Bouw Vivarium aanstaande, UNS50 op de schop

Bouw Vivarium aanstaande, UNS50 op de schop

11-02-2015

MAASTRICHT. Er zit schot in de voorbereidingen van het nieuwe proefdierencentrum, het Vivarium. Dat zei de directeur van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences, Winnie Bosch, afgelopen dinsdagmiddag in de faculteitsraad.

De goedkeuring voor de bouw is binnen, er zijn een stuurgroep en een projectgroep aan de gang, het traject van de aanbestedingen loopt en voor de zomer ligt er een programma van eisen met de laatste verfijningen; “daarna kunnen we met de nieuwbouw beginnen”, zei Bosch. De verhuizing van de proefdiervoorziening uit de UNS50 zou dan in 2019 moeten plaatsvinden.

Bosch maakte duidelijk dat de vertraging in de besluitvorming rond het Vivarium een keten van ongewenste gevolgen heeft gehad. In de oorspronkelijke plannen zou de nieuwbouw immers nu al in gebruik zijn genomen en had dus de huidige ruimte van de Centrale proefdiervoorziening eerder een andere bestemming kunnen krijgen. Mede hierdoor zijn allerlei interne verhuizingen vertraagd. Verder was in de periode 2011-’14 tevens de bouw van een nieuw onderwijsgebouw gepland (“met het skillslab en collegezalen”) waardoor eveneens ruimte in de UNS50 was vrijgekomen. Bosch bleef er vaag over: “Dat nieuwe gebouw is er niet van gekomen en dat hangt samen met de besluitvorming rond het Vivarium.”

Niettemin is de UNS50, dat dateert uit 1990, hard aan een technische upgrade toe, zei hij. Ook die had al plaats moeten vinden, en liefst achter elkaar per ‘lob’ van het gebouw, maar dan had men ruimte moeten hebben om de tijdelijk verdreven medewerkers ergens anders te huisvesten en die was er dus niet. Toch moet het gebeuren, en dat terwijl de situatie er niet eenvoudiger op is geworden. Bosch wees op de komst van een drietal universiteitshoogleraren met hun eigen onderzoeksgroepen en vooral ook specifieke eisen aan hun nieuwe ruimtes. Daarnaast is er sprake van de verhuizing van de science-opleiding uit de binnenstad (Kapoenstraat) naar Randwijck. “Of dat zowel de bachelor als de master is vormt nog onderwerp van overleg”, zei FHML-decaan Albert Scherpbier. “In ieder geval hebben we een tijdelijke voorziening nodig.”

Al met al komt er na de zomer een ‘masterplan huisvesting FHML’ waarin de zaken zullen zijn uitgewerkt. In totaal gaan de verbouwingen negen miljoen euro kosten, zei Bosch. Dat wordt deels betaald door de provincie in het kader van de kennis-as, verder dragen het college van bestuur en de faculteit zelf bij.

 

 

Auteur: Wammes Bos

archief

Categoriëen: Nieuws
Tags: proefdieren,dierproeven.bmc.vivarium

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.