UM schort dierexperiment op

25-08-2014

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft het cardiologische onderzoek met 39 labradors opgeschort na protesten van het Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Maandag rond het middaguur hadden ruim 85 duizend mensen de petitie ‘Vrijheid voor de labradors’ ondertekend.

Op de sociale media liepen de emoties hoog op, de protesten over het Maastrichtse dierexperiment buitelden over elkaar heen. Ook hebben mensen rechtstreeks hun ongenoegen geuit door naar de universiteit te bellen.

Vanwege deze maatschappelijke ophef heeft het college van bestuur in samenspraak met de decaan van de faculteit Health, Medicine and Life sciences en met de cardiologen besloten om het onderzoek op te schorten. “De UM staat met beide benen in de samenleving”, zegt een woordvoerder, en ontkomt er niet aan om de kritiek serieus te nemen. “De onderzoekers hebben begrip voor de timeout. We gaan ons in de komende tijd beraden over wat er verder gaat gebeuren. Het zou wel heel cynisch zijn als dit besluit alleen bedoeld was om tijd te kopen. Dat is niet onze insteek, al kan ik nog niet zeggen hoe het zal aflopen.”

De ADC laat weten dat de activisten blij zijn met “deze eerste stap” maar dat ze haar acties zal voortzetten “zolang er slechts sprake is van uitstel”.

In het experiment, dat goedgekeurd is door de Dier Experimentele Commissie (DEC), krijgen labradors een pacemaker geïmplanteerd om meer te weten te komen over hartfalen. De UM heeft een “wereldwijde reputatie” op dit gebied, meldt een persbericht. Het onderzoek heeft reeds tot “verbeteringen in de behandeling met pacemakers geleid”.

Het is niet voor het eerst dat de ADC protesteert tegen de Maastrichtse dierproeven met honden. Al in 2010 kondigde voorman Robert Molenaar aan dat de activisten de UM stelselmatig zullen bestoken met acties. En dat gebeurt dan ook elk jaar, meestal in de vorm van een demonstratie tijdens de dies natalis of de opening van het academisch jaar. Ook volgende week maandag, tijdens de opening, is de ADC van de partij.

UM schort dierexperiment op
De Anti Dierproeven Coalitie demonstreert tijdens de dies natalis (2011)

Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: dierproeven,proefdieren

Reacties

Annie Essers

Geachte,

Tot mijn grote verbazing hoorde ik op het nieuws dat er toch 4 hondjes worden gebruikt .
Hoe geloofwaardig kan U.M. zijn.en hoe kunnen ze volhouden dat het gebruik van proefdieren goede wetenschap is
mijn onmacht groeit , draag uit protest een niet reanimeer mij niet penning . Proefdieren brengen slechte wetenschap
Ook is het niet meer geloofwaardig proefdieren te gebruiken om betere gezondheid , meer wordt gedacht aan de afspraken die wereldwijd zijn tussen proefdiernemers , fokkers ,instrumentenbouwers enz.en geld is de hoofdzaak.
Alle bedrijven en faciliteiten die hierin samenwerken willen voorkomen dat er andere methode van wetenschap op gezondheids gebied worden gebruikt gezien de goede winst die wordt gemaakt met als wrede inzet de dieren , wand eerlijk is eerlijk proefdieren bestaan niet , het is een creatie van de mens .
Hoogachten, Annie Essers

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.