Een animatiefilmpje van nog geen minuut

03-10-2019

Drie weken geleden, vlak nadat bekend werd dat Rianne Letschert was benoemd voor een tweede termijn als rector, maakte ik een afspraak voor een interview. Om terug te kijken en vooruit te blikken. Datum 1 oktober. Dat ik dan de uitslag van de verkiezing van Topvrouw van het Jaar 2019 kon meenemen, vond ik mooi meegenomen. Geen moment heb ik erbij stilgestaan dat een mogelijke uitverkiezing een hoos aan media-aandacht zou opleveren. Dat had ze zelf ook niet verwacht, verklaart Rianne Letschert tijdens ons interview, terwijl er opnieuw bloemen worden binnengebracht vergezeld van felicitaties. Volgende week staat het interview in Observant.

Over felicitaties gesproken: donderdag 3 oktober organiseren wij samen met Studium Generale de eerste lezing over journalistiek, een cadeautje aan onze lezers, Maastricht en onszelf, in het kader van het veertigjarig bestaan van Observant dit academisch jaar. De Vlaamse oorlogsverslaggever Rudi Vranckx bijt het spits af. Hij geeft een korte lezing en wordt daarna geïnterviewd – een mix van Zomergasten en Collegetour -  door oud-seniorredacteur Wammes Bos.

Die avond presenteren wij voorafgaand aan de lezing nog een ander cadeau: een animatiefilmpje waarin we heel kort laten zien waar Observant voor staat. Het is gemaakt door Janneke Swinkels en Tim Frijsinger op muziek van Tim Coenen. Wij, als redactie, mogen dan veel kaas hebben gegeten van artikelen, foto’s, illustraties en het maken van een website en papieren krant, een animatiefilm bedenken en in elkaar zetten is een vak apart. Zeker als je nog geen minuut krijgt om de boodschap te vertellen. Ieder beeld moet raak en aanlokkelijk zijn, de muziek moet hierop naadloos aansluiten. Het was dus ook niet echt handig dat we op het laatste moment toch nog wat extra informatie in het filmpje wilde stoppen. Ik vrees dat er is gemopperd aan de andere kant van de stad in het atelier van Swinkels-Frijsinger. Het resultaat mag er zijn.

Nieuwsgierig? Ga naar de homepage van www.observantonline. Wilt u het zien op een groot scherm? Kom dan op donderdagavond 3 oktober om 20.00 uur naar de aula van de Minderbroedersberg. Om daarna het verhaal te horen van oorlogsverslaggever Vranckx, die niet alleen wereldberoemd is in eigen land, maar ook flink wat prijzen in de wacht sleepte en eredoctor is aan de Vrije Universiteit Brussel. 

 

Een animatiefilmpje van nog geen minuut
Redactioneel