Moet ik lachen of liever niet?

19-09-2019

We gaan op de foto, de hele redactie. Die komt op onze site te staan onder het kopje ‘Over ons’, ter vervanging van de huidige foto’s. Het is nodig, kan ik vertellen. Mijn foto is al van twee brillen geleden, en ik koop echt niet ieder jaar een nieuwe bril. En collega WD heeft een kapsel dat ik niet eens meer herken, terwijl collega MT forever young lijkt.

Kleinigheidje zo’n foto, zult u denken.  Niets is minder waar. Vraag ons om een artikel, en we zitten al achter het toetsenbord. Maar poseren voor een foto, nee, liever niet, zelfs niet voor de camera van onze eigen zeer ervaren fotografen LB en JR. Laat ik voor mezelf spreken: waar laat ik mijn handen, moet ik lachen of liever niet, en mijn haar, moet dat geborsteld, of juist niet aangeharkt, zal ik mijn bril afdoen, en last but not least: wat trek ik aan?

Dat het ook heel anders kan, leren de studenten ons die optreden in de nieuwe serie Dress to Express op de achterpagina. Poseren zonder gêne, als een mannequin die dagelijks over de catwalk loopt en gewend is aan foto shoots. Bril op, bril af, jas wat verleidelijk van de schouders laten vallen, zelfbewust in de lens kijken, benen nonchalant over elkaar, lachend of ernstig. Geweldig. Iedere foto is raak als je zo vrij voor de camera staat.

Ik stam uit een studententijd dat we tweedehands houthakkersbloezen droegen en oude spijkerbroeken. Dat was ons uniform. De student van vandaag, in ieder geval degenen die mee willen doen aan onze serie, is niet bang om uit de toon te vallen, juist niet. Opvallen mag. Ze laten via hun (kleding)stijl zien wie ze zijn of zouden willen zijn. Het is zoals een universitair docent van de faculteit Arts & Social Sciences me deze week tijdens een interview vertelde: “Ik vind het uiterlijk belangrijk. Het bepaalt hoe mensen je zien. Als je je ‘succesvol’ kleedt, dan zien mensen jou ook zo. Bovendien geeft het zelfvertrouwen, wat je vervolgens weer uitstraalt.” Ook op de foto.

Nu de redactie nog. Goed voorbeeld doet goed volgen.

 

 

Moet ik lachen of liever niet?
Redactioneel