Harde woorden vallen hier zelden

05-09-2019

Mijn collega’s voelen voor mij bijna als familie. Je ziet elkaar vaak, kent elkaar goed, deelt heel wat lief en leed en met een beetje mazzel heb je een hoop lol. Ze vormen een veilige haven die het werkend leven - ook of juist in stressvolle tijden - een stuk aangenamer maakt. Als er eentje aankondigt het nest te verlaten, schrik ik eigenlijk altijd. Blijf, roept alles in mij. Komt er een nieuweling binnen, dan kijk ik met spanning of het zal klikken en iedereen zijn (nieuwe) plaats in de redactie weer vindt.

Maar dit alles betekent niet dat we altijd lief zijn voor elkaar. Het is precies zoals de net vertrokken hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque (hij sprak over zijn krant als een “familiebedrijf”), afgelopen week in zijn krant liet optekenen: “Als je niet duidelijk zegt wie iets goed doet en wie minder, dan kan het niet beter worden. Je moet durven zeggen: ‘Dat interview was twee keer vrij nietszeggend, dus nu nemen we een andere interviewer.’ Zo hard is het leven gewoon.”

En dus komt er geen enkel artikel ongelezen in Observant. Komt er kritiek van de eindredacteur op de stijl, dan dient die heel serieus genomen te worden. Niet leuk, maar vaak is het artikel na wat schaven en schrappen gewoonweg beter. En heeft de dienstdoende journalist vergeten om een cruciale vraag te stellen, dan moet hij of zij terug naar de bron.

Op maandagochtend doen we alles nog eens gezamenlijk over als we het jongste nummer bespreken: waarom hebben we dit artikel eigenlijk? Dat heeft geen enkele nieuwswaarde. We moeten beter kiezen wat we wel en niet doen. Dit stuk kan een stuk korter en dus beter. Humor moet wel leuk zijn. En hier is de waaromvraag niet gesteld. En die kop? Dat is geen nieuwskop.

Harde woorden vallen hier zelden. Kritiek is zoveel mogelijk opbouwend. Maar we proberen wel duidelijk te zijn, al moet menigeen daarvoor soms over een drempel heen. Het is nu eenmaal veel makkelijker om iemand te complimenteren met zijn werk, dan om te vertellen dat je iets niet goed vindt. Alles gebeurt met slechts een doel: een zo’n goed mogelijke krant en site maken. Remarque haalde heel terecht Hemingway aan: “Your easy reading is our damn hard writing.

 

Harde woorden vallen hier zelden
Redactioneel