UM structureel doelwit dieractivisten

14-01-2010

De Anti Dierproeven Coalitie gaat de Universiteit Maastricht stelselmatig bestoken met acties. Dat zegt voorman Robert Molenaar. Begin oktober al protesteerde de actiegroep naar aanleiding van een cardiologencongres in het Bonnefantenklooster (waarvan het middagprogramma daarom was verplaatst naar Randwijck). Vorige week, op de dies natalis, hielden ze wederom spandoeken in de lucht voor de ingang van de St. Janskerk. De gemeentelijke vergunning eindigde om 15.15 uur, kort daarna arriveerde de stoet van UM-hoogleraren.

“We richten ons tegen de experimenten met honden, zoals die door Maastrichtse cardiologen worden verricht”, zegt Molenaar. “Als het moet, komen we twintig of dertig keer terug. We zijn hier vandaag zeker niet voor het laatst. In Groningen demonstreren we al een tijd tegen het gebruik van katten bij hersenonderzoek. In 2009 zijn er mede door ons geen experimenten gedaan. Nu vragen we elke zes weken bij de Groningse ethische commissie welke experimenten er op stapel staan. Dat doen we op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Zo blijven we op de hoogte.”

Hoofddocent Esther Lutgens zag af van de voordracht over aderverkalking die ze tijdens het ochtendprogramma van de dies zou houden. “Ik heb in de Verenigde Staten, in New Hampshire een keer meegemaakt dat dieractivisten ons gevangen hielden in het lab. Toen we het pand verlieten, werden we uitgejoeld en belaagd tot aan de auto. Sindsdien hou ik me verre van deze lieden. Zeker als ze op de website van de dies kunnen lezen dat ik proeven met muizen doe. Later op de dag ontving ik meer dan 250 protestmails. Ik vind het trouwens vreemd dat deze activisten zich keren tegen experimenten met honden. Waarom niet tegen muizen? Die worden veel massaler ingezet.”

Ook de andere sprekers hebben 250 e-mails gehad. Volgens Molenaar is dat mede om ze te informeren over wat er aan zo’n universiteit allemaal gebeurt.

 

UM structureel doelwit dieractivisten
265.jpg
Tags: dierproeven,proefdieren

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.