Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

30 dagen in bed

30 dagen in bed

Photographer:Fotograaf: Yiyun Chen

MAASTRICHT. De Chinese Yiyun Chen komt niet meer buiten en heeft geen direct contact met mensen. Ze woont in een speciale slaapkamer in Eindhoven en doet alles vanuit bed. Het klinkt als een terminaal zieke patiënt, maar Chen is kunstenares. Ze heeft zelf gekozen voor dit tijdelijke, ascetische leven, om in dertig dagen te achterhalen wat dat doet met een mens, zo lang in bed liggen.

Het idee viel in de smaak van onderzoeksfinancier NWO, die Chen en de Maastrichtse onderzoekers Patrick en Vera Schrauwen – na een match-making-event - een zogeheten BAD Award (bio art & design) toekende: 25 duizend om het project samen uit te voeren. De prijs is mede bedoeld om kunst en wetenschap dichter bij elkaar te brengen.

De Schrauwens houden de medische conditie van Chen in de gaten. Want één ding staat vast: een maand in bed is niet gezond. “Alleen al omdat je spiermassa verdwijnt, je nauwelijks energie gebruikt en je stofwisseling vertraagt”, zegt Patrick Schrauwen, hoogleraar metabole aspecten van type 2 diabetes. “Van tevoren hebben we bij Chen allerlei metingen gedaan, gericht op de vetverbranding,  suikergevoeligheid, bloeddruk, noem maar op. Volgende week, na de dertig dagen, gaan we dat weer doen, om de effecten op het lichaam in kaart te brengen.”

Tegelijk proberen de onderzoekers de nadelige effecten van een liggend bestaan te minimaliseren. “Chen heeft wetenschappelijke instructies meegekregen en gooit elke ochtend het raam wijd open om zich minstens twee uur bloot te stellen aan kou. Dat stimuleert het energiegebruik. Ook zal ze ’s ochtends meer licht laten branden dan ’s avonds. Dat zal haar actiever en slaperiger maken. Bovendien heeft ze eettips meegekregen. Niet meer eten na zessen. Dat verbetert onder meer de bloedwaarden en de bloeddruk.”

Schrauwen vond het project interessant, mede omdat mensen tegenwoordig daadwerkelijk minder buiten komen, minder bewegen, steeds meer zaken (avondeten, boodschappen, boeken) vanachter hun computer bestellen. “In Japan schijnen volgens Chen een half miljoen mensen het huis nooit meer uit te komen. Een soort stil protest, waarbij mensen de samenleving de rug toekeren.”

Bovendien ziet Schrauwen kansen om als wetenschapper een breed publiek te bereiken, want begin december start een tentoonstelling over het project in Eindhoven. “Het zijn in de eerste plaats kunstliefhebbers die kennis nemen van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Zie het als een soort gezondheidsvoorlichting.”

 

BAD

De BAD Award is een initiatief van NWO, ZonMW, en de Eindhovense instellingen MU Artspace en BioArt Laboratories. De prijs is bedoeld om jonge kunstenaars en ontwerpers voor de levenswetenschappen te interesseren. Via exposities probeert men vervolgens het brede publiek te betrekken bij technologische vernieuwingen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)