"Onderzoek is een worsteling die niet altijd goed afloopt"

"Onderzoek is een worsteling die niet altijd goed afloopt"

​Chique congressen, gepolijste presentaties en glossy tijdschriften. De wereld van de wetenschap lijkt één groot succesverhaal. Lijkt, want de werkelijkheid is natuurlijk anders. In deze serie zoekt Observant naar de misstappen, de tegenslagen, de vergissingen, de onverwachte wendingen. Want ook dat, of misschien juist dat, is wetenschap. Vandaag: Gijs van Dijck, hoogleraar privaatrecht.

Onderzoeker schrapt gewraakte passages

Onderzoeker schrapt gewraakte passages

MAASTRICHT. De Arnhemse Villamoord zal in aangepaste vorm opnieuw in de boekhandel verschijnen. Onderzoeker Han Israëls gaat op aandringen van het faculteitsbestuur de passages waarin een van de twee slachtoffers als mogelijke dader wordt aangemerkt, verwijderen.

“Nieuw onderzoeksbeleid altijd sigaar uit eigen doos”

“Nieuw onderzoeksbeleid altijd sigaar uit eigen doos”

MAASTRICHT.Als het aan de Universiteit Maastricht ligt, blijft het Nederlandse onderzoekslandschap ongeveer zoals het nu is. Met een vaste overheidsfinanciering en liefst geen nieuw topsectorenbeleid.

Nieuwe KNAW-prijs voor fundamentele wetenschap

Nieuwe KNAW-prijs voor fundamentele wetenschap

NEDERLAND. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gaat een nieuwe wetenschapsprijs uitreiken. Elke twee jaar krijgen acht winnaars driehonderdduizend euro voor fundamenteel onderzoek. Het geld komt uit een omstreden fonds.

"Geen enkele regering wil kritiek, zeker een dictatuur niet"

MAASTRICHT. Menno Kamminga, hoogleraar internationaal recht, neemt afscheid van de Universiteit Maastricht. Hij gaat met pensioen. Een gesprek over zijn jeugd, mensenrechten, zijn carrière bij Amnesty en de switch naar de wetenschap. “Bij Amnesty leerde ik dat de wereld veel slechter is dan ik dacht.”

Mooc-mania: inspringen of afwachten

NEDERLAND. Het Nederlandse hoger onderwijs moet zich schrap zetten voor de digitale revolutie. Wie niet snel inspringt op de mooc-mania mist de boot, hielden de voorlopers hun gehoor deze week voor.

Doe eens onderzoek over de grens!

Doe eens onderzoek over de grens!

MAASTRICHT. De UM wordt een ‘Euraxess service point’. Pardon? Het zal weinig bellen doen rinkelen, hoewel er al meer dan 250 van deze service points bestaan in veertig landen. Het is een ‘loket’ – in Nederland vooralsnog...

NIOD mag eigen koers varen

NEDERLAND. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) hoeft niet te verhuizen en mag zijn eigen koers blijven varen. De KNAW herziet de plannen voor samenwerking in de geesteswetenschappen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Weten...

Gezond: salami die groene thee bevat

Gezond: salami die groene thee bevat

MAASTRICHT. Als alles goed gaat, ligt over twee jaar rauwe ham of gekookte worst in de supermarkt die verrijkt is met groente, fruit of groene thee. Zo hoopt de Europese Unie het risico op darmkanker te verkleinen. Revolutionair is dat de vleesindustrie meewerkt.  

“De universiteit leidt op voor het leven”

“De universiteit leidt op voor het leven”

MAASTRICHT. Scenario nummer drie (Internationale selectie) lijkt het meest ruige van de vier. Als dat werkelijkheid wordt, in 2025, zullen veel universiteiten verdwenen zijn. Sterker, de universiteit zoals we die nu in Nederland kennen, is verdampt. Wereldwijd concurreren de topinstellingen met elkaar, maar reputaties komen en gaan, dus binnen een paar jaar kunnen de verhoudingen weer anders liggen. Alleen superstudenten kunnen er nog terecht, de rest van het hoger onderwijs, 90 procent, speelt zich af in de vorm van meest digitale cursussen, MOOC’s en dergelijke. Geld voor wetenschappelijk onderzoek is bijna uitsluitend nog in competitieverband te verkrijgen. Is iemand hier voor?

Weg met het hokjesdenken!

Weg met het hokjesdenken!

MAASTRICHT. Als het aan psychiater Jim van Os ligt, is het einde oefening met ziektelabels als bipolaire stoornis, borderline of schizofrenie. Oftewel met het hokjesdenken, zoals vervat in het invloedrijke handboek DSM (Diagnostic and Statistical Man...

UM-mail via Google of toch in eigen beheer

UM-mail via Google of toch in eigen beheer

MAASTRICHT. Steeds meer Nederlandse universiteiten en hogescholen laten de e-mail van hun studenten en medewerkers via gmail lopen. Belangrijkste reden: kostenbesparing. De Universiteit Maastricht onderzoekt op dit moment of Google een optie is.

Eén Rubicon-beurs voor UM

MAASTRICHT. De Maastrichtse onderzoeker Jessica Werthmann is een van de negentien jonge wetenschappers die een Rubiconsubsidie hebben gekregen van NWO. Hiermee kunnen ze ervaring opdoen in het buitenland. Werthmann, die onderzoek doet naar de houding...

KNAW: Weg met de term zelfplagiaat

NEDERLAND. Het begrip ‘zelfplagiaat’ wekt een verkeerde indruk en kan maar beter worden vermeden, meent de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Naar aanleiding van de affaire Nijkamp heeft de KNAW-commissie ‘Citeren’ het grijze gebied tussen plagiaat en correct hergebruik in kaart gebracht.

Wat er mis is met de term ‘Rwandese genocide’

MAASTRICHT. Twintig jaar geleden, op 6 april 1994, begon de Rwandese genocide. In zeer korte tijd vermoordden extremistische Hutu’s honderdduizenden Tutsi’s. De Maastrichtse criminoloog Roland Moerland volgt als zovelen deze officiële lezing, maar er zijn ook andere geluiden, zelfs van journalisten en wetenschappers die ontkennen dat er een genocide heeft plaatsgevonden, zo blijkt uit zijn promotieonderzoek. “Toen ik met deze studie begon, peilden buitenlandse collega’s aan welke kant ik stond. Het is uitermate delicaat.”

Meeste ouders zien overgewicht kind niet

Meeste ouders zien overgewicht kind niet

MAASTRICHT. Jeugdinstellingen en de GGD stonden te trappelen om Triple P Lifestyle, een pedagogisch programma voor ouders van te dikke kinderen, op grote schaal in te voeren. In Australië gooit de opvoedmethode hoge ogen. Maar niet in Nederland, zo blijkt uit Maastrichts evaluatieonderzoek. Het advies: niet invoeren. Althans, niet nu.

Groningse wetenschappers in verzet tegen Gmail

NEDERLAND. De Rijksuniversiteit Groningen wil de e-mail van alle wetenschappers en studenten bij Gmail onderbrengen. Onderzoekers zetten de hakken in het zand: ze vrezen dat het Amerikaanse bedrijf gevoelige informatie in handen krijgt. De Gron...

Ouderenzorg zit op de verkeerde weg

Ouderenzorg zit op de verkeerde weg

MAASTRICHT. Kwetsbare ouderen opsporen en daarna ondersteunen. Dat leek de geijkte strategie om mensen langer thuis te laten wonen en de zorgkosten in de hand te houden. Niet dus: ouderen schieten er niets mee op en het kost een hoop geld.

Over het belang van biosociaal onderzoek

Over het belang van biosociaal onderzoek

MAASTRICHT. Eind jaren zeventig raakt de criminoloog Wouter Buikhuisen (80) verwikkeld in een affaire die zijn weerga in Nederland niet kent. Bommeldingen, doodsbedreigingen, rookbommen tijdens de oratie: de Leidse hoogleraar werd tot in de Tweede Ka...

Kwaliteit boven kwantiteit

Kwaliteit boven kwantiteit

MAASTRICHT. Het aantal publicaties zal vanaf 2015 een minder belangrijke rol spelen in de beoordeling van wetenschappers. Universiteiten en onderzoeksinstellingen laten voortaan de kwaliteit zwaarder wegen. Een goede zaak, vindt rector Luc Soete. Dat moet wat hem betreft ook de norm bij nieuwe aanstellingen worden.

“Wetenschappers moeten ook als docent carrière kunnen maken.”

“Wetenschappers moeten ook als docent carrière kunnen maken.”

MAASTRICHT. Universiteiten hadden het de afgelopen jaren zo druk met onderzoek doen, dat ze hun onderwijs hebben laten versloffen. De balans is zoek, zegt de Maastrichtse hoogleraar Hubert Coonen.

Geef EHBO-cursussen voor mental health in de wijk!

Geef EHBO-cursussen voor mental health in de wijk!

MAASTRICHT. Francesca groeit op in een Amerikaans gezin waar alles draait om kunst. Op haar 13e krijgt ze van haar ouders, beiden kunstenaars, een fototoestel en geeft ze al snel blijk van een artistiek talent. Ze maakt opvallend veel naaktfoto&rsquo...

Een vraag stellen in China? Dat betekent dat je iets niet weet, dat is gezichtsverlies

Een vraag stellen in China? Dat betekent dat je iets niet weet, dat is gezichtsverlies

MAASTRICHT. Het probleemgestuurd onderwijs, dat in de jaren zestig werd ontwikkeld, is inmiddels verspreid over de hele wereld. Maar is dit van oorsprong Canadese onderwijssysteem ook in iedere cultuur de beste optie? Niet altijd, betoogt Janneke Frambach in haar proefschrift The cultural complexity of problem-based learning across the world.

“Kanker is geen oorlog die over 20 jaar is gewonnen”

“Kanker is geen oorlog die over 20 jaar is gewonnen”

MAASTRICHT. Eerst twee Nobelprijswinnaars - biochemicus Aaron Ciechanover en viroloog Harald Zur Hausen - en nu geneticus en KNAW-president Hans Clevers, die onlangs de Breakthrough Prize won oftewel de 'Nobelprijs van de 21e eeuw'. Kortom: over de bezetting van de jaarlijks wisselende Tefaf-leerstoel, ondergebracht bij UM-instituut GROW, valt weinig te mopperen. De inauguratie van Clevers valt in de week van de kunstbeurs. Een gesprek over de kankerbehandeling van de toekomst, de argwaan van cardiologen en de doorbraak van het jaar.

Alle onderzoeksgegevens tien jaar opslaan

MAASTRICHT. Alle onderzoeksdata moeten voortaan centraal worden geregistreerd en ten minste tien jaar lang (na de laatste publicatie) worden bewaard. Dat heeft de UM vastgelegd in een gedragscode. Op dit moment loopt er een proef bij de economen, psychologen en medici.

Voorzitter integriteitscommissie zegt sorry tegen VU

Voorzitter integriteitscommissie zegt sorry tegen VU

NEDERLAND.  De voorzitter van de landelijke integriteitscommissie voor de wetenschap (LOWI) zal zich niet meer bemoeien met klachten over VU-hoogleraar Peter Nijkamp en zijn promovenda Karima Kourtit.

Totale nonsens, toch gepubliceerd

Totale nonsens, toch gepubliceerd

AMERIKA. Twee uitgevers hebben meer dan 120 wetenschappelijke publicaties moeten terugtrekken. Ze bleken door computers te zijn geschreven.

“KNAW moet tekortkomingen alsnog erkennen”

“KNAW moet tekortkomingen alsnog erkennen”

MAASTRICHT. Eind jaren zeventig raakt de criminoloog Wouter Buikhuisen (80) verwikkeld in een affaire die zijn weerga in Nederland niet kent. Bommeldingen, doodsbedreigingen, rookbommen tijdens de oratie: de Leidse hoogleraar werd tot in de Tweede Ka...

Analyse van een ingewikkeld artikel

Analyse van een ingewikkeld artikel

MAASTRICHT. Waarborging van de bestaande rechten van de mens en fundamentele vrijheden, dat is waar artikel 53 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie om draait. Kort gezegd: lidstaten mogen hun inwoners altijd meer bescherming bied...

Zorgen om “perverse prikkels” in promotieonderwijs

NEDERLAND. In het Nederlandse promotiestelsel zit nog een aantal “perverse prikkels”, constateert de Onderwijsinspectie. Publicatiedruk en scoringsdrang doen de wetenschap geen goed.

Mobiel betalen: geslaagde proef

Mobiel betalen: geslaagde proef

MAASTRICHT. Een proef met mobiel betalen in 150 Leidse winkels heeft positief uitgepakt. Ruim 800 consumenten konden de afgelopen maanden hun kop koffie, krant of andere aankopen afrekenen met hun telefoon. Uit een analyse van de Maastrichtse Service Science Factory blijkt dat ze vooral de snelheid en het gemak prijzen.

 Onderzoeker in VS is meer beschermd, kan zich verdiepen, zonder onderwijslast

Onderzoeker in VS is meer beschermd, kan zich verdiepen, zonder onderwijslast

MAASTRICHT. Ze is de komende drie jaar gasthoogleraar in Maastricht, de stad waar ze studeerde en promoveerde, maar ook de stad die Yvonne Janssen-Heininger (47), geboren en getogen in het Zuid-Limburgse Elsloo, vol overtuiging verruilde voor de Amerikaanse Universiteit van Vermont. “America’s best kept secret.”

Universiteiten geïrriteerd: minister komt afspraken niet na

NEDERLAND. Universiteiten willen hun afspraken met het ministerie nakomen, maar die maakt dat niet makkelijk. De minister heeft een aantal maatregelen niet doorgevoerd en bezuinigt tegen de afspraken in toch op het onderwijs.

Lekker vrijen, hoe voelt dat?

Lekker vrijen, hoe voelt dat?

Pijn bij het vrijen, te snel klaarkomen, of helemaal niet: veel jongeren denken dat het zo hoort en herkennen het probleem niet eens. De seksuele voorlichting schiet tekort, zegt Andrea Grauvogl, die vorig week promoveerde op het proefschrift Let’s talk about sex!. “Alles draait om anticonceptie en geslachtsziekten, het gaat nooit over het plezier in seks.”

“Onderzoeker is vaak ten onrechte bang voor journalist”

“Onderzoeker is vaak ten onrechte bang voor journalist”

MAASTRICHT.  Kun je een journalist vertrouwen? Een wetenschapper die niet gewend is om in de media op te treden, kan behoorlijk zenuwachtig worden van een interview voor een krant, radio of tv. De angst dat het onderzoek niet helemaal goed of zelfs verwrongen naar buiten komt, is vaak groot, aldus de schrijvers van Prepare for 15 seconds of fame. Media contacts for researchers.

Thermostaat op 18: goed voor het lichaam en de gasrekening

MAASTRICHT. Wie regelmatig in een koude omgeving vertoeft, verbrandt meer energie. En wat gebeurt er als het lichaam meer energie gebruikt? Precies: dan val je af. Zet de thermostaat gerust op 18 of 19 graden. Goed voor het lichaam, goed voor de gasrekening, blijkt uit een studie van de Maastrichtse hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt.

Op dieet? Mijd dunne vrouwen

Op dieet? Mijd dunne vrouwen

MAASTRICHT. Wie op dieet is, kan beter niet naar dunne modellen kijken. Uit het promotieonderzoek van econoom Anne-Kathrin Klesse blijkt dat zo’n continue confrontatie met een ideaalbeeld juist demotiverend werkt. Het gewicht zal bovendien niet verminderen.

Jaarlijks 1 miljoen voor ouderenzorg

Jaarlijks 1 miljoen voor ouderenzorg

MAASTRICHT. Zelf wassen, aankleden, lopen van A naar B, of eten. Ouderen willen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven houden. De Academische Werkplaats Ouderenzorg krijgt in 2014 één miljoen euro uit de AWBZ-gelden (overheidsgeld voor onder ...

Negentien kunstenaars lid van nieuwe Akademie

Negentien kunstenaars lid van nieuwe Akademie

NEDERLAND. Negentien grote namen uit de Nederlandse kunstwereld vormen de nieuwe Akademie van Kunsten. Onder anderen fotograaf Anton Corbijn, trompettist Kyteman en regisseur Paul Verhoeven gaan de kunstwereld vertegenwoordigen.

Experiment op 4000 meter hoogte

Experiment op 4000 meter hoogte

Het zou zomaar de geboorte kunnen zijn van een nieuw filmgenre: de onderzoeksdocumentaire. Afgelopen zomer nam UM-biochemicus Bas de Laat een regisseur en cameraman mee naar de Alpen waar hij op 4000 meter hoogte een trombose –experiment deed. Red Meets White, zoals de documentaire heet, is dit weekend voor het eerst te zien op het Dutch Mountains Film Festival in Heerlen.

Megatransfer: Twentse onderzoeksgroep verhuist naar Maastricht

Megatransfer: Twentse onderzoeksgroep verhuist naar Maastricht

MAASTRICHT. De regeneratieve geneeskunde in Maastricht krijgt een enorme impuls nu een vooraanstaande onderzoeksgroep uit Twente overstapt naar de UM. Het gaat om de groep Tissue Regeneration rond prof. Clemens van Blitterswijk (56). Kern van het vakgebied is het ontwikkelen van ‘slimme’ biomaterialen die met gebruik van eigen stamcellen tot nieuwe weefselvorming bij patiënten moeten leiden. Van Blitterswijk richt zich vooral op botvorming.

U-raad genegeerd  bij universiteitshoogleraar

U-raad genegeerd bij universiteitshoogleraar

MAASTRICHT. De recente benoeming van de eerste universiteitshoogleraar, Peter Peters, heeft enige wrevel veroorzaakt bij de geleding van het wetenschappelijk personeel in de universiteitsraad. Belangrijk struikelpunt, zo bleek tijdens de vergadering ...

"Wij kunnen ons meten met toponderzoekers in de VS"

"Wij kunnen ons meten met toponderzoekers in de VS"

MAASTRICHT. Het is de eerste keer dat Maastrichtse economen in Journal of Accounting Research staan. Een blad met een topstatus. Isabella Grabner hoort het haar collega Frank Moers nog zeggen nadat ze hun artikel hadden verstuurd: “Als dit niets wordt, dan stop ik met mijn carrière.”

“Wie heeft zo’n valorisatieparagraaf eigenlijk bedacht?”

MAASTRICHT. Het nieuwe promotiereglement krijgt veel kritiek. Dat bleek tijdens de (eerste) voorlichtingsbijeenkomst op woensdagochtend in de aula van de Minderbroedersberg, waar zich zo’n zeventig wetenschappers hadden verzameld.

Constant hoesten in zwartgeblakerde krotten

Constant hoesten in zwartgeblakerde krotten

MAASTRICHT. Longziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in Indiase sloppenwijken, waar moeders met kinderen urenlang in de rook zitten bij de bereiding van maaltijden. Maastrichtse onderzoekers bezochten de slums in Bangalore en bedachten een mogelijke oplossing: schoorsteentjes van twee euro. De eerste prototypes worden nu getest.

Veel meer astma onder vroeggeborenen

MAASTRICHT. Kinderen die te vroeg worden geboren, lopen aanzienlijk meer risico op astma dan werd gedacht. Dat blijkt uit een studie onder anderhalf miljoen kinderen, uitgevoerd door de universiteiten van Maastricht, Edinburgh en Harvard.

Darmschade na twee glaasjes bier

MAASTRICHT. In tegenstelling tot wat iedereen zegt – dat een glaasje bier of rode wijn gezond is voor hart- en bloedvaten – heeft een kleine hoeveelheid alcohol wel degelijk negatieve consequenties.

Dekker wil beste vorm van ‘open access’

NEDERLAND. Vroeger kocht staatssecretaris Sander Dekker een langspeelplaat van Wham! Maar de tijden veranderen, vertelt hij aan een zaal voor wetenschappers, uitgevers en bibliothecarissen. En zo gaat het volgens hem ook in de wetenschap. Jongeren k...

Geen Vici voor Maastricht

Geen Vici voor Maastricht

NEDERLAND. Wetenschapsfinancier NWO kent 31 topwetenschappers een Vici-beurs van elk 1,5 miljoen euro toe. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opzetten. De VU scoort opvallend goed. De Universiteit Maastricht viel deze ro...

Facebook voorspelt dat Princeton verdwijnt

AMERIKA. Facebook voorspelt dat Princeton University in 2021 geen studenten meer trekt. Zo weerspreekt het bedrijf twee wetenschappers die de ondergang van Facebook voorspellen. De onderzoekers van Princeton University beschrijven de opkomst en onde...

Nummers gaan van links naar rechts

Nummers gaan van links naar rechts

MAASTRICHT. Kleine getallen horen links, grote getallen rechts. Gevoelsmatig zullen de meeste Westerse mensen, die gewend zijn van links naar rechts te schrijven, het hiermee eens zijn. Dat wordt de innerlijke nummerlijn genoemd, de manier waarop je ...

LUMC trekt twee frauduleuze publicaties terug

NEDERLAND. Het Leids Universitair Medisch Centrum trekt twee publicaties terug omdat er met de data is geknoeid. De frauderende auteur, een reumatoloog, is afgelopen zomer al ontslagen. Ook toen werd er een artikel teruggetrokken. In juni 2013 steld...

Promovendi willen niet liegen voor een ww-uitkering

Promovendi willen niet liegen voor een ww-uitkering

NEDERLAND. Er moet een oplossing komen voor promovendi die te lang over hun proefschrift doen en geen salaris meer krijgen. Nu moeten ze interen op hun spaargeld of liegen voor een uitkering, zegt het Promovendi Netwerk Nederland.

Opa zei meer dan eens: “Peter, nou even ophouden met vragen stellen”

Opa zei meer dan eens: “Peter, nou even ophouden met vragen stellen”

MAASTRICHT. Over drie maanden moet het lab van de eerste Maastrichtse universiteitshoogleraar gereed zijn. Een paar maanden later hoopt hij te beschikken over een team van zeven tot acht ervaren onderzoekers, in 2015 zijn de eerste aio’s welkom. Peter Peters (56), vorige week benoemd tot hoogleraar nanobiologie, laat er geen gras over groeien. Hij heeft grootse plannen en wil dat het nog op te richten Instituut voor Nanoscopy de komende vijf jaar zal uitgroeien tot een wereldcentrum. “Hopelijk wordt deze regio een nano-biotech valley.”

Rector kritisch over plan onderwijskundig instituut

MAASTRICHT. Er moet een nieuw plan komen voor het virtuele instituut ILP, het Institute of Learning and Performance. Een door een kerngroep van een aantal hoogleraren geschreven rapport werd eind vorig jaar door het college van bestuur van de hand gewezen. Het voorstel zou niet voldoen aan de opdracht en bovendien waren de plannen te duur. Deze week vond er nieuw overleg plaats tussen de kerngroep en rector Luc Soete.

UM-onderzoek in Indiase sloppenwijken

UM-onderzoek in Indiase sloppenwijken

MAASTRICHT. Met een subsidie van NWO bereidt hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck een onderzoek voor om de gezondheid van de bewoners van de sloppenwijken in Bangalore te verbeteren. En wel door de luchtkwaliteit in de krotwoningen aan...

Boerenzoon uit Hunsel eerste universiteitshoogleraar UM

Boerenzoon uit Hunsel eerste universiteitshoogleraar UM

MAASTRICHT. Een boerenzoon uit het Midden-Limburgse Hunsel is vandaag benoemd tot hoogleraar nanobiologie. Prof. Peter Peters is de eerste universiteitshoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Met publicaties in onder andere Nature, Cell en Journal...

Light bevat niet ‘niets’

MAASTRICHT. Wie denkt dat light varianten van cola, chips of pindakaas geen kwaad kunnen, heeft het mis. Het lichaam kan er behoorlijk ontregeld door raken. Met haar artikel Pavlov en de zoetstofmythe heeft de Maastrichtse promovendus Karolien van den Akker de publicatieprijs gewonnen van het Nederlands Instituut van Psychologen.

Soete: wetenschap is niet gebaat bij opgeklopt marketingjargon

Soete: wetenschap is niet gebaat bij opgeklopt marketingjargon

MAASTRICHT. Hoe het vertrouwen te herstellen tussen de wetenschap, de media en het publiek? In ieder geval niet door je als wetenschapper op de borst te kloppen en met veel bombarie de zoveelste doorbraak aan te kondigen.

VU-hoogleraar Nijkamp: beschuldiging plagiaat “van de zotte”

VU-hoogleraar Nijkamp: beschuldiging plagiaat “van de zotte”

NEDERLAND. De beschuldigingen van plagiaat die VU-hoogleraar Peter Nijkamp vorige week over zich heen kreeg, berusten “grotendeels op drijfzand”. Dat stelt de econoom in een reactie in universiteitsblad Advalvas.

“Hartpatiënten in gevaar door wetenschapsfraude”

NEDERLAND. Europese hartpatiënten zijn jarenlang in gevaar gebracht doordat ze onterecht bètablokkers kregen voor een operatie. Artsen volgden een richtlijn die mede gebaseerd blijkt op frauduleus onderzoek van de Nederlandse Don Poldermans. Volgens...

Dies: in optocht door het Mecc

Dies: in optocht door het Mecc

MAASTRICHT. Onder een aantal professoren aan deze universiteit heerst wrevel over de invulling van de viering van de dies natalis, het verjaardagsfeestje van de UM. Die vindt deze keer niet plaats in de St. Janskerk maar in het Mecc, en bovendien wor...

KNAW-president Clevers: “Zelfplagiaat is een ingewikkeld verhaal”

KNAW-president Clevers: “Zelfplagiaat is een ingewikkeld verhaal”

NEDERLAND. Het werk van iemand anders zomaar overschrijven mag niet. Dat is duidelijk. Maar wat de regels zijn voor hergebruik van eigen wetenschappelijk werk, is niet altijd klip en klaar. “Ik maak me zelf ook wel eens zorgen”, bekent KNAW-president Hans Clevers.

Milde reacties op zelfplagiaat

Milde reacties op zelfplagiaat

MAASTRICHT. Plagiaat is een doodzonde maar zelfplagiaat ligt moeilijk, het mag niet maar het overkomt iedereen. Dat zeggen de Maastrichtse hoogleraren economie Tom van Veen en Joan Muysken in reactie op de beschuldigingen tegen topeconoom Peter Nijkamp. UM-medewerker Hans Ouwersloot promoveerde bij hem. “Nijkamp wist teksten op meerdere plekken efficiënt in te zetten.”

“Is het zielig dat niet iedere gepromoveerde een baan in de wetenschap krijgt? Nee!”

“Is het zielig dat niet iedere gepromoveerde een baan in de wetenschap krijgt? Nee!”

MAASTRICHT. Is de wetenschap dolgedraaid? Zit de wetenschap vol perverse prikkels? Is onderwijs aan de universiteit een ondergeschoven kindje? Op dinsdag 21 januari organiseert het college van bestuur in samenwerking met Observant en Studium Generale een debat over Science in Transition. Bij wijze van voorproefje legt Observant deze en volgende week twee stellingen voor aan twee Maastrichtse hoogleraren. Vandaag cultuurwetenschapper Karin Bijsterveld en econoom Arno Riedl.

VU onderzoekt plagiaat Nijkamp

VU onderzoekt plagiaat Nijkamp

NEDERLAND. De Vrije Universiteit laat het wetenschappelijke werk van topeconoom Peter Nijkamp doorlichten. Een commissie zal zijn publicaties opnieuw beoordelen, nu NRC Handelsblad de hoogleraar vanmiddag van plagiaat heeft beschuldigd. Nijkamp is n...

Plagiaat bij VU-promovenda

NEDERLAND.  Een promovenda van de Vrije Universiteit heeft plagiaat gepleegd, maar mag alsnog promoveren. Haar promotor, de vermaarde econoom Peter Nijkamp, moet terugtreden. De Vrije Universiteit stelde de promotie van Karima Kourtit dit voorj...

Twee UM-docenten online bij Universiteit van Nederland

MAASTRICHT. Deze week verschijnen de colleges van evolutiebioloog dr. Roy Erkens (Science Program) online bij de Universiteit van Nederland. Vanaf maandag 13 januari is een andere Maastrichtse docent in beeld: prof. Herman Kingma. Terwil Er...

Eerste ‘universiteitshoogleraar’ op komst

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht gaat op initiatief van rector Luc Soete zogenoemde universiteitshoogleraren benoemen. Het gaat om fulltime hoogleraren met een grote reputatie op hun vakgebied die door het college van bestuur voor vijf jaar wor...

Een psychopaat in therapie

Een psychopaat in therapie

Dat psychopaten alleen maar sluwer en gevaarlijker worden na therapie klopt niet, beweert promovendus Farid Chakhssi. Hij maakte voor het eerst een gevalsstudie van een psychopaat.

UM rust spelende kinderen uit met GPS

UM rust spelende kinderen uit met GPS

Hoe zorg je ervoor dat kinderen hun iPad links laten liggen en weer ‘ouderwets’ buiten spelen? En hoe krijg je ouders zo ver dat ze hun kind niet met de auto brengen als de school drie straten verderop ligt? UM-onderzoeker Dave van Kann legt de omgeving en de schoolpleinen van 21 Zuid-Limburgse scholen kritisch onder de loep. “Een grijze tegelvloer en een wipkip voldoen niet meer.”

NWO scherpt integriteitsbeleid aan

NEDERLAND. Onderzoeksfinancier NWO gaat beter in de gaten houden of wetenschappers wel integer handelen. Onderzoekers die vermoeden dat hun collega een loopje neemt met de regels, kunnen terecht bij een nieuw meldpunt. Onderzoekers die een NWO beurs...

Dertien miljard voor ‘Europese NWO’

EUROPA. Europa trekt tot 2020 zo’n dertien miljard euro uit voor de European Research Council. In de vorige periode had de Europese evenknie van onderzoeksfinancier NWO nog rond de 7,5 miljard te besteden. De ERC is een groot succes, niet in d...

Alles kwijtraken, jezelf, je geschiedenis, alles

Alles kwijtraken, jezelf, je geschiedenis, alles

MAASTRICHT. Het is 16 januari 2012 als schrijver Daan Heerma van Voss wakker wordt en niets meer voelt, niet eens meer weet wie hij is. Ik was doodsbang, en mijn adem begon te verspringen. Er bevond zich een vreemdeling in mijn hoofd, die steeds hard...

Condooms van grafeen

Condooms van grafeen

NEDERLAND.  Het werk van de Nederlands-Russische Nobelprijswinnaar Andre Geim krijgt een onverwachte toepassing. Grafeen moet voor betere condooms zorgen. Andre Geim werkte aan de Radboud Universiteit Nijmegen toen hij grafeen maakte: een laagj...

UvA-hoogleraar alsnog op de vingers getikt

UvA-hoogleraar alsnog op de vingers getikt

NEDERLAND. De Universiteit van Amsterdam heeft hoogleraar rechtswetenschap Peter Rijpkema alsnog berispt wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Hij heeft een eerder verschenen leerboek voor een deel hergebruikt en onder eigen naam uitgegeven.

UM gaat biefstuk kweken

UM gaat biefstuk kweken

MAASTRICHT. De handtekening is nog niet gezet maar de besprekingen zijn zo goed als rond: Google-oprichter Sergei Brin zal het kweekvleesonderzoek van prof. Mark Post voor nog eens twee jaar financieren. In dat onderzoek gaat Post, die vorige week de World Technology Award in New York won, niet alleen hamburgers kweken maar ook biefstuk.

Hoe effectief is een getuigenverhoor?

Hoe effectief is een getuigenverhoor?

MAASTRICHT. Hoe effectief en efficiënt zijn getuigenverhoren in de rechtbank? Met die vraag gingen rechtenstudenten Hannah Jans, Rianne Mertens, Frank Hoogers en Vera Poels op pad. Meer dan honderd verhoren woonden ze bij. 

Eindeloze discussies over bietensap

Eindeloze discussies over bietensap

Voor veel sporters, zeker wielrenners, hoort een bietensapkuurtje bij de voorbereiding op een wedstrijd. Ook het NOC*NSF en de wielerploeg van Belkin zijn enthousiast. Uit meerdere studies, ook aan de UM, blijkt dat het sap de prestaties inderdaad verbetert, zonder schade aan de gezondheid. Toch vindt UM-toxicoloog Theo de Kok het onverantwoord om het sap in zulke hoge, geconcentreerde doses te gebruiken vanwege de onbekende langetermijneffecten.

Tachtig miljard voor Europees onderzoeksbudget

Tachtig miljard voor Europees onderzoeksbudget

EUROPA. Na eindeloze onderhandelingen zijn ze er in Brussel eindelijk uit: de Europese meerjarenbegroting is goedgekeurd. Voor het onderzoeksprogramma Horizon 2020 is bijna tachtig miljard euro beschikbaar, 30 procent meer dan in de afgelopen zeven jaar.

Bussemaker: “Onderwijs wat verwaarloosd”

NEDERLAND. Minister Bussemaker wil dat het onderwijs aan universiteiten en hogescholen weer belangrijker wordt.  “Er is de laatste jaren zoveel nadruk komen te liggen op onderzoek, dat het onderwijs voor een deel wat verwaarloosd is.&rdquo...

Inspectie: UM houdt zich niet aan regels dierproeven

Inspectie: UM houdt zich niet aan regels dierproeven

MAASTRICHT. De UM is onlangs op de vingers getikt door de Voedsel- en Warenautoriteit. De inspectie heeft in augustus tekortkomingen geconstateerd in de proefdierfaciliteiten. De faculteit HML maant onderzoekers om zich aan de regels te houden.

Rector liet proefschrift Jansen Steur onderzoeken

Rector liet proefschrift Jansen Steur onderzoeken

MAASTRICHT. De affaire rond neuroloog Ernst Jansen, voorheen Jansen Steur, heeft ook een Maastrichtse vertakking. Hij promoveerde in 1994 aan de UM, toen nog Rijksuniversiteit Limburg. Het proefschrift is afgelopen voorjaar door de commissie wetenschappelijke integriteit van de UM onderzocht.

Wetenschappers op de barricaden: “Misschien kunnen we echt iets veranderen”

NEDERLAND.  De wetenschap heeft een revolutie nodig, constateren vijf prominente wetenschappers - onder wie de Maastrichtenaar Frank Huisman -  in hun position paper ‘Science in Transition’. “Het systeem is gecorrumpe...

Meer uitgaven aan research & development

NEDERLAND. Bedrijven en kennisinstellingen hebben in 2012 achthonderd miljoen euro meer aan onderzoek en ontwikkeling uitgegeven dan in 2011, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Minister Kamp viert een overwinning. De uitgaven stegen van 1...

Opnames Tros Radar bij psychologie

Opnames Tros Radar bij psychologie

MAASTRICHT. “Is hier ook een plek met daglicht?” Niels van Nimwegen, verslaggever bij het tv-programma Tros Radar kijkt om zich heen. Het is dinsdagochtend en hij staat samen met een camerateam en een aantal psychologen van de ‘eetg...

Hoe meet je openheid?

Hoe meet je openheid?

MAASTRICHT. Hoe transparant zijn landelijke en lokale overheden eigenlijk? Dat vroegen de studenten zich af die vorig jaar deel uitmaakten van het Marble-project Transparency. Ieder van hen belichtte het onderwerp vanuit een eigen invalshoek. 

Ook aan UM debat over Science in Transition

Ook aan UM debat over Science in Transition

MAASTRICHT. Waart er weer een spook door Europa? Als het aan de initiatiefnemers van het Science in Transition debat ligt wel. Geen communistisch spook, en niet alleen door Europa, maar een nieuwe wind die de huidige organisatie van het wetenschapsbedrijf flink moet opschudden. Want die zit vol met perverse prikkels die aanzetten tot min of meer corrupt gedrag, zie een Diederik Stapel.

Boek over hoe Vughtenaren de kamptijd hebben beleefd

Boek over hoe Vughtenaren de kamptijd hebben beleefd

MAASTRICHT. ‘Heel veel Vughtenaren wisten niet eens dat (er) een concentratiekamp was’, vertelde een gids van het Nationaal Monument Kamp Vught tijdens een tentoonstelling in 2010. Onjuist, zegt historicus Boyd van Dijk. “De werelden van het kamp en het naastgelegen dorp waren juist nauw met elkaar verweven.” Onlangs verscheen zijn debuut Leven naast het kamp.

Gemakkelijk diverse onderwijsgroepen maken

Gemakkelijk diverse onderwijsgroepen maken

MAASTRICHT. Hoe zorg je ervoor dat een onderwijsgroep zo divers mogelijk is? Florentijn Hogerwerf, nu masterstudent Econometrics and Operations Research, ontwikkelde een algoritme en schreef er zijn bachelorscriptie over.

Academische jaarprijs voor vogel-volg-app

Academische jaarprijs voor vogel-volg-app

NEDERLAND. Een team van de Universiteit van Amsterdam heeft woensdag de Academische Jaarprijs gewonnen voor het idee om een app te maken waarmee iedereen vogels kan volgen en registreren. Met kleine gps-trackers onderzoekt het team van Judy Shamoun-...

De eeuwige angst voor de superstaat

De eeuwige angst voor de superstaat

MAASTRICHT. Op 1 november is het twintig jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht in werking trad. Dat is voor de UM-rechtenfaculteit (samen met de gemeente) aanleiding voor het congres Twenty Years Treaty On European Union: Reflections from Maastricht, waar onder anderen oud-premier Ruud Lubbers spreekt. Ook verschijnt er een vuistdikke artikelenbundel, geredigeerd door redacteur en UM-hoofddocent Anne Pieter van der Mei. Een gesprek over het huidige anti-Europese klimaat.

Piet Leroy wint Catharina Pijlsprijs

Piet Leroy wint Catharina Pijlsprijs

MAASTRICHT. Een dosis slaapmiddelen om een kind te kalmeren voor een medische behandeling, oftewel een roesje. Het is vaste prik in elk ziekenhuis maar veilig is het allerminst. Dat toonde de Maastrichtse kinderarts Piet Leroy aan in zijn proefschrift dat donderdag bekroond werd met de Catharina Pijlsprijs. Dat gebeurde op het jaarlijkse Symposium on Global and European Health, waar ook prinses Margriet aanwezig was.

Maastricht doet mee aan Uni van Nederland

MAASTRICHT. Waarom tolt de wereld als je dronken bent? Waarom krijg je irritante deuntjes niet meer uit je hoofd? En is computeren slecht voor je hersenen? Dinsdagavond ging De Universiteit van Nederland online met een college van neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook Maastrichtse wetenschappers zijn binnenkort op het web te bewonderen.

Higgs deelt Nobelprijs met Belgische baron

Higgs deelt Nobelprijs met Belgische baron

NEDERLAND. De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar Peter Higgs voor zijn idee van een elementair deeltje dat de materie zijn massa geeft: het Higgs-boson. Hij deelt de prijs met François Englert, die hetzelfde idee had. Onafhankelijk van elkaar ...

“Vijf kantjes commentaar van één reviewer, ik dacht: wat is dit?”

MAASTRICHT. “Dit is nieuwe informatie binnen het Alzheimerveld, onontgonnen terrein.” De onderzoeksresultaten van de 27-jarige Stephanie Vos staan nu in The Lancet Neurology, een maandelijkse uitgave van het gezaghebbende Britse tijdschrift. Publiceren is een kwestie van goed schrijven, wachten en hopen dat de reviewers de boel niet traineren.

Hoeveel invloed heeft een stem?

Hoeveel invloed heeft een stem?

MAASTRICHT. Stel, je stemt al jaren op de VVD. Maar nu vrees je dat ze – als ze bij de verkiezingen de grootste partij worden – gaan samenwerken met een partij die je niet aanstaat. Om dit te voorkomen stem je op D66, terwijl je het eigen...

Dementie uitstellen door te bewegen

In verpleeghuizen is er een trend onder het personeel om steeds meer alledaagse handelingen over te nemen van de bewoners. Veel ouderen die zichzelf (deels) kunnen wassen, aankleden en lopen, krijgen daar de kans niet meer toe. Iemand in een rolstoel...

Onderzoeksstage wordt beloond

MAASTRICHT. Bernard Duvivier, arts-onderzoeker bij de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, heeft onlangs de Hippocrates studiefonds prijs van €2000 gewonnen voor “het beste onderzoek dat door een geneeskundestudent is uitgevoerd,...

Muzikale biografie dirigent Reinbert de Leeuw

Muzikale biografie dirigent Reinbert de Leeuw

MAASTRICHT. Een muzikale biografie van dirigent Reinbert de Leeuw (Amsterdam, 1938) is het geworden, het nieuwe boek Klankwerelden, de twintigste eeuw van Reinbert de Leeuw van Peter Peters, universitair docent bij de faculteit Cultuur- en maatschapp...

Promovendi eisen salaris in plaats van studiebeurs

Promovendi eisen salaris in plaats van studiebeurs

NEDERLAND. Universiteiten zetten de reputatie van de Nederlandse wetenschap op het spel als ze promovendi degraderen tot studenten. Promovendi zouden gewoon werknemers moeten blijven, vindt de Actiegroep Promotiestudent. Vandaag lanceert de Leidse a...

Koning Willem-Alexander opent scannerlab Brains Unlimited

MAASTRICHT. Koning Willem-Alexander opent op dinsdag 29 oktober het scannerlab Brains Unlimited van de Universiteit Maastricht. In oktober 2011 werd de eerste steen van het Brains Unlimited-complex aan de Oxfordlaan in Randwijck gelegd. Het is een...

“Heel bevredigend, en tegelijk een anticlimax”

“Heel bevredigend, en tegelijk een anticlimax”

MAASTRICHT. Veertien jaar hebben drie wiskundigen erover gedaan om het beroemde, veertig jaar oude Vermoeden van Rota te bewijzen. Maar het zwaarste komt nog: publiceren. Een van hen is Bert Gerards, bijzonder hoogleraar in Maastricht. “Het bewijs opschrijven is niet iets wat een secretaresse voor je kan doen.”

Er staat een hond op de gang

MAASTRICHT. Een beetje kruipdoor sluipdoor is het wel. Weer een hoek om, hier zijn de hondenverblijven. Hokken links, hokken rechts, in het midden een gangetje. En kijk, daar steken er een paar monter hun kop om de deur van hun kooi. Barry Plooyer, hoofd van de centrale proefdiervoorzieningen CPV: “Ja, we hebben het gangetje bij de hokken getrokken. Dat moest om aan nieuwe Europese normen te voldoen, meer vierkante meters per hond.”

VU-antropoloog zoog onderzoek uit duim

VU-antropoloog zoog onderzoek uit duim

NEDERLAND. Antropoloog Mart Bax, voormalig bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit, heeft zich schuldig gemaakt aan ernstig en onethisch wetenschappelijk wangedrag. Minstens 64 van zijn ‘publicaties’ blijken niet te bestaan. Tot d...

Wat kun je uit een foto halen?

Wat kun je uit een foto halen?

MAASTRICHT. Hoe omschrijf je iemand die je alleen kent van een foto? Vriendelijk? Autoritair? Betrouwbaar? Capabel? Dat was de centrale vraag in het Marble-onderzoek van Roderick Bronzwaer, die in juli de bachelor psychologie afrondde. Hij ging ervoo...

Crowdfunding via Universiteitsfonds

Crowdfunding via Universiteitsfonds

MAASTRICHT. Het Universiteitsfonds wil onderzoekers van de Universiteit Maastricht steunen die onderzoek willen financieren door middel van crowdfunding. Bij crowdfunding haalt iemand geld op voor zijn of haar project door een presentatie en een &lsq...

“Wij zijn bedrogen, maar zelf geen bedriegers geworden”

“Wij zijn bedrogen, maar zelf geen bedriegers geworden”

MAASTRICHT. Een vriend is de schrijver en communist Theun de Vries niet geworden. “Maar voor mij is hij wel overeind gebleven. Ondanks zijn nare trekken en verbeten overtuigingen”, zegt Jos Perry na zeven jaar onderzoek. Eind augustus verscheen Revolte is leven, een goedgeschreven biografie waarin Perry laat zien hoe de wereldverbeteraar en de schrijver in Theun de Vries elkaar in de weg zaten, maar ook inspireerden.

Nederlander wint Ig Nobelprijs voor koeienonderzoek

Nederlander wint Ig Nobelprijs voor koeienonderzoek

NEDERLAND. Als een koe eenmaal staat, weet je nooit wanneer hij weer gaat liggen. Voor die ontdekking kreeg Nederlander Bert Tolkamp afgelopen nacht de Ig Nobelprijs voor de kansrekening. Het omgekeerde is een stuk makkelijker te voorspellen: hoe la...

Een proefschrift, twee verdedigingen

Een proefschrift, twee verdedigingen

MAASTRICHT. Vorige week in Aken, vandaag in Maastricht. Anette Christ verdedigt in één week twee keer haar proefschrift. Ze krijgt één doctorsbul met daarop het logo van zowel de RWTH Aken als de Universiteit Maastricht. Anette Christ is de eerste p...

“Onze behandelingen zijn niet goed genoeg”

“Onze behandelingen zijn niet goed genoeg”

Wie in een depressie belandt, krijgt psychotherapie of antidepressiva, maar wat werkt voor wie? En waarom valt bijna iedereen vroeg of laat terug? Dat waren twee vragen die steeds terugkeerden op het UM-depressiecongres, afgelopen dinsdag in de Maastricht School of Management.

Mag ik u vragen om de COPD-test in te vullen?

Huisartsen die rokers benaderen om de COPD-test in te vullen. Dat is wat onderzoeksinstituut Caphri voorstelt, want wat blijkt uit recente Maastrichtse studies: zo spoor je drie keer zoveel patiënten op dan wanneer je afwacht tot de patiënt zich meldt.

Maagpacemaker: dure afzetterij of een perfect hulpmiddel om af te vallen?

Maagpacemaker: dure afzetterij of een perfect hulpmiddel om af te vallen?

MAASTRICHT. Ze hebben minder honger en de eerste kilo’s zijn ze kwijt: een teken dat de maagpacemaker zijn werk doet. Zeven patiënten met extreem overgewicht gingen het afgelopen half jaar onder het mes in Maastricht – wereldwijd zijn er maar twintig mensen bij wie dit type is ingezet. Maar is het nu wel of geen “dure afzetterij”, zoals een Belgische arts een tijd terug verklaarde?

“Ik hoop dat de geur van fraude nu verdwijnt”

MAASTRICHT. Na jaren van onenigheid heeft voormalig UM-psycholoog Elke Geraerts, nu verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), een wetenschappelijk artikel teruggetrokken omdat de resultaten mogelijk niet kloppen. “Het is een pak van mijn hart dat ik niet meer met dat stuk geassocieerd wordt”, zegt UM-rechtspsycholoog en coauteur Harald Merckelbach.

Acht ton voor hersenonderzoek

MAASTRICHT. De Maastrichtse Graduate School of Translational Neuroscience krijgt van NWO 800 duizend euro om vier jonge onderzoekers aan te stellen. In totaal vroegen 32 opleidingen in Nederland geld aan. Achttien daarvan kregen de financiering. De G...

‘Praten’ zonder geluid te maken

‘Praten’ zonder geluid te maken

Stel je voor: je ben volledig bij bewustzijn, krijgt alles wat er om je heen gebeurt mee, maar je kunt je niet bewegen of communiceren. Dat is waar patiënten met het locked-in-syndroom mee te maken hebben. Hoe fijn zou het dan zijn als je met behulp ...

Taru Spronken naar Hoge Raad

MAASTRICHT. Prof. Taru Spronken is per 1 september benoemd tot advocaat-generaal bij de Hoge Raad. “Dat is eervol”, zegt oud-rector en hoogleraar strafrecht Gerard Mols, “zowel voor haarzelf als voor de faculteit en de universiteit...

Kweekvlees of kunstvlees?

Kweekvlees of kunstvlees?

MAASTRICHT. Tweederde van de Nederlanders steunt het kweken van vlees, zo bleek begin augustus uit een enquête van onderzoeksbureau Flycatcher onder 1200 Nederlanders. De helft van de respondenten wil de hamburger van Mark Post, UM-hoogleraar vascula...

Britse ranglijst onder vuur

Britse ranglijst onder vuur

NEDERLAND. De Nederlandse universiteiten krijgen uitzonderlijk veel geld van bedrijven, stellen de makers van een nieuwe ranglijst. Maar critici maken gehakt van die berekening.  Het was voor sommigen een grote verrassing. Per wetenschapper zou...

‘Prettige gesprekken’ met de sigarettenfabrikant

‘Prettige gesprekken’ met de sigarettenfabrikant

MAASTRICHT. De UM gaat de relatie van de overheid met de tabakslobby tegen het licht houden. Dat gebeurt via analyse van zevenhonderd e-mails, brieven en andere correspondentie, die sinds vorige week voor iedereen toegankelijk zijn.

Misdaad en autisme: een flinterdun verband

Misdaad en autisme: een flinterdun verband

Hoe kan het dat autistische stoornissen sinds 2004 steeds vaker opduiken in forensische rapporten en in verband worden gebracht met delicten? Terwijl deze patiënten, met hun behoefte aan duidelijkheid, juist bekend staan als brave burgers met respect voor de wet. Dat vroeg psycholoog en gastspreker Douwe Draaisma zich afgelopen dinsdag af op het UM-congres Forensische Psychologie Update.

Tientallen doden door Limburgse genfout

MAASTRICHT. Maastrichtse cardiologen en genetici hebben in minstens drie Limburgse families een genfout ontdekt die in recente generaties waarschijnlijk al tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. De mutatie, afkomstig van een gezamenlijke voorouder van vóór het jaar 1600, kan hartritmestoornissen en plotse hartdood veroorzaken.

MIT wil naar Amsterdam

MIT wil naar Amsterdam

NEDERLAND. Een aantal prestigieuze Amerikaanse universiteiten wil graag een technologisch kennisinstituut oprichten in Amsterdam. De gemeente heeft vandaag bekendgemaakt welke vijf consortia hun plannen verder mogen uitwerken. De hoofdstad schreef b...

“Kijk uit voor de primadonna’s”

“Kijk uit voor de primadonna’s”

MAASTRICHT. Eatwell en Macimide. Zo heten de twee onderzoeksprojecten die elk een miljoen extra subsidie ontvangen van de UM. De één gaat over obesitas en de ander over grensoverschrijdende mobiliteit. “Belangrijk bij multidisciplinair samenwer...

Universiteiten claimen opbrengst leenstelsel

Universiteiten claimen opbrengst leenstelsel

NEDERLAND. Universiteiten menen dat ze honderden miljoenen euro’s extra tegemoet kunnen zien als de basisbeurs verdwijnt. De opbrengst van een leenstelsel gaat volgens hen niet naar het hele onderwijs, maar alleen naar hbo en wo.

Goed plagiëren is niet makkelijk

Een oud-studente cultuur- en maatschappijwetenschappen heeft zo ernstig geplagieerd dat de faculteit haar diploma terug wil. In totaal heeft de UM vorig jaar 145 fraudeurs in de kraag gevat. En wel met behulp van de antiplagiaatsoftware Safe Assign (van de firma Blackboard). Maar docenten moeten ook  zelf hun ogen open houden. “Het zijn niet de geniepige types die frauderen, eerder die aardige, behulpzame studentassistent.”

“We zijn allemaal toeschouwers, voyeurs”

“We zijn allemaal toeschouwers, voyeurs”

MAASTRICHT. Iedereen voyeur. Bij deze titel verwacht je een verhaal over mannen in lange regenjassen, op seks beluste types, gluurders. Mensen die kijken zonder zelf gezien te willen worden. Maar de voyeur van filosoof Ike Kamphof is geen pathologisch geval. Volgens haar is in de Westerse wereld iedereen voyeur. We leven in een kijkcultuur, een toeschouwercultuur “waarin we vaak de innige relatie met de wereld vergeten.” Een boek over kijken, maar vooral over het engagement met de omgeving.

Een miljoen extra voor twee UM-onderzoeksprojecten

MAASTRICHT. Twee Maastrichtse interdisciplinaire onderzoeksprojecten – Eat Well en MACIMIDE - krijgen één miljoen extra subsidie voor de komende drie jaar. Dat heeft het college van bestuur samen met de decanen besloten. Deze extra financiële ...

NWO moet op de schop

NWO moet op de schop

NEDERLAND. Onderzoeksfinancier NWO moet slagvaardiger worden, vindt een commissie onder leiding van Hans Stoof, voormalig rector magnificus van de Universiteit Utrecht. De bestuursstructuur van NWO moet radicaal anders. Ongeveer een half miljard eur...

Groningse hoogleraar op non-actief, verliest doctorstitel

Groningse hoogleraar op non-actief, verliest doctorstitel

NEDERLAND. De Groningse hoogleraar criminologie Patrick van Calster is per direct op non-actief gezet vanwege plagiaat in zijn proefschrift. De Vrije Universiteit Brussel heeft hem zijn doctorstitel afgenomen. Vlaming Patrick van Calster promoveerde...

Eredoctoraat voor Strafhofrechter

MAASTRICHT. Christine van den Wyngaert, rechter bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, krijgt morgen, vrijdag 31 mei, een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht. Hoogleraar strafrecht André Klip is erepromotor.

Alles hangt met alles samen

Alles hangt met alles samen

MAASTRICHT. Een fotoreportage van de buurten Limmel en Nazareth, een zoektocht naar het wel en wee van de Indische Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog in Maastricht neerstreken, de geschiedenis van Maastricht als Europese stad en de rol van Zuid-Europeanen in de ontwikkeling van Maastricht als industriestad naar kennisstad.

André Rieu als onderzoeksobject

André Rieu als onderzoeksobject

MAASTRICHT. Vier Maastrichtse wetenschappers gaan het ‘fenomeen’ André Rieu onderzoeken. Zij willen achterhalen wat het geheim is van deze Maastrichtse violist en orkestleider. Waarom slaat zijn muziek bij zo’n breed publiek aan? Ho...

Dijkgraaf: voor zuivere wetenschap is in Nederland geen plaats meer

Dijkgraaf: voor zuivere wetenschap is in Nederland geen plaats meer

Hoe kijkt de voormalig voorzitter van de KNAW Robbert Dijkgraaf nu, een half jaar en een oceaan verder, naar het academisch klimaat in Nederland? Hij maakt zich wat zorgen. Niet om het niveau van het onderwijs, daar schort het niet aan. Al helemaal n...

KNAW: Wetenschap nog altijd ‘sterk merk’

KNAW: Wetenschap nog altijd ‘sterk merk’

NEDERLAND. Er is nog altijd veel vertrouwen in de wetenschap, meent de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Maar om dat zo te houden, moet er wel iets gebeuren. De wetenschap kreeg een flinke knauw door de fraude van sociaal-psycholoo...

Oud smeersel tegen huidkanker doet niet onder voor moderne behandelingen

MAASTRICHT. Een crème die in 1950 op de markt kwam tegen de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, blijkt net zo effectief als fotodynamische therapie, een moderne behandeling in het ziekenhuis. Het smeersel is bovendien stukken goedkoper.

Groningen wint rechtszaak: promotiestudent is geen werknemer

NEDERLAND. Voor het eerst heeft een Nederlandse rechtbank in hoger beroep bepaald dat beurspromovendi studenten zijn, en geen werknemers. De Rijksuniversiteit Groningen heeft een klinkende overwinning behaald. Al jaren wil een deel van de Nederlands...

Beloon niet met een Snickers

Beloon niet met een Snickers

Je kind is van de fiets gevallen. Tip: geef geen chocoladereep, ijs of koekje om te troosten. Belonen met voeding is funest voor de gezondheid van kinderen. Het helpt overgewicht in de hand, zegt Ester Sleddens van de vakgroep Gezondheidsbevordering,...

Borderline in 19e-eeuws Maastricht

Borderline in 19e-eeuws Maastricht

Een paar jaar terug bleken borderline-patiënten er zeer bij gebaat, vorig jaar gold hetzelfde voor psychopaten en nu ook voor patiënten met uiteenlopende persoonlijkheidsstoornissen. Schematherapie is in opkomst. Maar wat is het eigenlijk? Studium Generale wijdt er een Kenniscafé aan.

Beter tien vogels in de hand dan één in de lucht

Beter tien vogels in de hand dan één in de lucht

De geschiedenis van de ornithologie van 1880 tot 1980. Niet meteen een onderwerp waarvan je verwacht dat het aan de UM bestudeerd wordt. Wel dus. Cultuurwetenschapper Joeri Bruyninckx verdiepte zich in de praktijken en de apparatuur van vogelwetenschappers. Waarom zingen vogels eigenlijk?

UM-onderzoekers laten muizen over catwalk lopen

UM-onderzoekers laten muizen over catwalk lopen

Wat zou het handig zijn: een apparaatje dat meet hoeveel pijn mensen precies hebben. Artsen zouden dan niet langer zijn aangewezen op de inschatting van de patiënt. Zover is het nog lang niet, al wordt er geëxperimenteerd met ‘gezichtsanalyse’. Dat zegt Bert Joosten, hoogleraar experimentele anesthesiologie, die eind maart zijn oratie hield getiteld Pien, douleur of Schmerz.

Ombudsman: Wageningen liet oren hangen naar opdrachtgever

Ombudsman: Wageningen liet oren hangen naar opdrachtgever

NEDERLAND. De Wageningen UR heeft een – inmiddels ontslagen – wetenschapper gevraagd om zijn onderzoeksconclusies aan te passen. Zijn academische vrijheid woog minder zwaar dan de goedkeuring van de opdrachtgever, oordeelt de Nationale ombudsman.

Meer welvaartsziekten in Limburg

Limburgers lopen meer risico op hart- en vaatziekten dan inwoners elders in Nederland. Dat is een van de eerste conclusies van de Maastricht Studie, wereldwijd de grootste cohortstudie naar welvaartsziekten.

Filmwedstrijd NWO gekaapt

Filmwedstrijd NWO gekaapt

NEDERLAND. Een YouTube-wedstrijd voor wetenschappers. Dat was een leuk idee van onderzoeksfinancier NWO, maar er is geknoeid met de uitslag. “NWO had de deelnemers beter moeten beschermen”, vindt de winnaar.

Luister naar patiënten!

Over bipolaire stoornis tasten psychiaters nog steeds in het duister. Dat blijkt uit de documentaire Docu dwaas en deskundig die de Universiteit Maastricht heeft laten maken. Met de opbrengst van de film wil de UM-psychiater Jim van Os een onderzoekscentrum op poten zetten met louter ervaringsdeskundigen in dienst.

“Aparte werelden die je vooral niet moet mengen”

MAASTRICHT. “Je moet wetenschap en religie niet mengen, dat is mijn belangrijkste boodschap. Maar je kunt ze wel met elkaar in verband brengen, over en weer vragen stellen.” Maarten Verkerk (59) is hoogleraar christelijke wijsbegeerte aa...

Religie is een Johnny-come-lately

Religie is een Johnny-come-lately

MAASTRICHT. ‘De Bonobo en de tien geboden.’ Zo heet de lezing die de primatoloog Frans de Waal volgende week houdt op uitnodiging van Studium Generale. Hij zal betogen dat empathie, medelijden en rechtvaardigheid niet slechts zijn voorbehouden aan mensen.

Een medicijn dat past als een sleutel in het slot

Een medicijn dat past als een sleutel in het slot

MAASTRICHT. Niet meer kijken naar een ziekte op zich, maar naar de genetische verbanden tussen bijvoorbeeld hartfalen en de ziekte van Alzheimer. Die verbanden blijken veel groter dan verwacht, zo vertelt de systeembiologie, een jong vak dat steeds meer terrein wint. Op woensdag 27 maart wijdt Studium Generale er een Kenniscafé aan.

CPB weerspreekt kritiek van Clevers

CPB weerspreekt kritiek van Clevers

NEDERLAND. KNAW-president Hans Clevers mag dan boos zijn dat de politiek te weinig geld uittrekt voor onderwijs en onderzoek, hij zou zijn frustratie niet op het Centraal Planbureau moeten botvieren.

Poppen en tekeningen weg uit kinderverhoren

Poppen en tekeningen weg uit kinderverhoren

MAASTRICHT. Mede op instigatie van Maastrichtse psychologen stopt de politie met het gebruik van poppen en tekeningen tijdens kinderverhoren. Dat viel in januari te lezen in de nieuwsbrief van de Politieacademie. De hulpmiddelen leiden te vaak tot onjuiste verklaringen en valse beschuldigingen van misbruik.

“We mogen trots zijn op Nederlandse universiteiten”

“We mogen trots zijn op Nederlandse universiteiten”

NEDERLAND. Vijf Nederlandse universiteiten in de top honderd van de wereld met hun reputatie? Dat is een onvoorstelbaar goede prestatie, vindt voorzitter Karl Dittrich van de vereniging van universiteiten VSNU.

Interviews met meer dan honderd Europese ambtenaren

Interviews met meer dan honderd Europese ambtenaren

MAASTRICHT. Hylke Dijkstra, universitair docent bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, heeft de G.A. Van Poeljeprijs ontvangen voor zijn proefschrift over het buitenlands beleid van de Europese Unie. Jaarlijks wordt deze prijs toegek...

Profs van het bouwjaar 1970 of later

Profs van het bouwjaar 1970 of later

MAASTRICHT. Willem-Alexander op de troon, Mark Rutte baas van het kabinet. Jonkies, mogen we wel zeggen, zeker voor die functie. Hoe zit het met de hoogleraren aan de Universiteit Maastricht? Hoeveel ‘broekies’ zitten daartussen? Uit een rondgang van Observant blijkt nog geen 6 procent jonger dan 43 jaar. De meesten zijn benoemd aan de School of Business and Economics. Vijf zijn er vrouw. Ruim de helft is eigen kweek.

Zwanger: tussen ziek en gezond

Zwanger: tussen ziek en gezond

Zwangerschap wordt over het algemeen gezien als een gezonde conditie. Misleidend, vindt hoogleraar Marc Spaanderman, die vorige week vrijdag zijn oratie uitsprak. Het is eerder een “last die tot problemen kan leiden”. Hij gunt iedere vrouw haar roze wolk maar in werkelijkheid drijven er een hoop regenwolken over.

Gezond van geest. Met Bianca

Gezond van geest. Met Bianca

MAASTRICHT. Fit4All heet de soap die volgende maand gaat draaien op TV Maastricht. De vijf afleveringen passen binnen een lokaal experiment van UM-onderzoekers waarbij televisie, een website en sociale media worden ingezet om de geestelijke gezondheid van mensen aan te pakken. Of beter: om psychische ziektes te voorkomen. “Investeer in de sociale omgeving”, zegt sociaal psychiater Marten de Vries die onlangs met emeritaat ging.

Frauderende wetenschappers behouden doctorstitel

NEDERLAND. Frauderende wetenschappers kunnen hun doctorstitel niet kwijtraken. Daarvoor zou de wet aangepast moeten worden en dat vinden onderwijsminister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker niet nodig. Beide bewindslieden volgen de aan...

Over zielenverkopers en varkensborstels

Over zielenverkopers en varkensborstels

Het zakenregister achter in het boek is nog de aardigste ingang. Daar vinden we keurig op alfabet alles waar het Pruisische bestuur zich in de achttiende eeuw mee bemoeide in Pruisisch Gelre, het gebied dat voor een groot deel het huidige Noord- en een stukje Midden-Limburg omvat. Het gaat van aardappelen en acrobaten tot zielenverkopers en de zijdeteelt.

Geluid bestrijden met geluid

Geluid bestrijden met geluid

Er gloort hoop voor patiënten die dag in dag uit lijden onder oorsuizen. Aan de Universiteit Maastricht lopen nu verschillende studies. Met elektroden diep in de hersenen, met cognitieve gedragstherapie en met een implantaat. Vorige maand is dit apparaatje voor het eerst in het oor van een patiënt geplaatst. Negen proefpersonen volgen nog.

Slenteren is gezonder dan sporten

Slenteren is beter voor de gezondheid dan intensief sporten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg, die daarover vorige week publiceerde in het vakblad Plos One. De Nederlandse beweegnorm van een half uur intensief bewegen per dag moet wat hem betreft op de helling.

Zonder operatie van huidkanker verlost

Zonder operatie van huidkanker verlost

MAASTRICHT. Geen operatie meer, maar via een crème de huidkanker laten verdwijnen. Maastrichtse dermatologen werken aan een nieuwe therapie die niet alleen minder ingrijpend is voor de patiënt, maar ook de zorgkosten binnen de perken houdt.

De hele dag door snaaien

De hele dag door snaaien

Aanleg, de omgeving, medische redenen, het kan bij obesitas allemaal een rol spelen. Toch draait het meestal om één ding: dikke mensen eten te veel. Iets wat steeds meer hulpverleners onderschrijven, maar hoe behandel je dat? Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie, heeft van NWO een subsidie ontvangen om trainingen samen te stellen.

IQ-score is intelligentie + motivatie

IQ-score is intelligentie + motivatie

MAASTRICHT. Nogal logisch: wie gemotiveerd is, presteert beter. Maar dat geldt ook voor IQ-testen, concluderen drie Maastrichtse economen. Een IQ-score blijkt niet puur een weerspiegeling van je cognitieve kunnen. Het is een combinatie van intelligentie en motivatie.

Hoog of laag salaris? Als de argumenten maar goed zijn

Hoog of laag salaris? Als de argumenten maar goed zijn

MAASTRICHT. Een white board. Dat moet er komen in de Tweede Kamer, meent politiek filosoof Teun Dekker. “Politici kunnen dan eens eindelijk helder opschrijven wat ze precies bedoelen.” De argumentatie in het politieke debat is lang niet altijd zuiver en duidelijk, concludeert Dekker die het debat over de beloningen van hoge ambtenaren, rechters en ministers onderzocht.

Meer dan tienduizend inschrijvingen voor Leidse collegereeks

NEDERLAND. Meer dan tienduizend mensen wereldwijd hebben zich ingeschreven voor een online cursus aan de Universiteit Leiden. De belangstelling voor de introductie in Europees recht overstijgt alle verwachtingen. De Universiteit Leiden is de eerste ...

Maritiem archeoloog trekt bijna half miljoen tv-kijkers

Maritiem archeoloog trekt bijna half miljoen tv-kijkers

NEDERLAND. Deze week keken bijna 420 duizend mensen naar de eerste aflevering van DWDD-spin off De wereld leert door, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Spraakwaterval Matthijs van Nieuwkerk interviewde maritiem archeoloog Martijn Mande...

Gratis wetenschap ter nagedachtenis van Aaron Swartz

BUITENLAND. Op Twitter plaatsen duizenden onderzoekers een link naar hun wetenschappelijke artikelen als eerbetoon aan internetactivist Aaron Swartz. Ze gebruiken de hashtag #pdftribute. Afgelopen vrijdag pleegde Swartz zelfmoord. Hij was één van de...

"Politie gebruikt ‘kwakzalvers'-methoden"

"Politie gebruikt ‘kwakzalvers'-methoden"

MAASTRICHT. Search, detect, react! Zo heet een nieuwe opsporingsmethode waarmee de politie terroristen of andere verdachte sujetten kan herkennen in een menigte. Op Koninginnedag bijvoorbeeld, of op Schiphol maar ook in musea. De agenten zijn enthousiast, net zoals minister Opstelten, maar wetenschappelijk bewijs dat het werkt, is er niet. “In de geneeskunde zouden we het onder kwakzalverij scharen”, zegt UM-psycholoog Ewout Meijer.

Onderzoeksuniversiteiten:“Wij doen niet mee met Europese ranking”

NEDERLAND. Een groep vooraanstaande Europese onderzoeksuniversiteiten doet niet mee aan de nieuwe ranking die de Europese Commissie laat maken. “Het is een mode die wij liever niet volgen.” Over een jaar verschijnt de eerste editie ...

Hacker vervalst peer review

NEDERLAND. Uitgeverij Elsevier heeft elf wetenschappelijke artikelen teruggetrokken, nadat een hacker het systeem had gekraakt om rapporten van peer reviewers te vervalsen. De auteurs mogen hun werk opnieuw indienen. Elsevier bevestigt het bericht v...

Discussie over ketchup-onderzoek

MAASTRICHT. Vorige week lanceerde de UM een persbericht over promotieonderzoek met de kop ‘Tomatenketchup beschermt tegen hartaandoeningen’. Was dat niet al bekend? De Volkskrant meent van wel en trekt in een column flink van leer. &lsquo...

Oud-rector: “Prestige eredoctoraten in gevaar”

Oud-rector: “Prestige eredoctoraten in gevaar”

MAASTRICHT. Oud-rector magnificus Arie Nieuwenhuijzen Kruseman heeft grote moeite met het nieuwe beleid van de UM rond de eredoctoraten. Zijn kritiek richt zich op twee elementen: het aantal eredoctoraten en de herinvoering van het ‘maatschappelijke’ eredoctoraat.

“De UM is niet Stapel-proof”

“De UM is niet Stapel-proof”

MAASTRICHT. Prof. Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie, betwijfelt of de Universiteit Maastricht bij machte is om wetenschappelijk wangedrag boven tafel te krijgen. Toen Merckelbach zelf een zaak meldde, zag hij hoe zijn klacht “houtje-touwtje” werd afgehandeld.

Fraude van topstudenten in Utrecht

Fraude van topstudenten in Utrecht

NEDERLAND. Zelfs de beste studenten kun je niet vertrouwen. Voor een antropologisch onderzoek hebben vier eerstejaars studenten van het University College Utrecht zes interviews uit hun duim gezogen. De studenten schreven samen een paper over Jehova...

DSM-baas Sijbesma krijgt eredoctoraat

DSM-baas Sijbesma krijgt eredoctoraat

MAASTRICHT. Vijf eredoctoraten zullen er tijdens de komende verjaardag van de UM, de dies natalis, op 14 januari worden uitgereikt. En dan komen er nog eens twee later in het jaar. De opvallendste is een zogenoemd ‘maatschappelijk’ eredoc...

Meer kanker onder lange dan korte mensen

Waarom krijgen lange mensen vaker kanker dan korte mensen? Het verband tussen kanker en lengte is meermaals aangetoond, maar een eenduidige verklaring ontbreekt. UM-onderzoekers van het instituut Grow bereiden nu een studie voor met geld – drieënhalve ton - van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Pregnant: Nederlanders zijn het langste volk ter wereld.

Eerst het proefschrift en dan de masterscriptie

Eerst het proefschrift en dan de masterscriptie

Het is niet eerder voorgekomen dat een UM-student promoveert zonder een masterbul op zak. De primeur gaat naar Marlien Aalbers (26), onderzoeker in hart en nieren. Ze promoveert morgen op het onderwerp epilepsie. Helpt een operatie?

Universiteit Utrecht onderzoekt ‘Red Bull-studies’

Universiteit Utrecht onderzoekt ‘Red Bull-studies’

NEDERLAND. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de betrouwbaarheid van studies die gefinancierd zijn door Red Bull. De instelling wil alle twijfels over de integriteit van het onderzoek de wereld uit helpen. Red Bull betaalt een groep wetensc...

Diederik Stapel: “Echt niet de enige die met gegevens knoeit”

Diederik Stapel: “Echt niet de enige die met gegevens knoeit”

NEDERLAND. Hij is “verdwaald, ontspoord en verongelukt”, schrijft Diederik Stapel in zijn afgelopen week verschenen boek. Maar sjoemelen en rommelen met data komt volgens hem vaker voor. De gevallen hoogleraar schetst in &lsquo...

Vervolgonderzoek Rotterdamse wetenschapsfraude

NEDERLAND Na felle kritiek gaat de Erasmus Universiteit Rotterdam waarschijnlijk nader onderzoek doen naar de fraude van hoogleraar Dirk Smeesters. Eerder zag de universiteit daar geen aanleiding toe. De Rotterdamse hoogleraar marketing Smeesters we...

Levelt waarschuwt tegen publicatiedrift

NEDERLAND. Wetenschappers gebruiken allerlei trucs om meer publicaties op hun naam te krijgen, zegt emeritus hoogleraar Pim Levelt. Hij leidde het Tilburgse onderzoek naar de fraude van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Levelt sprak harde woorden ...

“Op grote schaal sprake van falende wetenschap”

“Op grote schaal sprake van falende wetenschap”

NEDERLAND. Het is onvoorstelbaar dat Diederik Stapel vijftien jaar lang kon frauderen voordat hij ontmaskerd werd. “Hier heeft de wetenschap van hoog tot laag gefaald”, aldus Pim Levelt namens drie onderzoekscommissies. De fraude van de ...

‘Diederik Stapel schreef boek over eigen handelen’

NEDERLAND. De ontslagen hoogleraar Diederik Stapel gaat een boek publiceren. Hij zou daarin tekst en uitleg geven over de grootschalige fraude waarmee hij vorig jaar in opspraak raakte. Oplettende twitteraars zagen het gisteren al: op de websites va...

Bussemaker: Twee ton voor sabbatical is “fors bedrag”

Bussemaker: Twee ton voor sabbatical is “fors bedrag”

NEDERLAND. Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt een salaris van twee ton tijdens een sabbatical “een fors bedrag”. Ze beantwoordde vragen van Kamerlid Jasper van Dijk (SP) over het salaris van Paul van der Heijden, rector van d...

“Ik schijt al drie weken in m’n broek”

“Ik schijt al drie weken in m’n broek”

Onthoud je negatieve plaatjes beter dan positieve plaatjes? Verstrijkt tijd voor je gevoel anders als je naar links kijkt? En kunnen kinderen kenmerken van narcisme en psychopathie hebben? Deze en andere vragen werden afgelopen jaar onderzocht door bachelorstudenten. Zestig van hen presenteerden hun onderzoek afgelopen woensdag in Utrecht tijdens de jaarlijkse Student Research Conference (SRC), door de VSNU in het leven geroepen om bacheloronderzoek te promoten. Vijftien van de zestig presentaties komen van de Universiteit Maastricht.

Iraanse vluchteling kwetsbaar voor psychische klachten

Iraanse vluchtelingen en asielzoekers hebben veel meer last van depressies en angsten dan Nederlanders, ook jaren nadat ze een vaste verblijfsvergunning hebben ontvangen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Mahnaz Tabesh, zelfstandig psychotherapeute in Amersfoort. Tabesh, zelf ooit vluchteling, heeft de onzekerheid en de angst aan den lijve ervaren.

Nobelprijswinnaars vrezen voor EU-budget wetenschap

Nobelprijswinnaars vrezen voor EU-budget wetenschap

Een delegatie van Nobelprijswinnaars sprak afgelopen week met drie topbestuurders van de Europese Unie. Bezuinig niet op wetenschap, drukten zij de politici op het hart. Zes Fields-medaillewinnaars en 44 Nobelprijswinnaars, onder wie de Nederlands-R...

167 Miljoen euro voor tien jaar onderzoek

Zes groepen van wetenschappers krijgen de komende tien jaar 167 miljoen euro subsidie om grenzen te verleggen in onder meer het kankeronderzoek, de chemie en de ontwikkelingspsychologie. De onderzoeksgroepen krijgen elk rond de drie miljoen euro per...

Weg met haesitaritis psychologicus!

Het botert niet tussen artsen en psychologen in de zorg. En dat komt mede omdat psychologen zich te bescheiden opstellen en onvoldoende daadkracht tonen. Dat betoogde klinisch neuropsycholoog Rudolf Ponds afgelopen vrijdag in zijn oratie Komt een psycholoog bij de dokter.

Christiaan Huygens Wetenschapsprijs naar UM-econometrist

De Maastrichtse econometrist Stephan Smeekes (29) heeft de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs ontvangen. De prijs – oorkonde, bronzen beeld en 10.000 euro - is afgelopen donderdag uitgereikt door Hans Schutte, directeur-generaal van het minist...

Meer geld naar fundamenteel onderzoek

Het nieuwe kabinet steekt 150 miljoen euro extra in fundamenteel onderzoek. Een deel van dat bedrag wordt mogelijk betaald uit de bezuinigingen op studiefinanciering. Het gistermiddag gepresenteerde regeerakkoord stelt dat Nederland zijn positie in ...

Onderzoek naar wetenschapsfraude VU-antropoloog

De Vrije Universiteit gaat onderzoeken of emeritus hoogleraar antropologie Mart Bax wetenschapsfraude heeft gepleegd. In het vandaag verschenen boek Ontspoorde wetenschap hebben deskundigen ernstige twijfels over twee van zijn publicaties. Bax schre...

Voor 'worst practises', zie China. En Nederland

Voor 'worst practises', zie China. En Nederland

Wat kan Nederland leren van het buitenland over anti-rookbeleid? Op het internationale symposium over rookverboden, georganiseerd door onderzoeksinstituut Caphri, regende het goede adviezen. Niet zo moeilijk, want Nederland doet het abominabel slecht. In sommige opzichten net zo beroerd als China dat waarschuwingen - met opzet - op de achterkant van sigarettenpakjes plaatst.

Academische jaarprijs voor fijnstof meten met iPhone

Academische jaarprijs voor fijnstof meten met iPhone

Het team van de Universiteit Leiden heeft gisteren de Academische Jaarprijs gewonnen voor een project om fijnstof te meten met een iPhone. De publieksprijs ging naar een team van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Leidse team kreeg gisteravond een ...

Rechters vervangen door slimme software

Rechters vervangen door slimme software

Zelfsturende auto’s, geautomatiseerde rechtspraak, natuurlijke taal-herkenning. Het is slechts een greep uit de ontwikkelingen die aan bod komen tijdens de 24e Benelux Conference on Artificial Intelligence, die donderdag en vrijdag in Maastricht wordt gehouden. Dit vanwege het twintigjarig bestaan van de opleiding kennistechnologie dat eind november wordt gevierd met een symposium.

"Hitler veranderde niet, de situatie veranderde"

"Hitler veranderde niet, de situatie veranderde"

Hitler was geen hypnotiseur. Mensen schrokken niet op een gegeven moment wakker met de gedachte: ‘O god, wat is er gebeurd’. Hitler heeft de Duitsers niet verleid, meent Laurence Rees (1957). De Britse historicus gaf vorige week woensdag ...

Ingrijpen op het moment dat het smeult

Wie werk en zorg moeilijk kan combineren, zou een KIK-training moeten volgen om stress of burnoutklachten te voorkomen. De training bestaat uit slechts drie bijeenkomsten maar werpt drie jaar later nog steeds zijn vruchten af. Dat blijkt uit een evaluatie van student Vera Niessen, zoals beschreven in haar scriptie. De resultaten waren de aanleiding voor het symposium Het Smeul-moment.

Zelfcompassie kun je leren

Zelfcompassie kun je leren

Wie mild is voor zichzelf, loopt minder risico op angststoornissen en depressiviteit, en voelt zich meer verbonden met anderen. En het mooie is: zelfcompassie valt te leren. Dat blijkt uit een tweeweekse training onder studenten, opgezet door de Maastrichtse psychologe Elke Smeets, met hulp van haar Amerikaanse collega Kristin Neff. Smeets ontwikkelt nu samen met Psychologie Magazine een online training.

“Wetenschappelijke wangedrag van Rotterdamse hoogleraar”

“Wetenschappelijke wangedrag van Rotterdamse hoogleraar”

Verzonnen patiënten, onzorgvuldige wetenschap en verdwenen data. De onderzoekscommissie van het Erasmus MC velt een vernietigend oordeel over hoogleraar geneeskunde Don Poldermans. Zelf ontkent hij alles. Internist Don Poldermans was één van de wete...

Als coauteur kun je niet alles controleren

Is een coauteur even verantwoordelijk voor de inhoud van een wetenschappelijk artikel als de hoofdauteur? En wat als later blijkt dat er iets mis was? Het debat over de rol van de coauteur is opgelaaid sinds NRC Handelsblad onlangs (zie Observant 4 en 5) in zijn wetenschapsbijlage drie pagina’s aan een geval van ‘slordige wetenschap’ wijdde.

Kieskeurig eetgedrag

De psychologen Sjaan Nederkoorn, Janneke Giesen en Anne Roefs hebben elk een subsidie van 110.000 euro ontvangen in het kader van het project Eatwell. Dat is een interfacultair Maastrichts initiatief om gezonde eetgewoonten en voeding te promote...

“Types, subtypes, je eindigt met een oerwoud aan onzin”

“Types, subtypes, je eindigt met een oerwoud aan onzin”

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, of kortweg de DSM, verkoopt beter dan de bijbel maar de kritiek op het handboek van de psychiatrie groeit, zeker nu er een nieuwe versie in aantocht is. De Maastrichtse psychiater Jim van Os is een van de vijftig kopstukken die aan de knoppen zitten, die beslissen welke stoornissen er wel en niet in komen. En dat terwijl Van Os eigenlijk van de DSM af wil, zoals hij binnenkort ook in vakblad The Lancet uitlegt. 

UM heropent afgesloten integriteitszaak niet

De psychologen Harald Merckelbach (UM) en Richard McNally (Harvard) hebben er bij rector Luc Soete op aangedrongen om een reeds afgesloten integriteitsonderzoek opnieuw te openen. Dat doen ze mede omdat oud-rector Gerard Mols afgelopen weekend in NRC Handelsblad volgens hen toegeeft dat het eerdere onderzoek inadequaat was. Het college van bestuur beschouwt de zaak als gesloten.

Voorkom dat onderzoek een eenzaam avontuur wordt

Voorkom dat onderzoek een eenzaam avontuur wordt

Naar aanleiding van onder meer de affaire Stapel heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een commissie onder leiding van socioloog Kees Schuyt in het leven geroepen om “de praktijk van omgang met onderzoeksgegevens tegen het...

Hoogleraar wil publicatie over kwakzalversprijs verhinderen

Hoogleraar wil publicatie over kwakzalversprijs verhinderen

De Wageningse hoogleraar Huub Savelkoul heeft geprobeerd een artikel van instellingsblad Resource tegen te houden. Hij is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs voor kwakzalver van het jaar en houdt dat liever binnenskamers. Savelkoul zou een b...

Veel Europese onderzoeksbeurzen naar Nederland

Veel Europese onderzoeksbeurzen naar Nederland

De Europese Onderzoeksraad heeft dit jaar bijna 800 miljoen euro aan onderzoekssubsidies verdeeld onder jonge topwetenschappers. Het kleine Nederland doet opnieuw goede zaken. Maastricht kreeg er twee, samen goed voor drie miljoeneuro. Onderzoekers ...

“Nieuwe Maastrichtse stemwijzer beter dan alle andere”

“Nieuwe Maastrichtse stemwijzer beter dan alle andere”

Wat vind je belangrijker: dat de basisbeurs voor studenten blijft bestaan of dat duurzame energie wordt gesubsidieerd? Afwegingen als deze moet iedere kiezer maken voor hij zijn stem uitbrengt. Toch houden de meeste stemwijzers daar geen rekening mee, volgens de Maastrichtse econoom Roxanne Korthals en socioloog Mark Levels. Zij bedachten een alternatief: de Politieke Weegschaal.

 “Kritiek onder de gordel, daar kan ik niet tegen”

“Kritiek onder de gordel, daar kan ik niet tegen”

Opeens zal het stil zijn. Geen mailtjes, geen telefoontjes, geen iPad, geen overvolle agenda, en geen secretaresse die dat alles in goede banen leidt en koffie brengt. Dat realiseert de scheidende rector Gerard Mols zich maar al te goed. Maar hij zal na de opening van het academisch jaar op 3 september niet in een zwart gat vallen. “Ik word een tijdje visiting professor aan de Law School in Yogyakarta, ga les geven aan de Law School in Denpasar op Bali, en reis daarna door naar Kuala Lumpur, Maleisië, voor een paar lezingen over de afschaffing van de doodstraf in Europa. Als ik in november terugkom, ben ik gewend aan mijn nieuwe status. Dan ga ik onderzoek doen, schrijven en ben ik een dag in de week directeur van The Maastricht Forensic Institute.”

Roddelen is als vlooien

Roddelen is als vlooien

Roddel is verwoestend, een vorm van indirecte agressie die op de werkvloer maar al te vaak ontaardt in een cultuur van angst. Helemaal niet, meent hoofddocent Ad Van Iterson. Het is vooreerst een gezonde vorm van communicatie, die de sociale cohesie versterkt. Kent u die: de universitaire klusjesman die de wc-bril van koningin Juliana een uur lang warm hield?

Pagina 2 van 2Eerste   Vorige   1  [2]  Volgende   Laatste   

Zoek artikelen