Nieuws-update antidierproeven

25-09-2014

UM mikpunt van spam: 

De UM wordt bestookt met antidierproeven-mails. Zo’n 1200 medewerkers hebben sinds vannacht berichten ontvangen met ‘Stop de dierproeven’. Ze zijn verstuurd in pakketten van vierhonderd, zegt security officer Bart van den Heuvel van ICTS.
Wie de e-mails verstuurt, is niet bekend. Van den Heuvel: “We zoeken nu naar de herkomst ervan. Ze lijken niet afkomstig van antidierproevenorganisaties. Ons mailsysteem kan overbelast raken maar vooralsnog is de schade beperkt. We hebben wel vanochtend via een mail alle medewerkers op het hart gedrukt om niet te reageren op het bericht. Wat we niet willen, is een interne mailstorm, waarbij medewerkers ook nog op elkaar gaan reageren. Met alles verlies van arbeidsuren van dien.”
Aangifte doen is wat de UM betreft niet aan de orde. “We hebben dat eerder wel gedaan bij bedreigingen”, zegt een woordvoerder, “maar vooralsnog lijkt me dat niet nodig.”

NOS gaat de fout in

De NOS slingerde gisteren een onjuist bericht de wereld in, alsof de UM de proeven met labradors (voor een studie naar hartfalen) hervat. Een paar uur eerder was een van hun verslaggevers aanwezig bij een gesprek tussen Maastrichtse wetenschappers – hoogleraren Harry Crijns en Mark Post – en journalisten. Het kwam aan bod in het NOS Journaal en andere media pikten het op. De Universiteit Maastricht verzocht de omroep de inhoud te herstellen. Volgens het college van bestuur wordt er voorlopig niets hervat. Woordvoerder Fons Elbersen: “Deze specifieke proef met dit specifieke proefdier is opgeschort. Wel blijft de UM onverkort achter het gebruik van dierproeven staan, ook als dat met honden is.” De NOS heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Woedende Anti Dierproeven Coalitie

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) overhandigde gistermiddag meer dan 127 duizend handtekeningen aan Albert Scherpbier, decaan van de faculteit Health, Medicine and Life sciences. Gevoed door de berichten van de NOS en andere media reageerden ze even daarvoor woedend op Facebook. "Een halfuurtje voordat wij meer dan 127 duizend handtekeningen wilden aanbieden om de labradorexperimenten aan de universiteit van Maastricht finaal te stoppen, maakt deze universiteit bekend dat ze gewoon lekker doorgaan met deze gruwel! Wat een schande! Maar dan kennen ze ADC nog niet. Gedrevener dan ooit zullen we op 4 oktober ons ongenoegen en woede tonen tijdens onze grote optocht in Maastricht. Kom jij ook?" 
Op Werelddierendag organiseert de ADC een stille optocht door Maastricht (14.00 uur vanaf het Vrijthof). “Nooit zullen wij het hervatten van hondenexperimenten in Maastricht accepteren”, klinkt het. Er worden zelfs bussen ingezet die vanuit Amsterdam vertrekken. De ADC verwacht duizend mensen.

Kamervragen

“Er moet een einde komen aan alle dierproeven. Er komt op ons verzoek zo spoedig mogelijk Kamerdebat over proeven labradors Maastricht”, twitterde Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren gisteren. 

Nieuws-update antidierproeven
Petitie
Auteur: Redactie

Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws
Tags: dierproeven,proefdieren

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.