Actiegroep wil bouw Vivarium tegenhouden

09-01-2014

MAASTRICHT. De landelijke actiegroep ‘Anti Dierproeven Coalitie’ kondigt dit jaar niet alleen demonstraties aan tegen het gebruik van dierproeven aan de UM. Men wil nu ook de bouw van het nieuwe dierproevencentrum, het Vivarium, “tegenhouden”. Vrijdag zijn zo’n tachtig demonstranten present, zowel bij het dierproevencentrum als bij het Mecc vanwege de diesviering. Campagneleider Robert Molenaar: “Wat betreft de nieuwbouw: we doen niet aan sabotage, hooguit burgerlijke ongehoorzaamheid, jezelf aan een hek vastketenen bijvoorbeeld. We zullen vooral juridische middelen hanteren, bezwaarschriften tegen vergunningen indienen om de zaak zo lang mogelijk te rekken. We willen ook een studentenplatform opzetten om zo de interne druk te verhogen. Ons gaat het vooral om het debat.”

Actiegroep wil bouw Vivarium tegenhouden
1_IMAG1307
Auteur: Wammes Bos

archief Observant

Categoriëen: Nieuws
Tags: dierproeven,proefdieren

Reacties

marleen bakker

ongelofelijk dat ze hier nog nieuwe gebouwen voor gaan neerzetten,dierproeven is onmenselijk en uit de tijd,er worden acties gevoerd tegen dierproeven en zal altijd blijven doorgaan totdat jullie monsters die dierproeven uitvoeren er genoeg van krijgen,wat ben je voor ''mens'' om dieren te mishandelen?er zijn in deze tijd alternatieven voor proeven,laat de diertjes met rust..

Bouvrie

De zin van dierproeven

Dit is een thema met voor veel mensen een praktische en een morele kant. Dierproeven zijn voor dierenvrienden altijd volledig afwijsbaar en het maakt dan niet uit of het om een ‘aaibaar’ dier gaat zoals een hond, of een reptiel of vis. Het argument van nuttig medisch onderzoek wordt vaak naar voren gehaald, maar dit zou dan inhouden dat mensen belangrijker zouden zijn dan dieren terwijl dieren net zo goed pijn hebben. Net als mensen kunnen ze zich naar voelen en lijden onder stress of te krappe behuizing. Mensen zouden hun hersens moeten gebruiken om dieren waar nodig te beschermen in plaats van ze te misbruiken. Dieren hebben immers geen stem en zijn afhankelijk van wat wij met ze doen. Wie zijn wij om te bepalen dat een dier moet lijden voor ons? In principieel opzicht niet interessant maar wel vermeldenswaardig is dat de testresultaten op dieren vaak geen veiligheidsgarantie geven voor mensen. Denk maar aan de DES- en Softenonbaby’s of de medicijnen Glifanan (een pijnstiller met erg veel bijwerkingen, o.a. levercelnecrose, die pas bij de mens aan het licht traden, bron: Arts en Apotheker) Suprofen (een pupilverwijder bij oogoperaties die bloedingen en koorts kan veroorzaken; bron: pharmacy/drugbank) en Halcion (een slaapmiddel dat psychische stoornissen veroorzaakt; bron: Pharmacy World & Science). Dieren zijn niet hetzelfde als mensen en reageren ook niet op dezelfde manier als mensen.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.