UM: proeven met honden nog steeds opgeschort ondanks nieuwe aanvraag

Mediaberichten over nieuwe plannen voor testen op labradors

16-03-2015

MAASTRICHT. Ja, de Dier Experimenten Commissie (DEC) heeft positief geadviseerd over een nieuwe aanvraag voor een onderzoek met hondenexperimenten aan de Universiteit Maastricht. Nee, de universiteit gaat de proeven met honden (nog) niet hervatten. Het DEC-advies gaat voorlopig de ijskast in. “Het opschortingsbeleid geldt nog steeds”, zegt woordvoerder Fons Elbersen.

 

Stichting Animal Rights (de nieuwe naam van de stichting Anti Dierproeven Coalitie) berichtte vandaag dat er nieuwe plannen zijn voor testen op labradors aan de Universiteit Maastricht. De stichting kondigt op Facebook juridische stappen aan als de plannen definitief goedgekeurd worden. Metro kopte: “Labradors dreigen te sterven in laboratorium”, gevolgd door de tekst dat “er onheil in de lucht hangt voor een onbekend aantal labradors”.

In september vorig jaar schortte de Universiteit Maastricht een gepland onderzoek naar hartfalen op. Daar zouden labradors voor worden ingezet. De UM deinsde terug vanwege alle publieke ophef rondom de aangekondigde medische experimenten en dreigementen aan het adres van medewerkers. Het was de Anti Dierproeven Coalitie die het bericht naar buiten bracht in augustus 2014 en het de daaropvolgende weken onder de aandacht bleef brengen via berichten op sociale media, demonstraties en een internetpetitie die uiteindelijk 127 duizend handtekeningen opleverde.

De universiteit zegt nu het oordeel af te wachten van een onafhankelijke externe commissie die het beleid en de praktijk rond proefdiergebruik, en speciaal het labradoronderzoek, tegen het licht houdt. Het besluit van de externe deskundigen laat niet meer lang op zich wachten. “Het zit in de afrondende fase”, aldus Elbersen.

Op dit moment heeft de UM - in persoon van de gemandateerde vergunninghouder, prof. Jos Smits, farmacoloog - dan ook nog geen toestemming gegeven tot het uitvoeren van een nieuw experiment (wederom met pacemakers voor de behandeling van hartfalen), zoveel maakt ze duidelijk in een persbericht dat vanochtend op de website is geplaatst. Wel benadrukt de universiteit dat ze achter het gebruik van dierproeven blijft staan. “Het gebruik van proefdieren blijft in sommige gevallen noodzakelijk om medische doorbraken te realiseren ten behoeve van mens (en dier).”


 

UM: proeven met honden nog steeds opgeschort ondanks nieuwe aanvraag
ImageHandler
Auteur: Wendy Degens

Simone Golob

Categoriëen: Nieuws
Tags: dierproeven,proefdieren

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.