UM pakt werkdruk aan

03-09-2014

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft 4,5 miljoen uitgetrokken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, in het bijzonder door de werkdruk te verlichten. Dat is voor het eerst.

Er zijn genoeg objectieve signalen dat de werkdruk de laatste jaren fors is gestegen, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur. “We zijn daar ook door de universiteitsraad op aangesproken. De situatie is niet alarmerend, maar de UM is wel flink gegroeid de afgelopen jaren. We hebben 15 procent meer studenten dan in 2009, 26 procent meer promoties, terwijl het personeel gelijk is gebleven. Dus iedereen heeft een tandje bij moeten zetten. Nee, dat heeft niet geleid tot hogere ziekteverzuimcijfers. We lopen wat dat betreft in de pas met andere universiteiten.”

De komende weken laten de faculteiten zien hoe ze het geld besteden. “Dat weten ze zelf het best, al zijn de middelen uitdrukkelijk gelabeld voor het onderwijs met de bedoeling om de werkdruk te verminderen, niet om een nieuwe opleiding op te zetten. Ik verwacht ook niet dat dit gebeurt, want iedereen heeft zitten wachten op dit geld. We veronderstellen dat de faculteiten nieuw personeel zullen aannemen. Als ze elke euro daaraan besteden, betekent dat ten minste 75 nieuwe werknemers.”

De faculteit Health, Medicine & Life sciences is van plan om de normering te verhogen van taken “waarvan bekend is dat die krap zijn bemeten”, laat decaan Albert Scherpbier weten in een facultair schrijven. Als voorbeeld geeft hij de norm van twintig minuten ‘nakijktijd’ per verslag, de begeleidingstijd van een bachelorscriptie, maar ook overweegt de faculteit om de administratieve last van blokcoördinatoren te verminderen.

Afgelopen zomer maakte de overheid bekend dat universiteiten meer geld krijgen omdat zich landelijk meer studenten hebben ingeschreven. Voor de UM kwam dat neer op 4,5 miljoen euro. Ook volgend jaar zal een vergelijkbaar bedrag beschikbaar zijn. En vanaf 2016 komen de opbrengsten uit het sociaal leenstelsel vrij.

 

 

 

UM pakt werkdruk aan
33-workload
Categoriëen: Nieuws
Tags: werkdruk

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.