Het team van Observant

Wendy Degens

Wendy Degens (1978, redacteur) kwam na haar studie cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht terecht in de culturele wereld van Limburg. Later, op de stads- en kunstredactie van het Limburgs Dagblad, leerde ze de kneepjes van het journalistiek vak. In 2005 maakte ze de overstap naar Observant. Hier heeft ze haar passie gevonden in wetenschapsjournalistiek en persoonlijke interviews.  

wendy.degens@maastrichtuniversity.nl

Irene Smeets

Tijdens haar studie journalistiek in Tilburg schreef Cleo Freriks (1986, redacteur) voor BN/DeStem en de Malmberg Jeugdbladen. Daar verdiepte ze zich in sport, de zielenroerselen van 10-jarigen en de dierenwereld. Toen de studieboeken konden worden opgeborgen dook ze in het lokale nieuws van Roermond. Bij de Nederlandse Weekbladengroep schreef ze voor het toen net opgezette blad Stad Roermond. In augustus 2009 werd ze redacteur bij Observant. Ze houdt van dansen, zowel actief als passief. Daarnaast staat ze graag achter een camera om foto’s of filmpjes te maken.

cleo.freriks@maastrichtuniversity.nl

Riki Janssen
Riki Janssen (1959, hoofdredacteur) begon haar journalistieke loopbaan bij het Nijmeegse universiteitsblad KUnieuws (inmiddels omgedoopt tot Vox) en Sophia&Co, een studentenmagazine van de Radboud Universiteit. Ze studeerde sociale en politieke filosofie en houdt van haar racefiets. Ze zit in het bestuur van de Landelijke Kring van Hoofdredacteuren en organiseerde  in 2012 samen met collega’s het 'Observant Lagerhuisdebat' over student en stad Maastricht. De journalistiek is een mooi vak, vindt ze, omdat het soms wel hetzelfde lijkt, maar toch steeds weer anders is. Zie ook ganzenveerinterview www.deredactie.nl
 

 

Marion Janssens
Marion Janssens (1958) studeerde handvaardigheid en tekenen aan de Lerarenopleiding in Utrecht. Na haar afstuderen heeft ze o.a. gewerkt voor het Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Rietveld Schröderhuis. Ook heeft ze organisatorisch werk gedaan voor het Utrechts Zomerfestival en natuurorganisaties. Sinds 2002 werkt ze parttime bij Observant als redactieassistent. Hier is ze onder andere verantwoordelijk voor de advertenties en het fotoarchief. Tevens verzorgt ze de financiële administratie. Haar passies zijn kunst en cultuur.  Zij is geïnteresseerd in andere landen en culturen en heeft met haar man en twee kinderen al menige plek in de wereld bezocht.
 

 

Yuri Meesen

Yuri Meesen (1990, redacteur) had niet gedacht dat hij in de journalistiek terecht zou komen. In Tilburg studeerde hij economie en aansluitend politiek in Maastricht. Daar werkte hij naast zijn studie in de universiteitsbibliotheek. Als hobbyschrijver startte hij in 2016 samen met een vriend actualiteitenwebsite GeenKwats.com, waar hij nog steeds redacteur is. Dat schrijven vond hij wel wat, de reden waarom hij in 2017 op de junior-functie solliciteerde bij Observant. Dat jaar is heel goed bevallen; vanaf 2018 is hij er als redacteur werkzaam.

y.meesen@maastrichtuniversity.nl 

Maurice Timmermans
In een ver verleden studeerde Maurice Timmermans (1967) sociale wetenschappen in Nijmegen en werkte hij als wetenschapsvoorlichter bij de Stichting Weten in Utrecht en bij de Radboud Universiteit. Sinds 1998 is hij redacteur bij Observant. Hij houdt van Woody Allen, Indie-muziek en wandelen in de Noord-Hollandse duinen. Hij volgt het Maastrichtse wetenschappelijke onderzoek op de voet en heeft een voorliefde voor psychologie en filosofie.
 
Wammes Bos
Na een studie politicologie de journalistiek in, dat was de loopbaan die Wammes Bos (1952, gepensioneerd) ooit in gedachten had. De studie duurde wat langer, de journalistiek werd via de omweg van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek bereikt, maar uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Na 32 jaar bij Observant is hij nu gepensioneerd. Wel maakt hij nog de serie Praeses versus Praeses.
 

 

Contact

 

Redactie

Riki Janssen (hoofdredacteur) 043-3885384

Wendy Degens 043-3885382

Cleo Freriks 043-3885386

Yuri Meesen 043-3885385

Maurice Timmermans 043-3885381

 

Redactie-assistent

Marion Janssens 043-3885390

 

Student freelancers

Observant werkt met een team van student freelancers. Ben je geïnteresseerd in journalistiek en zou je graag eens uitproberen of het iets voor jou is, stuur dan een mail met een cv en proeve van bekwaamheid naar cleo.freriks@maastrichtuniversity.nl. Op dit moment zijn er geen vacatures voor student freelancers.

 

Auteursrecht op brieven en ingezonden stukken

Lezers die brieven of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch, van Observant en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden.

 

Hoe werken wij?

Onderwerpkeuze De ruimte in de papieren versie van Observant is beperkt. Daarom selecteren we de onderwerpen van onze artikelen volgens een aantal criteria. Is het actueel? Is het interessant voor een grotere groep studenten en/of medewerkers? Is er een link met de Universiteit Maastricht? Alle artikelen uit de krant verschijnen ook op de website. De site is ons digitale archief.

Hoor- en wederhoor Observant probeert altijd hoor- en wederhoor toe te passen, in andere woorden: ervoor te zorgen dat alle kanten van een verhaal worden belicht. Soms vindt het wederhoor een week later in een follow-up bericht plaats, als mensen in eerste instantie niet willen reageren of onbereikbaar zijn.

Inzage bij interview Als iemand voor een langer verhaal individueel geïnterviewd wordt, kan er een afspraak gemaakt worden over inzage voor publicatie. Dit is niet vanzelfsprekend. Correctie is alleen mogelijk op feitelijke onjuistheden. De toon en stijl van het artikel zijn van de journalist. De hoofdredacteur is te allen tijde eindverantwoordelijke van het artikel. Bij Observant werken we met een deadline. Dat betekent dat er soms snel gereageerd moet worden. Journalist en geïnterviewde maken hier duidelijke afspraken over.

 

Ik wil uit het digitale archief

Net als andere media krijgt ook Observant veel van dit soort verzoeken. De digitale versie van ons blad geldt echter als archief. Wij willen dat ons hele archief intact blijft en doorzoekbaar is. Ook daarin verschillen wij niet van andere media.

Lees hierover b.v. https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/10/corrigeren-in-het-archief-is-beter-dan-amputeren-a1480697

De Raad voor de Journalistiek heeft zich tevens hierover uitgesproken: https://www.denieuwereporter.nl/2010/10/online-krantenarchief-is-ook-journalistiek-drie-recente-uitspraken/

Als je onvindbaar wil blijven voor zoekmachine Google kan je een verzoek daartoe indienen door het zogeheten vergeet-mij-formulier in te vullen. Zie: https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&visit_id=636850533681000751-373009550&rd=1#