Gorilla Groot

Medewerkerscolumn

11-12-2018

Elke week ontvang ik van Researchgate een overzicht van de mensen die mijn publicaties lezen en citeren. Sinds vorige week kijk ik met angst en beven naar dit overzicht van de waardering van mijn werk. Als mijn werk namelijk veel “credits” krijgt, loop ik de kans een “eeuwige aap op de apenrots” te worden. Tenminste, dat leid ik af uit het interview dat onze rector vorige week aan de Observant gaf. Volgens onze rector krijgt vaak “de aap op de rots alle credits”. Ze zei er niet bij wat voor aap er op de rots zit, maar ik denk niet dat ze dacht aan een Bonobo-aap, dat doet te veel aan de #MeToo-discussie denken. In die gemeenschap wordt alles met liefde opgelost en niet met vechten. Ze bedoelde waarschijnlijk een zilverrug. Omdat ik niet als Gorilla Groot door het leven wil gaan, wil ik minder waardering voor mijn werk.

Team science is het grote ideaal van onze rector. Dat is ook mijn ideaal. Bijna al mijn wetenschappelijk werk doe ik samen met anderen. Met sommige van mijn teamgenoten werk ik al meer dan 25 jaar samen. Af en toe doe ik ook weleens wat alleen, omdat ik vind dat je ook zelfstandig onderzoek moet kunnen doen. Ondanks dat ik in teams werk, ben ik een gorilla op een rots, want ik krijg veel ‘credits’ voor mijn werk.

Onze rector is geen apin op de rots, zo maakt ze in de Observant duidelijk. Bij haar instituut werden subsidies binnengehaald voor het hele team, als een collectief. Daar keek ik wel van op. Ik ben voorzitter van Vidi-commissies en die subsidies worden toch echt aan een persoon gegeven, niet aan een instituut. Ook de ERC-grants, de Spinozapremies en zelfs de Nobelprijs gaan naar individuele personen. Dat moet de rector toch ook weten, want ze heeft zelf ooit een persoonsgebonden Vidi-subsidie gekregen.

Iedere wetenschapper weet dat zonder een collectief, goed wetenschappelijk onderzoek onmogelijk is. Misschien zijn ze op ‘Berg’ te verheven van de werkvloer om te weten hoe het er in de apenwereld echt aan toe gaat.

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence based education

Gorilla Groot
WimGroot
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: wim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.