Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studentenhotels schenden rechten huurders

Studentenhotels schenden rechten huurders

NEDERLAND. Gemeenten moeten Student Hotels dwingen om het huurrecht na te leven, vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Studenten genieten er geen huurbescherming en het hotel behoudt het recht om zich toegang tot de kamer te verschaffen.

Student Hotels schieten als paddestoelen uit de grond. Ze hebben zich al gevestigd in Amsterdam, Groningen, Den Haag en Rotterdam. In andere steden zoals Enschede, Eindhoven en Maastricht worden voorbereidingen getroffen. In Maastricht zijn deze week de werkzaamheden in het Eiffelgebouw begonnen, om in september 2017 open te gaan.

De LSVb zet vraagtekens bij deze trend. Studenten die er een kamer huren, zouden “enorme bedragen per maand betalen zonder enige huurbescherming te genieten”. Volgens de vakbond kunnen studenten sneller op straat worden gezet dan bij reguliere verhuur. Bovendien kan de organisatie van het Studentenhotel te allen tijde in de kamer. Bij een gewoon huurcontract valt dit onder de noemer “huisvredebreuk”, aldus de LSVb.

De gelijknamige organisatie achter de student hotels kwam gisteren meteen met een reactie. Die richtte zich echter alleen op de - volgens de LSVb - hoge prijs van de kamers. Geen woord over de belangrijkere kritiek op de huurrechten. Wel zei de eigenaar van student hotels in een eerder interview : “Ik wilde nooit een hotel zijn. Maar met een hotelvergunning ben ik niet gebonden aan al die restricties.” Hij doelt onder meer op de verhuurdersheffing en het maximumbedrag dat verhuurders volgens het puntensysteem mogen vragen.
Gisteren was ook de gemeente Maastricht nog niet bereikbaar voor een reactie.

Het is een jaar geleden dat de gemeenteraad groen licht heeft gegeven voor het studentenhotel. Niet iedereen stond toen te juichen. Vooral het CDA, de Maastrichtse Volkspartij en de Maastrichtse hoteliers waren kritisch. Ze zijn bang voor oneerlijke concurrentie en vinden dat het stadsbestuur zich niet aan de lokale Hotelnota houdt, die dicteert dat alleen hotels die ‘iets toevoegen’ worden toegelaten. Volgens het stadsbestuur is het studentenhotel  “een bijzonder concept voor Maastricht.” In het Eiffelgebouw komen 378 kamers, waarvan er maximaal 98 per jaar (gemiddeld) als hotelkamer mogen worden verhuurd. 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)