Leve de ranglijst

Medewerkerscolumn

26-09-2017

Ranglijstjes zijn een erkenning van geleverde prestaties. Ze creëren ook een vorm van competitie waardoor mensen en organisaties beter hun best gaan doen. Ranglijstjes verbeteren prestaties en brengen spanning in het leven. Zonder ranglijst zou de eredivisie voetbal nogal saai zijn (maar een eredivisie zonder ranglijst zou wel degradatie van Roda JC kunnen voorkomen).

Niet alleen voetbalclubs staan op een ranglijst, ook ziekenhuizen en universiteiten hebben hun ranglijstjes. De UM vindt ranglijstjes heel belangrijk. De UM is dit jaar negen plaatsen gezakt op de universiteitsranglijst van Times Higher Education (THE). Het CvB zette gelijk een aantal ambtenaren van de Berg aan het werk om uit te zoeken wat de oorzaak van deze daling was. De ambtenaren wisten het CvB gerust te stellen: het lag niet aan de UM maar aan de verandering van de spelregels. Toch deed de daling op de ranglijst pijn.

Collegevoorzitter Martin Paul liet weten dat de THE eigenlijk een waardeloze ranglijst was. Alle andere ranglijstjes deugden ook niet. De enige goede ranglijst is die van jonge universiteiten, aldus Martin Paul in Observant. Dat is niet zo vreemd want dat is de enige lijst waarop de UM hoog scoort. Dit is het kiezen van de juiste vijver, zoals de econoom Robert Frank het ooit omschreef in zijn boek Chosing the right pond: human behavior and the question for status. Je kan beter een grote kikker in een kleine vijver zijn dan een kleine kikker in een grote vijver. De UM is liever een grote kikker in de kleine vijver van jonge universiteiten.

Zoals veel economen ben ik een ranglijstfetisjist. Ik kijk regelmatig naar mijn score op Researchgate en naar mijn h-score op Publish or Perish. Ik mag ook graag kijken naar de scores van collega’s die lager scoren dan ik. Een stijging van mijn Researchgate-score of de score op de h-index vergroot de motivatie. Het is erkenning voor je werk. Dat is belangrijk in een omgeving waar weinig openlijke erkenning is voor geleverde prestaties.

Elke maandag publiceren de kranten de uitslagen en de ranglijstjes van de ere- en de eerste divisie. Dagblad De Limburger heeft zelfs de ranglijsten van de amateurcompetities. Wat mij betreft zou Observant hetzelfde mogen doen voor onderzoekers en docenten.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

Leve de ranglijst
WimGroot
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: wim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.