Je ne suis pas Chérif

Medewerkerscolumn

14-01-2015

Je suis Charlie’ stond er op de bordjes die werden gedragen tijdens de demonstraties na de terreuraanslag bij Charlie Hebdo. De leus geeft aan dat we niet wijken voor bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting. Het was beter geweest als de demonstranten bordjes met de tekst ‘Je ne suis pas Chérif’ omhoog hadden gehouden. Chérif Kouachi was een van de twee broers die de aanslag pleegden. In plaats van te betogen voor behoud van de vrijheid van meningsuiting kunnen we beter betogen tegen het bedreigen van mensen met een mening die je niet aanstaat. Terreuraanslagen zoals op de cartoonisten van Charlie Hebdo zijn gelukkig zeldzaam, maar het bedreigen en intimideren van mensen met een onwelgevallige mening is schering en inslag.

Ik ben een aantal keren bedreigd naar aanleiding van een artikel dat ik had geschreven. De allereerste keer was een jaar of tien geleden. Ik schreef een column in het Financieele Dagblad waarin ik stelde dat een inkomen van 300 duizend euro voor een apotheker wel erg veel was. Hierop belde een boze apotheker met de redactie en zei dat hij me bij het redactiegebouw zou opwachten. Nou kwam ik niet vaak op de redactie en van een hoger opgeleide verwacht je ook niet direct dat hij de daad bij het woord voegt. Ik maakte me er niet druk over.

Een artikel of interview in een krant of tijdschrift levert tegenwoordig altijd wel een paar scheldmails op. Zelfs van een UM-collega ontving ik laatst onvriendelijke e-mails omdat ik in een interview iets had gezegd dat deze collega niet aanstond. Ik moest maar even bij hem komen uitleggen waarom ik dat had gezegd. Toen ik aangaf daar geen behoefte aan te hebben, liet hij me weten dat ik de zaak niet moest laten escaleren.

Een verder gaande vorm van intimidatie is het dreigen met juridische stappen. Enkele weken geleden maakte ik in een artikel enkele kritische opmerkingen over een verzekeringsintermediair. Prompt ontving ik een mail van de bedrijfsjurist van de verzekeraar waarin ik werd ‘gesommeerd’ deze opmerkingen te rectificeren. Toen ik daar niet op reageerde ontving ik nog een mail dat als ik geen gehoor gaf aan de sommatie er ‘vervolgstappen’ zouden volgen.

De terreuraanslag bij Charlie Hebdo is het ultieme gevolg van een opvatting dat je op onwelgevallige opmerkingen kunt reageren met dreiging en intimidatie. Niet alleen ontspoorde Moslimjongeren reageren zo, het is in bredere lagen van de bevolking gemeengoed. Ook onder hoger opgeleiden. Mijn opvatting over vrijheid van meningsuiting: ‘Je ne suis pas Chérif’.

Wim Groot is hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

 

Je ne suis pas Chérif
Groot,Wim-M-007
Auteur: Redactie
Tags: wim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.