Contract Arbo Unie onder spanning

24-11-2015

MAASTRICHT. Het contract met de Arbo Unie, die bij de UM de bedrijfsgeneeskundige zorg levert, wordt met slechts een jaar verlengd. De Arbo Unie begon in 2012, het contract liep tot 1 januari 2016 met de optie om het met twee jaar te verlengen voordat opnieuw een openbare aanbesteding zou worden gedaan. De verzamelde UM-directeuren vonden die periode echter te lang.

Ongeveer een jaar geleden kwamen forse kritische geluiden naar boven, vooral vanuit de binnenstad. Bij de School of Business and Economics rezen klachten die tot in de universiteitsraad werden geventileerd over een slechte bereikbaarheid van de bedrijfsarts en bureaucratische traagheid. Het college van bestuur kondigde een hartig gesprek met de Arbo Unie aan. Die beloofde beterschap; rond september zou vervolgens het besluit vallen over continuering van het contract. In een evaluatierapport concludeerde de afdeling HRM dat er inderdaad verbetering was geconstateerd en dat dat voldoende was. De directeuren van de faculteiten en diensten waren iets minder overtuigd en besloten in samenspraak met het college van bestuur dat een verlenging met een jaar genoeg was. Voor een nieuwe aanbesteding was het sowieso te kort dag. De Arbo Unie ging daarmee akkoord.

In de commissie bedrijfsvoering van de universiteitsraad kwam HRM-directeur André Koehorst twee weken geleden met het nieuwtje dat er sinds de evaluatie toch weer twee incidenten waren geweest – op de inhoud ervan ging hij niet in – die de relatie met de Arbo Unie opnieuw onder druk zetten. Maar, zei hij, “het ligt niet alleen aan hen, ook de UM speelt hier een rol: wij zouden onze wensen beter moeten articuleren.”

Vanuit de commissie kwamen vragen over het contract als zodanig: was er destijds bij de aanbesteding niet te veel op de prijs afgegaan, ten koste van de kwaliteit? Uit de antwoorden van het college van bestuur en de afdeling HRM bleek dat het contract was verleend omdat de Arbo Unie op een aantal criteria goed scoorde, waaronder de kwaliteit. Helaas was de beloofde kwaliteit niet altijd geleverd. Het bedrijf doet nu beter zijn best en draait zelfs met verlies om toch aan de eisen te voldoen, klonk het. Collegelid Nick Bos: “Dat is dus geen basis voor een langjarige relatie. Daarom hebben we nu een tussenjaar om te zien wat we willen.”