Over ons

Wie werkt er bij Observant? Waar vind je ons kantoor? En wat is onze werkwijze?

Redactieadres

Lenculenstraat 14
Postbus 616
6200 MD Maastricht

T: 043-3885390
E: [email protected]

KvK-nummer: 41076271
BTW-identificatienummer: NL803309302B02

Vaste freelancers

Joey Roberts (fotograaf)

Ellen Oosterhof (fotograaf)

Simone Golob (illustrator en grafisch vormgever)

Janneke Swinkels (illustrator)

Paul Nekeman en Brenda Wall (vertalers)

Maud Bovelander (vertaler)

 

Stichtingsbestuur

Anita Jansen (voorzitter)

Hanneke Ramakers

Liesbeth Lijnzaad

Samantha Cijntje

Redactieraad

Piet Eichholtz voorzitter

Lisbeth Evers

Juul Hennissen

Marietje Kardaun

Ties van der Meer

Wim Muller

Angelique de Rijk vice-voorzitter

Jonathan Schoen

George Vogelaar

Student freelancers

Observant werkt met een team van student freelancers. Ben je geïnteresseerd in journalistiek en zou je graag eens uitproberen of het iets voor jou is, stuur dan een mail met een cv en proeve van bekwaamheid naar [email protected]. Helaas hebben we op dit moment geen vacature meer voor student freelancers.

Hoe werken wij?

Onderwerpkeuze De ruimte in de papieren versie van Observant is beperkt. Daarom selecteren we de onderwerpen van onze artikelen volgens een aantal criteria. Is het actueel? Is het interessant voor een grotere groep studenten en/of medewerkers? Is er een link met de Universiteit Maastricht? Alle artikelen uit de krant verschijnen ook op de website. De site is ons digitale archief.

Hoor- en wederhoor Observant probeert altijd hoor- en wederhoor toe te passen, in andere woorden: ervoor te zorgen dat alle kanten van een verhaal worden belicht. Soms vindt het wederhoor een week later in een follow-up bericht plaats, als mensen in eerste instantie niet willen reageren of onbereikbaar zijn.

Inzage bij interview Als iemand voor een langer verhaal individueel geïnterviewd wordt, kan er een afspraak gemaakt worden over inzage voor publicatie. Dit is niet vanzelfsprekend. Correctie is alleen mogelijk op feitelijke onjuistheden. De toon en stijl van het artikel zijn van de journalist. De hoofdredacteur is te allen tijde eindverantwoordelijke van het artikel. Bij Observant werken we met een deadline. Dat betekent dat er soms snel gereageerd moet worden. Journalist en geïnterviewde maken hier duidelijke afspraken over.

Auteursrecht op brieven en ingezonden stukken

Lezers die brieven of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch, van Observant en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden.

Ik wil uit het digitale archief

Net als andere media krijgt ook Observant veel van dit soort verzoeken. De digitale versie van ons blad geldt echter als archief. Wij willen dat ons hele archief intact blijft en doorzoekbaar is. Ook daarin verschillen wij niet van andere media.

Lees hierover b.v. https://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/10/corrigeren-in-het-archief-is-beter-dan-amputeren-a1480697

De Raad voor de Journalistiek heeft zich tevens hierover uitgesproken: https://www.denieuwereporter.nl/2010/10/online-krantenarchief-is-ook-journalistiek-drie-recente-uitspraken/

Als je onvindbaar wil blijven voor zoekmachine Google kan je een verzoek daartoe indienen door het zogeheten vergeet-mij-formulier in te vullen. Zie: https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&visit_id=636850533681000751-373009550&rd=1#

Binnen de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een uitzondering gemaakt voor de verwerking van persoonsgegevens voor uitsluitend journalistieke doeleinden en ten behoeve van uitsluitend academische, artistieke of literaire uitdrukkingsvormen. Lees er hier meer over: Artikel 43 Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming