UM laat wetenschappers hun verhaal doen over belang dierproeven

11-09-2014

MAASTRICHT. Terwijl er om haar heen veel gedoe was omdat de Universiteit Maastricht 39 labradors wil inzetten ten behoeve van medisch onderzoek, ontving dr. Judith Cosemans tijdens de opening van het academisch jaar in het Vrijthof de Edmond Hustinxprijs voor haar onderzoek dat het gebruik van proefdieren juist vermindert. Voor dit onderzoek kreeg ze in 2011 van het Stimuleringsfonds Alternatieven voor Dierproeven de Willy van Heumenprijs.

Waarom hebben we de afgelopen weken niets over haar onderzoek gehoord, dat net als het pacemaker-onderzoek plaatsvindt binnen Carim, het instituut voor hart- en vaatziekten? Cosemans: “De UM, rector Luc Soete, wilde mij niet in de strijd werpen. Men was bang dat de schijn gewekt zou worden dat ik pas ná de commotie voor de prijs was genomineerd. Dat mijn nominatie een charmeoffensief was.”

De woordvoerder van de UM, Fons Elbersen benadrukt dat hij de afgelopen tijd maar met één ding bezig was: hoe krijgen we de stortvloed aan vragen uit het hele land beantwoord en hoe krijgen we de geest weer in de fles. Maar op zeer korte termijn zullen de wetenschappers wel aan het woord komen, vertelt hij. “Nu de emoties wat zijn weggeëbd, komt er ruimte voor het rationele verhaal. Wij zullen de komende tijd wetenschappers en journalisten uitnodigen om te praten over het belang van dierproeven.”

Afgelopen zondag was er al een soort aftrap. Toen kruiste de Maastrichtse hoogleraar cardiologie Harry Crijns de degens met Partij voor de Dieren-voorman Frank Wassenberg tijdens het L1-programma De Stemming.

Lees hier het interview met Judith Cosemans

UM laat wetenschappers hun verhaal doen over belang dierproeven
Actie tegen proefdieren