“Een nieuw BMC is een stap in de verkeerde richting”

28-05-2019

MAASTRICHT. “Ik ben geboren en getogen in Maastricht en normaal gesproken ben ik daar ontzettend trots op, maar vandaag schaam ik me kapot.” Aan het woord is Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Hij spreekt op Plein 1992 ruim honderd demonstranten toe. Zij verzamelden zich afgelopen zondag voor een protestmars door de stad tegen de bouw van het nieuwe biomedisch centrum (BMC) van de Universiteit Maastricht.

De UM gaat 22 miljoen euro investeren in een nieuw proefdierencentrum. Het is de bedoeling dat het BMC in 2021 opengaat op de hoek van de Universiteitssingel en de Oxfordlaan. Voor de proeven wordt vooral onderzoek gedaan met muizen en ratten.

Onacceptabel, vindt Ray, een van de organisatoren van de mars. Omwille van veiligheidsredenen wil hij alleen met zijn voornaam in de krant. “Dieren ervaren ook pijn en stress.” En bovenal: “Ze hebben geen keuze. Daarnaast levert onderzoek met proefdieren maar in enkele gevallen bruikbaar resultaat op.”

De ‘Stop BMC’ campagne is niet de eerste demonstratiereeks die hij organiseert. Eerdere protestcampagnes van zijn hand zorgden ervoor dat foie gras in verschillende Maastrichtse restaurants van de menukaart verdween, zegt hij. “Ik begrijp dat er niet van vandaag op morgen zal worden gestopt met dierproeven, maar de bouw van een nieuw BMC is een stap in de verkeerde richting. Medische vooruitgang is heel erg belangrijk, maar er zijn steeds meer en betere alternatieven: computermodellen of technieken waarbij met gekweekt weefsel op een chip wordt geëxperimenteerd. Het geld voor het BMC kan beter daarin worden geïnvesteerd.”

Kunnen de demonstranten niet beter in Den Haag protesteren? Instanties die medisch onderzoek doen worden door de wet verplicht om op dieren te testen. Ray: “De politiek is er al veel mee bezig. Zo zijn dierproeven voor cosmetische producten al sinds 2013 verboden. Maar niemand verplicht de UM om 22 miljoen te investeren in een nieuw BMC, daar gaat deze demonstratie over.”

“Een nieuw BMC is een stap in de verkeerde richting”
1
2
Auteur: Yuri Meesen
Observant
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: proefdieren,bmc,proefdierencentrum,biomedisch centrum

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.