Vergunning biomedisch centrum aangevraagd

Vergunning biomedisch centrum aangevraagd

20-03-2019 · Nieuws

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht heeft afgelopen maandag een bouwvergunning aangevraagd voor een nieuwe proefdiervoorziening, het biomedisch centrum (BMC). Dat zal ruimte bieden aan zowel de dieren als de laboratoria voor de dierproeven. De bedoeling is dat het gebouw, dat 22 miljoen euro gaat kosten, in 2021 opengaat op de hoek van de Universiteitssingel/Oxfordlaan. De vraag is of dat zonder slag of stoot zal gebeuren. Actiegroepen tegen dierproeven hebben in het verleden laten weten dat ze zullen blijven proberen om het centrum tegen te houden.

De UM wil al jaren een nieuw gebouw voor de dierproeven. In 2011 werd het opgenomen in de begroting van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences voor het jaar daarna. De verwachting was toen nog dat het centrum, dat indertijd Vivarium werd genoemd, in 2014 af zou zijn. 

Dat gebeurde niet, in plaats daarvan kwam er in de zomer van 2014 groot protest tegen plannen om proeven op honden – voornamelijk labradors – uit te voeren. De proeven werden opgeschort en later afgelast. De faciliteiten voor honden moesten uit het programma van eisen voor de nieuwbouw worden gehaald. Uiteindelijk lag er pas in voorjaar 2018 een ontwerp.

In het persbericht over de bouwvergunning benadrukt de UM dat dierproeven de komende decennia nog nodig zullen zijn voor medisch onderzoek. Projectleider prof. Leon de Windt zei hierover in Observant in 2018: “Het gaat nog wel dertig jaar duren voordat we zonder dierproeven kunnen, als het al ooit lukt. Er zijn ontwikkelingen, maar snel gaat het niet.”