Groen licht voor bouw proefdiercentrum

Animal Rights: “UM heeft amper ambitie om proefdieren te vervangen”

10-09-2019

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht mag het nieuwe proefdiercentrum bouwen. Er zijn geen bezwaren ingediend tegen de vergunningsaanvraag, meldt de woordvoerder van de gemeente Maastricht desgevraagd. Wel ligt er een brief van Animal Rights aan het college van bestuur met het verzoek te stoppen met dierproeven en niet te starten met de bouw.

Het zogeheten Biomedisch Centrum (BMC) in Randwyck zal worden ingericht met laboratoria en dierenverblijven, voornamelijk voor muizen en ratten, en kan worden aangepast als er in de toekomst minder dierproeven nodig zijn.
De proefdierenvoorziening gaat naar verwachting in 2021 open. Prijs: 22 miljoen euro. Nu er geen bezwaren zijn ingediend tegen de vergunningsaanvraag bij de gemeente, zet de universiteit de volgende stap, zegt UM-woordvoerder Gert van Doorn: de aanbesteding. Volgens een gemeentewoordvoerder ligt er overigens wel nog een aanvraag bij de provincie in het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb).

De huidige proefdierenvoorziening is 27 jaar oud. “Simpelweg renoveren en nieuwe installaties aanbrengen gaat niet vanwege de condities van het huidige gebouw”, antwoordde de afdeling communicatie van de UM nog voor de zomer op vragen van de Liberale Partij Maastricht. De fractie uitte haar zorgen en zei door “veel mensen benaderd” te zijn “omdat dierproeven niet goed vallen”. Volgens de UM zijn er op dit moment nog “onvoldoende alternatieve methodes beschikbaar om proefdiergebruik uit te bannen. En dat zal naar verwachting de komende decennia ook nog niet het geval zijn.” Toch is er ook aandacht voor alternatief onderzoek zoals regeneratieve biologie en siliconenmodellen.

Afgelopen mei werd er nog gedemonstreerd in de stad onder de noemer ‘Stop BMC’. Ook Robert Molenaar, oprichter van Animal Rights, liet in een eerder stadium weten juridische acties te zullen ondernemen tegen de bouw van de nieuwe proefdiervoorziening. In 2014 demonstreerde hij als campagneleider van de Anti Dierproeven Coalitie nog succesvol tegen Maastrichts cardiologisch onderzoek met labradors. Toch zag Molenaar af van een bezwaarschrift tegen de vergunningsaanvraag. “Liefst waren we een juridische procedure gestart, maar na overleg met onze advocaat bleek dit onhaalbaar.” Daarom, als alternatief: een brief aan collegevoorzitter Martin Paul met het verzoek af te zien van de bouw. “We zijn teleurgesteld. Er wordt geen enkele ambitie getoond om dierproeven te vervangen. Als je de capaciteit van het nieuwe gebouw vergelijkt met de omgevingsvergunning uit 2007, dan zie je dat die nagenoeg gelijk is gebleven.” Waarom ligt er geen plan waarin staat hoe de UM gaat streven naar minder proefdiergebruik, wil Molenaar van het college van bestuur weten. Hij wacht nog op een reactie. “Actievoeren is een laatste redmiddel. Het is nog geen 2021.”

Groen licht voor bouw proefdiercentrum
bmc
Auteur: Wendy Degens

Schets van het nieuwe BMC

Tags: dierproeven,proefdieren,bmc,proefdierencentrum,biomedisch centrum,animal rights

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.