Vragen aan gemeente over bouw proefdierencentrum

04-06-2019

MAASTRICHT. Waarom gaat de Universiteit Maastricht een nieuw proefdierencentrum bouwen, een investering van 22 miljoen euro? De Liberale Partij Maastricht heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van de aanvraag voor een bouwvergunning. Zondag 26 mei werd er in Maastricht door ruim honderd demonstranten ook al geprotesteerd tegen de komst van het zogeheten Biomedisch Centrum.

Als alles volgens plan verloopt zal het nieuwe proefdierencentrum in 2021 zijn deuren openen in Randwijck. Het moet een flexibel ingericht gebouw worden volgens de Universiteit Maastricht, met laboratoria en dierenverblijven, voornamelijk voor muizen en ratten, dat kan worden aangepast als er in de toekomst minder dierproeven nodig zijn.
De huidige wetenschap kan nog niet zonder proefdieronderzoek, rechtvaardigt de UM haar besluit. “Het is nodig om de behandeling van ziektes als kanker en diabetes verder te verbeteren”, stelt ze in haar persbericht.

Maar Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht heeft er haar vraagtekens bij. Nuyts schrijft in haar brief aan het college van burgemeester en wethouders door “veel mensen benaderd” te zijn, “omdat dierproeven niet goed vallen”. Is een nieuw dierproevencentrum “nog wel van deze tijd”?
Het is de vraag die ook menig demonstrant zich stelde tijdens de protestmars Stop BMC op zondag 26 mei in Maastricht. Op Plein 1992 sprak Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, de menigte toe: “Ik ben geboren en getogen in Maastricht en normaal gesproken ben ik daar ontzettend trots op, maar vandaag schaam ik me kapot.”

Nuyts wil antwoord op een lijst van vragen om “een compleet beeld” te krijgen. Zo vraagt ze zich af wanneer de universiteit verwacht dierproefvrij te zijn, wat de overwegingen zijn om verder in te zetten op proefdieren, en niet op alternatieve methoden en of het correct is dat de universiteit geen gebruik meer maakt van honden en katten. Ook wil ze weten welke dieren er onder worden gebracht, wat de afmeting is van hun verblijf en of er ook een buitenverblijf zal zijn.

Wendy Degens/ Yuri Meesen

 

Vragen aan gemeente over bouw proefdierencentrum
stopbmc
Auteur: Redactie

Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: dierproeven,proefdieren,bmc,proefdierencentrum,biomedisch centrum

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.