Cursussen

Wil je beter leren schrijven? Ingewikkelde materie toegankelijk maken voor een breed publiek? Of kennismaken met de journalistiek? Neem een kijkje in het cursusaanbod van Observant.

Workshops

Observant biedt verschillende workshops aan, zowel in het Nederlands als in het Engels. Groepen van minimaal zes personen kunnen zich hiervoor opgeven. Datum en tijd worden in overleg bepaald. Ook kunnen de workshops op maat worden gemaakt. De workshops worden gegeven door professionele journalisten. Na afloop krijgen de deelnemers een certificaat.

 

Workshop 1 Nieuws- en persbericht

Hoe krijg ik mijn boodschap of conclusie kernachtig op papier? Tijdens de workshop gaat iedereen een lead (intro van het artikel) en een nieuwsbericht schrijven. Neem een laptop of tablet, pen en papier mee.

 

Workshop 2 Interview

Hoe bereid je je voor op een interview, welke vragen stel je en hoe schrijf je het op? Tijdens de workshop interviewen de deelnemers elkaar en maken hier ter plekke een artikel van. Neem een laptop of tablet, pen en papier mee.

 

Workshop 3 Wetenschapsjournalistiek

Hoe schrijf je over wetenschap voor een breed publiek? Hoe vermijd je jargon en leg je ingewikkelde materie stap voor stap duidelijk uit? Voorafgaand aan de workshop wordt aan de deelnemers gevraagd om hun eigen werk te beschrijven in 100 woorden. Tijdens de workshop geeft een wetenschapper een ‘persconferentie’ over zijn of haar onderzoek. De deelnemers krijgen een persbericht, mogen vragen stellen en schrijven aan de hand daarvan een artikel. Neem een laptop of tablet, pen en papier mee.

 

Workshop 4 Column

Of het nu tranen van het lachen zijn of samengeknepen vuisten van woede: een goede column maakt iets los in lezers. Tijdens deze workshop leer je spits en bondig een anekdote, gedachtespinsel, filosofie of tirade op papier zetten. Voorafgaand aan de workshop wordt aan de deelnemers gevraagd om een column van maximaal 400 woorden in te leveren. Die mag gaan over elk willekeurig onderwerp. Tijdens de workshop wordt ieders werk besproken en kan men beginnen aan een tweede versie. Neem een laptop of tablet, pen en papier mee.


Informatie: [email protected] of 043-3885384

Summerschool

Wie zich meer wil verdiepen kan terecht bij de Maastricht Summerschool ‘Journalistiek en effectief schrijven’. In acht sessies, verspreid over twee weken (maandag t/m donderdag), worden de onderwerpen pers- en nieuwsbericht, interview, reportage, column, wetenschapsjournalistiek en schrijven voor een website uitgebreid behandeld. Deelnemers gaan iedere dag zelf aan de slag met het schrijven van artikelen en krijgen in kleine groepen feedback van professionele journalisten. Een mooie inleiding in de journalistiek en effectief schrijven.

Wanneer: 21 augustus tot en met 31 augustus 2023

Prijs: €799

Meer informatie en inschrijven: Journalistiek en Effectief Schrijven - Maastricht Summer School (dreamapply.com)

 

Lees hier de ervaringen van eerdere deelnemers aan de Summerschool

Lees hier enkele columns die de deelnemers tijdens de Summerschool hebben geschreven