Het leven begint bij veertig

29-08-2019

Ik wil loonsverhoging. Het academisch jaar is officieel nog niet eens begonnen, en opnieuw blijkt dat het beroep van journalist de nodige gevaren met zich meebrengt. Vorige week interviewde ik een paar eerstejaars tijdens de sportdag op De Griend. We zaten ontspannen aan de rand van het veld, met uitzicht op de Maas. Tot ik opeens van achteren werd aangevallen. Niet door een student, maar door een rugbybal die me vol op de linkerschouder raakte. Geschrokken keek ik om en hoorde een “sorry, sorry” van de student die de bal had moeten vangen. “Everything okay?”, vroeg even later een verontrust lid van de studentenrugbyclub Maraboes. Op een brandende schouder en stijve nek na, was alles ‘okay’. Toch: een gevarentoeslag zou niet misstaan. Maar de kans erop acht ik klein, we hebben die ook de afgelopen veertig jaar niet gekregen. Terwijl we toen nog weleens te maken hadden met rondvliegende asbakken en slaande deuren.

Veertig jaar ja! Observant heeft een respectabele leeftijd bereikt en dat gaan we dit academisch jaar vieren. We halen herinneringen op aan hoogtepunten, dieptepunten, gedoe en scoops, en passen voor één keer Geen Wederhoor toe. We putten alleen uit ons eigen geheugen. De trouwe lezer kan vervolgens bepalen in hoeverre onze speciaal daarvoor ingevlogen verslaggever met de feiten aan de haal is gegaan (pagina 6).

Gesproken over herinneringen: oud-studenten blikken terug op hun toekomstdromen die ze in 2003 door Observant lieten optekenen. Zijn ze uitgekomen? Oud-studentjournalist en inmiddels strafrechtadvocaat Niels van der Laan schreef toen het leeuwendeel van de portretten. Dat doet hij nu weer. Alleen vandaag staat het jongetje dat niet tegen onrecht kon zelf in de spotlights (pagina 4 – Nederlandse versie en pagina 14 – Engelstalige versie).

Verder organiseren we een lezing-interviewreeks over journalistiek in samenwerking met Studium Generale. De aftrap is op 3 oktober met oorlogscorrespondent voor de Vlaamse VRT Rudi Vranckx.

En last but not least is uw papieren Observant vanaf vandaag anders ingedeeld. De Engelstalige sectie zit voortaan achterin, dit om verwarring bij de lezer (waar kan ik de Engelse pagina’s vinden? Zit er überhaupt Engels tussen?) te voorkomen. De voorpagina is zoals altijd tweetalig. Op de achterpagina prijkt vanaf vandaag een nieuwe Engelstalige serie waarin een UM-student laat zien wie die is aan de hand van zijn kledingstijl. De modefoto is van Loraine Bodewes. Dit seizoen ontbreekt daar de studentcolumnist. Waarom? We konden geen geschikte kandidaat vinden. 

 

 

 

Het leven begint bij veertig
Redactioneel