincie Limburg.

Nog altijd witte vlekken in wereldwijde U-Multirank

NEDERLAND. Meer dan dertienhonderd universiteiten en hogescholen van over de hele wereld staan intussen in de tabellen van U-Multirank, de EU-ranglijst voor het hoger onderwijs. Maar de witte vlekken springen nog altijd in het oog.

Veel kritiek in Eerste Kamer op nieuwe onderwijswet

NEDERLAND.Onderwijsminister Bussemaker gaat het nog moeilijk krijgen in de Eerste Kamer. Senatoren zijn kritisch over haar wetsvoorstel dat het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren.

Bussemaker: “Nederlands blijft hoofdtaal in hoger onderwijs”

Bussemaker: “Nederlands blijft hoofdtaal in hoger onderwijs”

NEDERLAND. Het is heel belangrijk dat Nederlands de hoofdtaal blijft in het hoger onderwijs, zegt minister Bussemaker op Radio1. Maar universiteiten en hogescholen mogen zelf weten of ze in het Engels lesgeven.

Medezeggenschap Inholland schorst studentlid

NEDERLAND. De medezeggenschapsraad van Hogeschool Inholland heeft een studentlid geschorst. Hij heeft buitenstaanders advies gevraagd over een onderwerp dat nog even vertrouwelijk zou blijven.

“Waarom een vrouw? Omdat het nu 2016 is”

“Waarom een vrouw? Omdat het nu 2016 is”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Verlengd bsa psychologie mogelijk uitgesteld

MAASTRICHT. De faculteitsraad van psychologie wil geen verlengd bindend studieadvies (bsa) zoals dat nu wordt voorgesteld door het bestuur.

“Was het makkelijk? Een beetje”

“Was het makkelijk? Een beetje”

“Het is onregelmatig.” Het klinkt berustend. De cursisten van de Nederlandse les, dinsdagmiddag in het Talencentrum van de Universiteit Maastricht, zijn misschien pas net begonnen maar dit weten ze al: de vele grammaticale uitzonderingen die het Nederlands kent, daar zit ‘m de crux. Sinds een paar weken schuiven zeven Syrische vluchtelingen bij de les aan, vijf in de ene, twee in de andere groep.

UPDATE Aanslagen Brussel, UM Campus dicht

UPDATE Aanslagen Brussel, UM Campus dicht

MAASTRICHT/ BRUSSEL. Vanwege de aanslagen op vliegveld Zaventem en bij metrostation Maalbeek, dinsdagochtend 22 maart, is de Brusselse campus van de Universiteit Maastricht voorlopig gesloten. Scholieren van het Montessori Lyceum uit Zeist, die ...

“Geef miljard afschaffing basisbeurs aan middelbare scholen”

“Geef miljard afschaffing basisbeurs aan middelbare scholen”

MAASTRICHT. Het miljard dat de afschaffing van de basisbeurs oplevert, moet niet naar de universiteiten, maar naar het voortgezet onderwijs. Ook zouden hogescholen veel meer geld moeten krijgen voor praktijkgericht onderzoek en de bestuurders een hoger salaris dan hun universitaire collega’s. Dat zegt rector Luc Soete in een interview met het jongste nummer van het vakblad voor hoger onderwijs Thema.

Britse hoogleraren kopen huis met hulp van universiteit

Britse hoogleraren kopen huis met hulp van universiteit

UK. Britse universiteiten geven miljoenen uit aan huisvesting van hun hoogleraren en docenten. De huizenprijzen in steden als Londen en Cambridge zijn namelijk zo hoog dat academici er zonder financiële steun helemaal niet kunnen wonen.

“Niemand uit de kring van de decanen, die zijn zo op elkaar ingespeeld dat de kans op nieuwe ideeën niet groot is”

“Niemand uit de kring van de decanen, die zijn zo op elkaar ingespeeld dat de kans op nieuwe ideeën niet groot is”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Was ich noch zu sagen hätte …

Was ich noch zu sagen hätte …

De Boekenweek 2016 is in volle gang. Duitsland is het thema. Maar wat betekent Duitsland eigenlijk voor de mensen die er vandaan komen? Observant vroeg het Duitse studenten en stafleden. “Duits voel ik me vooral tijdens het WK voetbal.”

“Weg met de docent als procesbegeleider”

“Weg met de docent als procesbegeleider”

MAASTRICHT. De universiteit is niet altijd bezig met dringende maatschappelijke problemen, er wordt te weinig onderling samengewerkt, en de passie bij studenten en staf is minder dan voorheen. Dat waren de eerste geluiden uit de ‘denktank onderwijs’ die maandag naar buiten kwamen.

Nederlandse universiteiten bij beste van Europa

NEDERLAND.  De Nederlandse universiteiten behoren tot de beste van Europa, stelt het Britse onderwijsblad Times Higher Education. Maastricht staat op plaats 36. Maar het Verenigd Koninkrijk domineert de absolute top en ook Duitsland presteert goed.

“De Nieuwe Universiteit hier, die was niet echt relevant”

“De Nieuwe Universiteit hier, die was niet echt relevant”

Hij kreeg bij zijn laatste vergadering als voorzitter van de universiteitsraad, eind februari,, een ingelijste prent van de Maastrichts Servaasbrug. Want “Herman is een bruggenbouwer”, zei Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur, die het geschenk aanbood. En zo ziet prof. Herman Kingma (65) zichzelf ook in deze rol: een bemiddelaar, iemand die ervoor zorgt dat college en raad hun werk kunnen doen. Zo effectief mogelijk. En dus niet altijd in de volle openbaarheid.

Maastricht trekt meeste internationale studenten

NEDERLAND/MAASTRICHT. Loop een willekeurige collegezaal binnen en de kans is groot dat er een Duitser, een Belg of een Chinees in de banken zit. Nooit eerder waren er zo veel internationale studenten in Nederland.

“Hildegard Schneider doet het goed, maar ik wil haar niet kwijt als decaan”

“Hildegard Schneider doet het goed, maar ik wil haar niet kwijt als decaan”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Nieuwe onderwijskeuring: “Minder woorden, meer daden”

Nieuwe onderwijskeuring: “Minder woorden, meer daden”

NEDERLAND. Na alle politieke strijd over kwaliteitsbewaking in het hoger onderwijs is het stof neergedaald en wat blijkt? Er gaat helemaal niet zoveel veranderen als gedacht. Opperkeurmeester Anne Flierman legt het uit.

Geen tourniquets in UB binnenstad

MAASTRICHT. Er komen geen toegangspoortjes in de universiteitsbibliotheek in de binnenstad. Hoewel de UB formeel geen publieke functie heeft, willen het college van bestuur en de decanen het gebouw open houden voor buitenstaanders.

UM op tweede plaats Keuzegids Masters

UM op tweede plaats Keuzegids Masters

MAASTRICHT. Maastricht heeft de koppositie als beste ‘brede masteruniversiteit in Nederland’ moeten afstaan aan Tilburg, zo blijkt uit de Keuzegids Masters 2016. De UM staat nu op de tweede plaats. Wel staat er één Maastrichtse studie in de landelijke top 22 van allerbeste masteropleidingen: Management of Learning.

Gat in de muur “geen voorwaarde”

Gat in de muur “geen voorwaarde”

MAASTRICHT. Voor de Universiteit Maastricht is het gat door de stadsmuur “fijn om te hebben, maar geen voorwaarde”. Dat zei Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur in de jongste universiteitsraadsvergadering. Hij noemt het pa...

“Een vrouw die serieus werk maakt van onderwijscarrières”

“Een vrouw die serieus werk maakt van onderwijscarrières”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Een versje op maat

Een versje op maat

MAASTRICHT. “Pak elkaars hand vast en aai even over de haartjes op elkaars vingers”,  begint cabaretier Ruud de Nooij van de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Het publiek doet wat hij vraagt. Sommige mensen moeten heel ver reiken om i...

Bussemaker: bestuurders moeten netter declareren

NEDERLAND.  Het gaat wel eens mis met declaraties van onderwijsbestuurders. Ze houden zich niet altijd aan hun eigen regels. Minister Bussemaker gaat de duimschroeven aandraaien.

Scepsis over extra docenten aan universiteiten

Scepsis over extra docenten aan universiteiten

NEDERLAND. Ruim driekwart van de universitaire medewerkers die een SP-enquête invulden, denkt niet dat er daadwerkelijk vierduizend extra docenten bijkomen in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit een tussenstand.

Domste universitaire reclameleus

Domste universitaire reclameleus

MAASTRICHT. Born leaders reach for infinity. Voor deze slogan ontvangt de Rijksuniversiteit Groningen de eerste prijs in de Domheidsranking van het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten. Het Maastrichtse Leading in Learning eindigt in de middenmoot, op nummer zes (van in totaal dertien slogans).

Personeel kan lot meer in eigen hand nemen

MAASTRICHT. Een mensvriendelijker personeelsbeleid met meer ruimte voor de eigen ontwikkeling van de medewerkers. Zo valt de grote lijn in het nieuwe HRM-beleid te karakteriseren. En ook: meer aandacht voor zowel jong als ouder personeel, en een serieuze poging om meer vrouwen te werven en binnenboord te houden.

 “Hij moet rond de veertig zijn, niet iemand die tegen zijn pensioen loopt”

“Hij moet rond de veertig zijn, niet iemand die tegen zijn pensioen loopt”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

“Hier begon de industrialisatie van Nederland”

“Hier begon de industrialisatie van Nederland”

MAASTRICHT. Het was de laatste etappe in de Faculty Tour van het college van bestuur: een bezoek aan het nieuwe pand van onderzoeksinstituut UNU-MERIT aan de Boschstraat, het voormalige hoofdkantoor van de Sphinx-fabrieken. Op de foto zijn onder...

“Tijd voor een vrouw”

“Tijd voor een vrouw”

Rector magnificus Luc Soete vertrekt. Op 1 september begint zijn opvolger. Wie moet dat worden? En wat moet hij/zij vooral gaan doen? Observant vraagt het de komende weken aan studenten en staf.

Fraude in hoger onderwijs komt vaker voor

NEDERLAND. Een opvallende fraudezaak aan de Rijksuniversiteit Groningen: het hoofd technisch beheer zou zichzelf verrijkt hebben. De Groningers zijn verbaasd dat dit kon gebeuren, maar er zijn meer voorbeelden.

Steun UM voor bedreigde academici in Turkije

MAASTRICHT. Bedreigde academici in Turkije krijgen nu ook steun van de Universiteit Maastricht. Rector Luc Soete heeft Europese collega’s aangeschreven nadat Turkse academici zich in een petitie tegen het beleid van hun regering hadden gekeerd en vervolgens door diezelfde regering met vervolging werden bedreigd.

Gezocht: intellectueel met bestuurlijke ervaring

Gezocht: intellectueel met bestuurlijke ervaring

MAASTRICHT. Van de nieuwe rector wordt verwacht dat het “een intellectueel” is en “een teamspeler die graag samenwerkt”. Dat staat in de profielschets voor de rector magnificus die, op verzoek van Observant, door de raad van toezicht openbaar is gemaakt.

“Hij betaalde €625. Na onze puntentelling kwamen we uit op €280”

“Hij betaalde €625. Na onze puntentelling kwamen we uit op €280”

Of het nu om koud water, stank, een muizenplaag, een belachelijk hoge huurprijs, bemiddelingskosten of bonje met een huisgenoot gaat: studenten kunnen met hun vragen terecht bij de Housing Helpdesk van de Universiteit Maastricht. Een jaar geleden werd de organisatie opgericht. Momenteel hebben de zes studenten en een coördinerend jurist bijna tweehonderd dossiers onder hun hoede. Observant schoof aan tijdens een aantal spreekuren.

Tapijnterrein wordt open en heuvelachtig park

Tapijnterrein wordt open en heuvelachtig park

MAASTRICHT. Open ‘zichtlijnen’, een deels in de grond verzonken gebouw met een buitenterras, licht glooiende heuvels in het vele groen: de reacties op het winnende plan voor de herinrichting van de Tapijnkazerne zijn positief tot zelfs enthousiast. Als alles goed gaat is het in 2020 klaar.

Weer veel gele kaarten voor universiteiten in 2015

NEDERLAND. Universiteiten presteren opnieuw niet zo goed in de onderwijskeuringen van accreditatieorganisatie NVAO. Zij krijgen steeds vaker een gele kaart. Hogescholen doen het beter.

‘Blijf supersterren van de wetenschap goed betalen’

NEDERLAND. Sommige hoogleraren verdienen meer dan de minister van Onderwijs. Dat kan niet anders, vindt universiteitenvereniging VSNU. Anders vertrekken de toppers naar het buitenland.

Paul: “UM is meer Europese dan internationale universiteit”

Paul: “UM is meer Europese dan internationale universiteit”

MAASTRICHT. Bestuursvoorzitter Martin Paul wil af van de stelregel dat de UM voor minimaal de helft Nederlands studenten zou moeten werven. “Misschien moeten we weg van de klassieke definitie: Nederlandse versus buitenlandse studenten.”

Bonus? Iedereen mag het weten

MAASTRICHT. Ontvangers van een bonus zullen voortaan niet meer anoniem blijven binnen de Universiteit Maastricht. Het college van bestuur volgt de uitslag van een enquête onder het personeel, afgelopen najaar, waarin gevraagd is of de namen van hen d...

“Ik weet waar de retoriek van Wilders op uit kan draaien”

“Ik weet waar de retoriek van Wilders op uit kan draaien”

Ook aan de UM werken vluchtelingen, of kinderen van vluchtelingen. In deze Observant- serie komen enkelen van hen aan het woord. Over de vlucht, over hun leven voor en na, over Nederland, over de vluchtelingencrisis en vooral het debat daarover. Deze week: Bakir Bulić uit Bosnië-Herzegovina: “Ik heb goed nagedacht of ik hieraan mee zou doen. Heel veel mensen weten helemaal niet dat ik een vluchteling ben, en dan heb je ineens dat stempel. Maar ik dacht: ik doe het. Misschien kan ik het beeld een beetje bijstellen.”

Tweede Kamer schuurt en schaaft aan inspraak

NEDERLAND. Morgen praat onderwijsminister Jet Bussemaker met de Tweede Kamer over een nieuwe wet die het bestuur van universiteiten en hogescholen moet verbeteren. Maar er moet nog wel wat aan veranderen wil de Kamer instemmen.

€35.200 voor reanimatieonderwijs

€35.200 voor reanimatieonderwijs

MAASTRICHT. Het Universiteitsfonds Limburg/SWOL heeft tijdens de 22ste editie van de sponsorloop Zweit veur Leid afgelopen zondag €35.200 opgehaald. De opbrengst wordt gebruikt om reanimatielessen te verzorgen voor scholieren, gegeven door de ge...

Opleidingen niet verlost van keurmeesters NVAO

NEDERLAND. Accreditatieorganisatie NVAO blijft de opleidingen van hogescholen en universiteiten zelf beoordelen. Onderwijsminister Bussemaker krijgt de handen niet op elkaar voor een experiment met instellingskeuringen.

UM 14e in THE-ranking ‘meest internationale universiteit’

UM 14e in THE-ranking ‘meest internationale universiteit’

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is de hoogst genoteerde universiteit van Nederland in de vandaag gelanceerde ranking van meest internationale universiteiten. Het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE) plaatst Maastricht op de veertien...

Diesviering in teken van avontuur

Diesviering in teken van avontuur

MAASTRICHT. Een helpaarse belichting van de zuilenpartij en het gewelf erboven; de oplettende bezoeker van de St. Jan kon afgelopen maandagmiddag al meteen vermoeden dat de viering van de veertigste verjaardag, de dies natalis van de Universiteit Maastricht, deze keer anders dan anders was. Mede met dank aan YouTube-achtige sites.

"We zijn overvallen door opgelopen spanningen”

"We zijn overvallen door opgelopen spanningen”

MAASTRICHT. Bij de dienst Facility Services zijn de spanningen in de afgelopen jaren veel hoger opgelopen dan het college van bestuur heeft beseft. Dat zegt Nick Bos, vice-collegevoorzitter. Vooral de outsourcing van bepaalde onderdelen, deels wel en deels niet verwezenlijkt, “heeft erin gehakt en mensen ongerust gemaakt. Dat komt telkens weer boven.”

Een raadselachtig fenomeen

Een raadselachtig fenomeen

MAASTRICHT. Zeker, hij is verheugd en dankbaar voor de Proefschriftenprijs, die hij tijdens de dies kreeg uitgereikt. Maar enige gemengde gevoelens heeft cognitief neurowetenschapper Tom de Graaf ook, omdat veel collega’s evengoed interessant w...

UM-docent moet €17.500 betalen aan overlevende villamoord

UM-docent moet €17.500 betalen aan overlevende villamoord

MAASTRICHT. De Maastrichtse onderzoeker Han Israëls moet een schadevergoeding van €17.500 betalen aan Eline Visser omdat hij in zijn boek De Arnhemse Villamoord zonder onderbouwing suggereert dat zij betrokken is bij die moord. Dat heeft de rechtbank Limburg besloten.

Lof voor medisch antropoloog Krumeich

Lof voor medisch antropoloog Krumeich

MAASTRICHT. Het is alweer zeven jaar geleden dat de winnaar van de Wynand Wijnen Education Prize uit Randwyck kwam. Het waren toen Gerard Majoor en Ton de Goeij die in het zonnetje werden gezet. Maandagmiddag, tijdens de viering van de 40e Dies, kreeg universitair hoofddocent Anja Krumeich alle lof van rector Luc Soete voor haar bijdrage aan de Master of Global Health. Hij overhandigde haar een oorkonde, een sculptuur en vijfduizend euro.

Waargebeurd!

Waargebeurd!

MAASTRICHT. Een decaan die uit woede het licht uitdoet tijdens een vergadering en vertrekt, een SBE-medewerker die omringd door naakt vrouwelijk schoon in een bubbelbad op de nationale tv verschijnt, en een bouwdecaan die knikkebollend een congres bijwoont, maar om vijf uur ‘s middags  toch met een verbluffende samenvatting komt. Sterke verhalen? De onderstaande anekdotes uit het veertigjarig bestaan van de Universiteit Maastricht zijn waargebeurd, verzekeren de vertellers.

Een universiteit die er bijna niet was geweest

Een universiteit die er bijna niet was geweest

MAASTRICHT. Dat er een universiteit in Limburg kwam was allesbehalve vanzelfsprekend. Dat het toch lukte om er een te vestigen èn uit te bouwen, inclusief een full blown academisch ziekenhuis, is mede te danken aan een paar stevige doordouwers, onder wie twee Sjengen: Tans en Kremers.

Lezingen voor alumni

MAASTRICHT. Vijftien hoogleraren geven op 21 januari tegelijkertijd (19.30 uur lokale tijd) op verschillende plaatsen op de wereld een lezing aan alumni: de UM Star Lectures, georganiseerd door het Alumni Office. Zo vertelt collegevoorzitter Martin P...

"Ik heb me nooit een buitenlander gevoeld"

"Ik heb me nooit een buitenlander gevoeld"

MAASTRICHT. Ze horen tot de eerste buitenlandse studenten van de Universiteit Maastricht. Ze hebben minimaal twee dingen gemeen: ze leerden in no time de Nederlandse taal en vielen als een blok voor het probleemgestuurd onderwijs. 

Universiteiten kritisch over adviezen ov-kaart

Universiteiten kritisch over adviezen ov-kaart

NEDERLAND. Universiteitenvereniging VSNU is “verbaasd” over de adviezen die een taskforce geeft om de ov-studentenkaart betaalbaar te houden. “De besparing van 200 miljoen wordt niet gehaald, daar hebben we altijd al voor gewaarschuwd.”

“Collegegeld per vak buitengewoon ongelukkig plan”

NEDERLAND/MAASTRICHT. Collegegeld betalen per vak, in plaats van per jaar. Over dat idee van regeringspartijen VVD en PvdA vergaderde de Tweede Kamer afgelopen dinsdag. Vandaag stemt de Kamer over de ingediende motie. De oppositiepartijen zijn tegen en ook de Maastrichtse onderwijskundige Wim Gijselaers ziet er niets in.

“Ineens besefte ik: ik hoor bij een groep. Vluchteling, dat ben ik ook”

“Ineens besefte ik: ik hoor bij een groep. Vluchteling, dat ben ik ook”

Ook aan de UM werken vluchtelingen, of kinderen van vluchtelingen. Observant begint een serie waarin zij aan het woord komen. Over de vlucht, over hun leven voor en na, over Nederland, over de vluchtelingencrisis en vooral het debat daarover. Deze week: dr. Chahinda Ghossein-Doha uit Libanon, arts.

Minister Bussemaker: ‘Colleges in steenkolenengels kunnen we beter laten’

NEDERLAND.  Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat met hogescholen en universiteiten in gesprek over de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs. “Ik vind het niet passend om voor Engels te kiezen, enkel en alleen om buitenlandse studenten te trekken.”

Politieke onvrede: flink verschil hbo’er en academicus

NEDERLAND.  Hbo’ers hebben beduidend minder vertrouwen in politiek en samenleving dan academici. Je kunt hoogopgeleiden niet over één kam scheren, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

'Medallion of Honour' voor Laurent Louwies

MAASTRICHT. Laurent Louwies, tot voor kort managing director bij de School for Mental Health and Neuroscience (MHeNS), is vorige week donderdag, 3 december, door de Universiteit Maastricht onderscheiden met de 'Medallion of Ho...

Psychologie houdt vast aan fixus

MAASTRICHT. Zeven van de tien universitaire bacheloropleidingen psychologie hebben komend collegejaar geen numerus fixus meer. De Universiteit Maastricht houdt vanwege de grote toestroom en het kleinschalige onderwijs wel eraan vast. De universiteiten van Leiden en Groningen zijn nog in beraad.

“Ik ben nog steeds een pubertje”

“Ik ben nog steeds een pubertje”

Het ongeschoren gezicht van Albert Scherpbier: Anna Verhulst, zesdejaars geneeskundestudent, zit er niet mee. De decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences is net een paar uur terug van een vijfdaagse werkreis in het Noord-Ghanese Tamale. Hij excuseert zich ervoor tijdens de fotoshoot. Voor Observant gaat het tweetal een gesprek aan, met Verhulst als hoofdinterviewer. Vraag maar raak, luidde de opdracht. Of het allemaal in de publiciteit mag, zien we later wel, meent Scherpbier. Want moet iedereen weten wat zijn grootste managementfout was?

Rennen voor reanimatieonderwijs

Rennen voor reanimatieonderwijs

MAASTRICHT. Reanimatieonderwijs voor scholieren, daarvoor zullen de UM-hardlopers zich op 17 januari in het zweet werken tijdens Zweit veur Leid. Het is de derde keer dat het Universiteitsfonds/SWOL met een eigen goed doel meedoet aan de sponsorloop....

Jasper van Dijk (SP): “Te veel Engels in hoger onderwijs”

NEDERLAND/MAASTRICHT. Opnieuw komt het oprukkende gebruik van het Engels in het hoger onderwijs ter sprake in de Tweede Kamer. De SP en CDA maken zich zorgen daarover; hun onderwijswoordvoerders hebben daarom op 10 december een hoorzitting georganiseerd waarvoor ook de Maastrichtse bestuursvoorzitter Martin Paul is uitgenodigd.

Eigenzinnige scholieren gezocht!

Eigenzinnige scholieren gezocht!

MAASTRICHT. Hoe krijg je meer Nederlandse studenten naar Maastricht? Door vier filmpjes te maken met eigenzinnige alumni in de hoofdrol, heeft de UM bedacht. Dezer dagen zijn opnames gemaakt bij de faculteiten Health Medicine and Life sciences, recht...

“Wat ons verbaasde: er is geen paniek onder jonge onderzoekers”

“Wat ons verbaasde: er is geen paniek onder jonge onderzoekers”

Nog 28 dagen te gaan. Lukt het de Nederlandse universiteiten om voor 31 december een akkoord te sluiten met uitgeverij Reed Elsevier? Er wordt al maanden moeizaam onderhandeld. Universiteiten willen alleen met de uitgever in zee gaan als deze stappen zet naar open access zodat wetenschappelijke artikelen gratis toegankelijk zijn. Vorige week maakte ook wetenschapsfinancier NWO haar nieuwe ‘pro-open access’ beleid bekend. “Als er 1 januari niets nieuws ligt, dan moet de knop om”, zegt Henk van den Hoogen, programmamanager bij de Maastrichtse universiteitsbibliotheek.

Wie doet onderwijs, wie research; bestuur weet het niet

MAASTRICHT. “Laat de faculteitsraden hun besturen maar eens onder druk zetten om met cijfers te komen. Wij zitten er ook op te wachten.” Het was niet een radicale studentenpartij die vorige week in de universiteitsraadsvergadering deze noodkreet uitte, noch een ontevreden medewerkerscollectief; nee, het was, opmerkelijk genoeg, het college van bestuur.

Universitaire salarissen met 1,25 procent omhoog per september 2015 (!)

NEDERLAND/MAASTRICHT. De salarissen van het universitaire personeel worden per 1 september 2015 met 1,25 procent verhoogd. Ook de eenmalige uitkering gaat omhoog: van 350 naar vijfhonderd euro. Vlak voor kerst worden de extra bedragen uitgekeerd.

NWO-voorzitter Engelen wil revolutie in wetenschappelijke publicaties

NWO-voorzitter Engelen wil revolutie in wetenschappelijke publicaties

NEDERLAND. Het zal geen twintig jaar meer duren voordat alle wetenschappelijke tijdschriften voor iedereen vrij toegankelijk zijn, voorspelt NWO-voorzitter Jos Engelen. “Maar dat bereiken we niet door te zeggen: we schaffen Nature af.”

Met z’n allen aan de stehtisch

Met z’n allen aan de stehtisch

MAASTRICHT. Een staande onderwijsgroep: is dat nu gezonder, beter voor de groepsdynamiek en het leren? Bij het University College Maastricht en het Maastricht Science Programme wordt er mee geëxperimenteerd. “Soms heb ik onderwijs van acht tot half zeven ’s avonds. Even staan tussendoor houdt me wakker.” Tip voor de beginneling: gooi je schoenen met hoge hakken onder de tafel.

Bonussen misschien openbaar

MAASTRICHT. De hoogste gratificatie is vorig jaar uitgereikt aan een medewerker van de ‘Berg’. En de meeste bonussen vielen bij de dienst financiële zaken (Finance). De kwestie van de gratificaties - wie, wat, openbaar of niet – staat weer op de agenda.

40-jarige UM zet volgend jaar de deuren open

40-jarige UM zet volgend jaar de deuren open

MAASTRICHT. Een jubileum dat zich speciaal op de stad Maastricht en op de omringende regio richt. Dat is de bedoeling van de festiviteiten, volgend jaar, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van deze universiteit. “Daarna”, zei be...

Fakkeltocht voor Serious Request

Fakkeltocht voor Serious Request

MAASTRICHT. Negen kilometer lopen voor het goede doel. Op dinsdag 8 december start om 18.30 uur vanaf de Minderbroedersberg een fakkeltocht voor medewerkers en studenten. De tocht gaat via de Sint Pietersberg naar de Cannerberg en Louwberg. Op de bin...

UPDATE UM Campus in Brussel donderdag weer open

UPDATE UM Campus in Brussel donderdag weer open

MAASTRICHT/ BRUSSEL. Donderdag 26 november gaat de UM Campus in Brussel weer open. Personeel zal weer aan het werk gaan nadat het college van bestuur van de Universiteit Maastricht had besloten om de campus te sluiten op maandag, dinsdag en woensdag ...

Zes tips voor academische start-ups

NEDERLAND. Het is één van de raadsels in de kenniseconomie: waarom groeien academische start-ups zo zelden uit tot een groot bedrijf? Nieuw onderzoek leidt tot zes aanbevelingen.

Nog steeds weinig vrouwelijke hoogleraren

Nog steeds weinig vrouwelijke hoogleraren

NEDERLAND. De top van de wetenschappelijke ladder wordt nog altijd gedomineerd door mannen. Ook in Maastricht. Vrouwen hebben minder kans om hoogleraar te worden en krijgen bovendien minder betaald.

Externe adviseur moet rust terugbrengen bij facilitaire dienst

MAASTRICHT. Een voorgenomen plan om de receptiediensten aan deze universiteit anders te organiseren heeft tot opschudding geleid binnen de facilitaire dienst. Het college van bestuur heeft nu een externe adviseur ingehuurd die “objectief en met de juiste nuance” de situatie binnen de dienst in kaart moet brengen.

SBE verlegt geldstromen en bevoegdheden

SBE verlegt geldstromen en bevoegdheden

MAASTRICHT. De school of Business and Economics (SBE) gooit het roer om: niet de departementen maar speciale projectteams beslissen in de toekomst over het onderwijs. De departementen gaan aan macht inboeten en dienen hun ruime spaargeld te investeren. Hiermee verdwijnen belangrijke drempels om het onderwijs te vernieuwen.

Staf belastingrecht vliegt naar Caribisch gebied

Staf belastingrecht vliegt naar Caribisch gebied

MAASTRICHT. De Maastrichtse rechtenfaculteit gaat samenwerken met de Universiteit van Aruba. Volgend academisch jaar hoopt men de eerste studenten te verwelkomen voor het double degree programma binnen de bestaande masteropleiding International and European Tax Law. Uiteindelijk krijgen de deelnemers twee diploma’s (Arubaans en Nederlands). Het onderwijs wordt vooral op Aruba gegeven.

Maastrichtse jurist wordt burgemeester

Maastrichtse jurist wordt burgemeester

MAASTRICHT. Jurist Christine van Basten-Boddin (43) is dinsdagavond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de Limburgse gemeente Beek. Ze werkt aan de Maastrichtse rechtenfaculteit als directeur van ICGI, een onderzoeksinstituut op het gebied va...

Universiteitsfonds 50 jaar

MAASTRICHT. Het Universiteitsfonds Limburg /SWOL bestond op 8 november vijftig jaar. Het fonds werd in 1965 opgericht om een universiteit naar Limburg te halen. In 1976 is de Rijksuniversiteit Limburg, later Universiteit Maastricht, officieel van sta...

Vertraging website

Vertraging website

MAASTRICHT. De lancering van de nieuwe website van de Universiteit Maastricht is vertraagd. Deze zal niet in december live gaan, zoals Manon Gorissen, hoofd digitale communicatie, een maand geleden in Observant meedeelde, maar pas na nieuwjaar. Een n...

RUG leidt ranglijst van domste universitaire reclameleuzen

NEDERLAND.  Born leaders reach for infinity. Met die slogan gaat de Rijksuniversiteit Groningen voorlopig aan kop in de ‘Domheidsranking 2016’. Het kritische Platform H.NU stelt er de geldverslindende concurrentie tussen universiteit...

Bernadette Jansma nieuwe decaan FHS

Bernadette Jansma nieuwe decaan FHS

MAASTRICHT. Psychologiedecaan Jansma wordt per juni 2016 decaan van de faculteit Humanities & Sciences (FHS). Daarmee volgt ze Harm Hospers op die in februari vicerector onderwijs werd. Franz Palm (SBE) neemt op dit moment de lopende zaken w...

“We moeten niet zo bang zijn. Protest en gedoe horen erbij”

“We moeten niet zo bang zijn. Protest en gedoe horen erbij”

Labradors als proefdier? Was de Universiteit Maastricht helemáál gek geworden? Eind augustus vorig jaar stroomden de bedreigingen via sociale media binnen. Het faculteitsbestuur van de FHML besloot daarop het onderzoek stop te zetten. Eerst voorlopig, later definitief. Maar hoe concreet waren en zijn die bedreigingen? En moet de wetenschap daar echt voor wijken? 

Zes gele kaarten Fasos lijken van de baan

Zes gele kaarten Fasos lijken van de baan

MAASTRICHT. Vijf opleidingen van de faculteit Arts and Social Sciences die in 2013  een ‘gele kaart’ van kwaliteitswaakhond NVAO ontvingen, krijgen hoogstwaarschijnlijk groen licht. De Qanu-commissies die de kwaliteit voor de NVAO beoordelen, zijn tevreden over de veranderingen die zijn doorgevoerd.

Een beeldmerk voor het EdLab

Een beeldmerk voor het EdLab

MAASTRICHT. ‘State of Siege’, staat van beleg, heet het kunstwerk dat Vanessa Hodgekinson afgelopen zomer op de muur van het EdLab, in gebouw X van de Tapijnkazerne, schilderde. De muurschildering is een fries van veertig meter die begint...

Onderwijs gaat door, ook in oorlogstijd

Onderwijs gaat door, ook in oorlogstijd

MAASTRICHT/JEMEN. Wat doe je als je samenwerkt met een hogeschool in een land waar een oorlog uitbreekt? Als een aantal van je studenten de stad uitvlucht en onderduikt bij familie en vrienden, en de decaan, op studiereis in Maleisië, zijn eigen land niet meer in kan? Dan ga je door, zo goed en zo kwaad als het kan.

Nieuwe UM-website in december online

Nieuwe UM-website in december online

In december gaat ze eindelijk de lucht in: de nieuwe website van de Universiteit Maastricht. Na anderhalf jaar discussiëren, schrijven, ontwerpen en bouwen zullen de grootste ergernissen hopelijk zijn aangepakt. Geen dwaaltochten meer, een zoekmachine die naar behoren werkt en veel beeld en video’s.

“Nederland staat al jaren met de rug naar Duitsland”

“Nederland staat al jaren met de rug naar Duitsland”

MAASTRICHT. Vijfduizend Duitse studenten in Maastricht tegenover driehonderd Nederlandse studenten in Aken. Waar komt dit verschil vandaan? Dat was het thema van een discussiebijeenkomst die afgelopen maandag in de Feestzaal van de rechtenfaculteit werd gehouden.

MOOC UM begint nu echt

MOOC UM begint nu echt

MAASTRICHT. Aanstaande maandag gaat de eerste MOOC (Massive Online Open Course) van de Universiteit Maastricht van start. In mei liep er al intern een pilot. Het is een cursus die uniek is in zijn opzet: waar MOOC’s normaal gesproken volgens ee...

"De tijd van verwennerij is voorbij"

"De tijd van verwennerij is voorbij"

MAASTRICHT. Maastricht was ooit een vestingstad. Op zichzelf aangewezen en naar binnen gekeerd. Zelfs toen de muren werden gesloopt aan het eind van de negentiende eeuw werd de stad niet opener. Het had niet de allure van een provinciehoofdstad, klinkt het tijdens een mini-conferentie afgelopen zondag in Centre Céramique.

UM waardeert handreiking minister in zaak Maat

UM waardeert handreiking minister in zaak Maat

MAASTRICHT. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft zich in “wel zeer forse” bewoordingen uitgelaten over prof. George Maat, nadat deze een lezing had gehouden voor studievereniging Santé. Dat zegt het college van bestuur van de Universiteit Maastricht in een verklaring over de kwestie.

Juristen rekken en strekken te weinig achter computer

Juristen rekken en strekken te weinig achter computer

MAASTRICHT. In de rechtenfaculteit zit een groot deel van het personeel langer dan zes uur per dag achter het computerscherm en houdt menigeen er pijnlijke of vermoeide vingers, polsen, schouders of nek aan over. Dat blijkt uit de enquête &lsqu...

500 euro om aan jezelf te werken

MAASTRICHT. Minder tijdelijke medewerkers, een beter carrièrebeleid, minder verschillen tussen de faculteiten. Dat zijn een paar van de grote lijnen in het nieuwe personeelsbeleid van de Universiteit Maastricht. En iedereen krijgt 500 euro voor ‘eigen ontwikkeling’.

Slapen in het hostel bij gebrek aan geschikte kamers

Slapen in het hostel bij gebrek aan geschikte kamers

MAASTRICHT. In Maastricht lopen tientallen, veelal buitenlandse studenten rond die geen geschikte kamer kunnen vinden. Ja, er is weinig aanbod, zeker in het centrum. België? Liever niet. Alleen maar administratieve rompslomp, klinkt het. Stayokay, het hostel aan de Maasboulevard, vaart wel bij de kamernood: ruim 60 procent van de 200 bedden zijn geboekt door studenten. Anderen slapen bij vrienden op de bank. Of desnoods in een tent.

Pamflet voor behoud rechtbank

Pamflet voor behoud rechtbank

MAASTRICHT. Een volwaardig gerechtsgebouw hoort thuis in een provinciehoofdstad, vindt Hildegard Schneider, decaan van de Maastrichtse rechtenfaculteit. Zij woonde maandagochtend het protest bij dat medewerkers van de rechtbank Limburg hadden georga...

Onderwijskeurmeester: ‘Instellingsaccreditatie? Weet wat je wenst’

Onderwijskeurmeester: ‘Instellingsaccreditatie? Weet wat je wenst’

NEDERLAND. Verlos ons van buitenstaanders die ons onderwijs beoordelen, verzuchten universiteiten en hogescholen. Maar lang niet alle instellingen kunnen die vrijheid aan, waarschuwt onderwijskeurmeester Anne Flierman.

Nieuw lid Raad van Toezicht

Nieuw lid Raad van Toezicht

MAASTRICHT. Prof. dr. Marc Groenhuijsen is door minister Bussemaker per 1 september 2015 benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht voor een periode van vier jaar. Daarnaast is de benoeming van voorzitter Truze Lodder verlengd met een periode van twee jaar.

Zoek de verschillen

Zoek de verschillen

MAASTRICHT. De collegezaal van de School of Business and Economics werd afgelopen zomer flink verbouwd. De lange tafels gingen er uit en er kwamen honderd zitplaatsen bij. Iedere stoel heeft nu een eigen uitklaptafeltje en stopcontact. Ook wordt de t...

Einde dierproeven honden

Einde dierproeven honden

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht stopt met alle dierproeven met honden. Het bestuur van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences vindt de veiligheidsrisico’s te groot. Decaan prof. Albert Scherpbier erkent dat de UM hiermee “zwicht voor de dreiging van terreur. Maar we kunnen het risico niet lopen dat er iets met mensen of de dieren gebeurt”.

Tapijn waarschijnlijk in 2020 klaar

Tapijn waarschijnlijk in 2020 klaar

MAASTRICHT. In 2017 worden de eerste panden op het Tapijnterrein gesloopt. Tegelijkertijd verrijst er nieuwbouw, die aan de binnenzijde van de grote monumentale gebouwen aan de Prins Bisschopsingel wordt 'geplakt'. Afgelopen maandag vond er een presentatie plaats over de ontwikkeling van het terrein. De aanbestedingsprocedure voor het ontwerp van het hele gebied is inmiddels gestart.

Onderscheiding voor Palm

Onderscheiding voor Palm

MAASTRICHT. Afgelopen vrijdag (19 juni) is Franz Palm, hoogleraar econometrie, benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Loco-burgemeester Mieke Damsma reikte de onderscheiding uit tijdens het jaarlijkse 'Sharing Success Event' van de School of Business and Economics (SBE).

UM-bestuurders willen geen dienstauto met chauffeur

UM-bestuurders willen geen dienstauto met chauffeur

MAASTRICHT. Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht hoort bij de keurigste jongetjes van de klas als het op declareren aankomt. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws dat afgelopen maandag naar buiten werd gebracht. Dat Paul, Soete en Bos zo vaak met het openbaar vervoer reizen, krijgt zelfs een aparte vermelding.

Topsporter? Dan kun je Maastricht beter mijden

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is géén topsportuniversiteit. Wie naast een studie echt op hoog niveau wil sporten kan beter ergens anders heen gaan. Een Actieplan van NOC*NSF samen met het hoger onderwijs is dan ook niet door de UM ondertekend.

Dumoulin: “Waarom lukt het Epke wel?”

Niet zo lang geleden studeerde Tom Dumoulin (23) gezondheidswetenschappen, hier in Maastricht. Hij had een van de zeldzame wielrenners met een mastertitel kunnen worden. Maar ja, dan had de universiteit iets meer mee moeten werken, vindt hij. Met een...

Kritiek op besloten stemmingen in hbo-medezeggenschap

NEDERLAND. Bij veel grote hogescholen stemt de medezeggenschapsraad achter gesloten deuren, soms uit angst om hun mening te uiten. Politici vinden dit zeer onwenselijk. “Medezeggenschap functioneert alleen in openbaarheid.”

“Is iets zwart, zeg dan niet dat het wit is. Mensen zijn niet gek.”

“Is iets zwart, zeg dan niet dat het wit is. Mensen zijn niet gek.”

Zo’n drie maanden is hij nu bezig, de nieuwe directeur marketing en communicatie, Fons Elbersen. Tijd dus voor een gesprek met de man die voor de buitenwereld het eerste aanspreekpunt van deze universiteit is. Voor hem hoeft het overigens niet: “Voorlichters horen niet op de voorgrond te treden, is mijn devies.”

Provinciewoordvoerder en oud-journalist wordt hoofd communicatie

Provinciewoordvoerder en oud-journalist wordt hoofd communicatie

MAASTRICHT. Het nieuwe hoofd van de afdeling marketing en communicatie, tevens woordvoerder van de Universiteit Maastricht, heet Fons Elbersen. De functie was vacant sinds het vertrek van Jeanine Gregersen per 1 maart naar de universiteit van Hull. H...

De UM als een reusachtige haarbal

De UM als een reusachtige haarbal

Van alle UM-studenten neemt 70 procent niet déél aan het pgo, maar consumeert het. Ga dus duidelijker op zoek naar degenen die willen participeren. Dat adviseerde mystery guest en oud-collegevoorzitter Karl Dittrich op het Leading in Learning-congres, dat vorige week donderdag werd gehouden in de Hoge Hotelschool in Maastricht.

“De UM staat op een keerpunt”

“De UM staat op een keerpunt”

Leading in learning. In de jaren tachtig en negentig liep de Universiteit Maastricht voorop in Nederland, maar sindsdien is de wet van de remmende voorsprong ingetreden. Het project Back to Basics, waaraan alle faculteiten meedoen, moet het onderwijs weer nieuw leven inblazen.

Pagina 3 van 3Eerste   Vorige   1  2  [3]  Volgende   Laatste   

Zoek artikelen