“Er zijn meer prima donna’s binnengehaald dan bouwers”

“Er zijn meer prima donna’s binnengehaald dan bouwers”

Het goede nieuws: tien jaar na oprichting is The Maastricht Forensic Institute er nog steeds. Het slechte nieuws: Het had zoveel meer moeten zijn dan het florerende DNA-lab dat het nu grotendeels is. De Universiteit Maastricht zag kansen na gerechtelijke dwalingen als de Schiedammer Parkmoord, waarmee het machtige Nederlands Forensisch Instituut onder vuur kwam te liggen. Hier, in het zuiden van Nederland, zou men iets nieuws, iets anders en beters, optuigen: een academisch instituut met onderzoek, relevante opleidingen en diensten aan de advocatuur, de politie en het OM. Wat ging er mis? Hoe kon een prachtig idee in tien jaar tijd zo verzanden?

“Het brein is een duur orgaan”

“Het brein is een duur orgaan”

Zijn we van nature nieuwsgierig of is het aangeleerd gedrag? Waarom zijn mensen intelligent en sommige soorten niet? En wat heeft de grootte van onze hersenen daarmee te maken? Prof. Carel van Schaik, die dit jaar de Eugène Dubois-wisselleerstoel bekleedt, beantwoordde deze vragen tijdens zijn door Studium Generale georganiseerde lezing The evolution of intelligence, afgelopen maandag in de Maastrichtzaal in Universiteitssingel 40.

Eerste behandeling van beroerte stap dichterbij

Eerste behandeling van beroerte stap dichterbij

MAASTRICHT. Waarom is zuurstoftekort zo rampzalig voor het brein? Dat is altijd een raadsel geweest, tot nog toe dan. UM-onderzoekers hebben bij muizen, ratten en menselijke cellen een enzym ontdekt dat gaten slaat in de bloed-hersenbarrière en zenuwcellen aanzet tot zelfvernietiging. De resultaten maken de weg vrij voor de eerste behandeling van beroerte.

Niet voor de winst, maar voor de mens

MAASTRICHT. Maak medicijnen voor mensen, niet voor winst. Dat is de boodschap van Universities Allied for Essential Medicine (UAEM), de wereldwijde organisatie die ook een Maastrichtse afdeling heeft. Komende week organiseren deze studenten de Access to Medicine (A2M) Week. 

Luchtvervuiling, een sluipmoordenaar

Luchtvervuiling, een sluipmoordenaar

Vervuiling maakt vijftien keer zoveel slachtoffers als alle oorlogen en geweldsmisdrijven bij elkaar. Dat staat in een rapport onder de vlag van de Verenigde Naties, dat vandaag wordt verspreid via vakblad The Lancet. Er zijn bovendien presentaties in New York, Tokyo, Kaapstad, New Delhi en in Brussel - niet in het Europees Parlement, waar je zo’n presentatie zou verwachten, maar op de UM-campus. Hoe zit dat?

“Leer jezelf te vergeven”

“Leer jezelf te vergeven”

Marihuana, lsd, heroïne. Ex-junkie Marc Lewis verslond het allemaal, liefst in hoge dosis. Hij stal medicijnen uit dokterspraktijken, werd meermaals gearresteerd en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf. Later schreef Lewis, inmiddels hoogleraar neurowetenschappen, een boek over zijn verleden als verslaafde. Op 8 november houdt hij een lezing, georganiseerd door Studium Generale en de studenten van Public Health Organisation.

Een biertje voor een soepele tong

Een biertje voor een soepele tong

MAASTRICHT. Met een slokje op gaat je spreekvaardigheid in een vreemde taal erop vooruit. Dat is de verrassende conclusie uit een onderzoek van Universiteit Maastricht, de University of Liverpool, en King's College Londen, dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology. Ook de onderzoekers zelf zijn verbaasd: “Wij hadden verwacht dat mensen alleen maar dénken dat ze beter spreken na een biertje.”

“Alles is beter dan het huidige subsidiesysteem”

“Alles is beter dan het huidige subsidiesysteem”

MAASTRICHT/NEDERLAND. Het subsidiebeleid van NWO gaat op de schop om de vloed aan onderzoeksaanvragen in te dammen. De onderzoeksfinancier roept universiteiten op om hun kandidaten strenger te selecteren. Aanvankelijk stelde NWO een maximum aantal aanvragen per instelling voor, maar dat zagen de rectoren niet zitten.

Jip en Janneke, Nederlandser krijg je het niet

Jip en Janneke, Nederlandser krijg je het niet

Mag het in het Engels, vraagt prof. Emilie Sitzia als het interview begint. Antwoord geven in het Nederlands blijft vermoeiend, ook al kan ze deze taal na jaren in Maastricht woordelijk verstaan en zonder enige moeite lezen. Dat laatste is een must voor de zeer onlangs aan de Universiteit van Amsterdam benoemde hoogleraar illustratie. Een leerstoel die door de Fiep Westendorp (ja, van Jip en Janneke en Pluk en de Petteflet, en al die andere kinderboeken) Foundation is ingesteld. “Ik onderzoek de relatie tussen beeld en woord. Dus ja, ik lees ook de bijbehorende verhalen van Annie M.G. Schmidt.”

Klopt het verhaal van deze asielzoeker?

Klopt het verhaal van deze asielzoeker?

Asielzoekers komen doorgaans niet met een tasje documenten de grens over. Paspoort, rijbewijs, trouwakte, verzekeringsbewijzen: ze zijn ze kwijtgeraakt, hebben ze nooit gehad of ze zijn geconfisqueerd door smokkelaars. Mondelinge verklaringen zijn daarom vaak het enige bewijs van herkomst. Het is aan asielambtenaren om de waarheid te achterhalen.” Maar dat lukt nog onvoldoende door de huidige manier van interviewen, zegt Tanja van Veldhuizen die afgelopen vrijdag promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

“We moeten weifelende deskundigen heel serieus nemen”

“We moeten weifelende deskundigen heel serieus nemen”

‘Volg je hart.’ Wie voor een belangrijke keuze staat, zal dit advies ongetwijfeld een keer te horen krijgen. Vertrouw op je intuïtie, dan komt het vanzelf goed. Terwijl onze intuïtie er heel vaak naast zit, zegt Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie in zijn boek Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is. “Het probleem is dat we zelden feedback krijgen op onze intuïtieve keuzes. We weten niet hoe het leven eruit zou hebben gezien met huis B, auto B, partner B. Dat leidt tot de illusie dat we de beste keus hebben gemaakt.”