“Is ze in het echt ook zo leuk?”

10-10-2019

“Is jullie rector in het echt ook zo leuk”, vroegen collega-hoofdredacteuren toen ze onlangs Maastricht aandeden. Tja, daar sta je dan als onafhankelijk en kritisch journalist. Wat te zeggen?

Ik was op dat moment met collega CF druk in de weer om iedereen van koffie en thee te voorzien. Een klusje dat ons de laatste tijd vaak hoofdbrekens en het nodige gemopper kost. Zoals u misschien weet zit de redactie op tweehoog in het pand aan het Sint Servaasklooster 32. Wij delen ons keukentje sinds een dik jaar met studentenverenigingen die een etage lager kantoor houden. Ging het voor de zomer (na enkele verzoeken om de keuken schoon te houden) ronduit goed, sinds september wanen we ons weer in een ouderwets studentenhuis. Een bomvol aanrecht met vieze vaat, een afwasmachine die óf leeg is, óf vol staat met schone kopjes en borden, en rondslingerende etensresten. Om niet te spreken van de spoorloos verdwenen koffiekopjes.

Wat doe je dan? We dalen de trap af en vragen of de dames en heren studenten voortaan hun deel van de huishoudelijke taken op zich willen nemen. Deze week was het - mijn collega’s WD en MJ gingen mij voor - mijn beurt. Ik haalde een keer diep adem, om te voorkomen dat ik briesend binnen zou stuiven. En wie tref ik aan? Precies, die vriendelijke student die deze ochtend én de afwasmachine heeft uitgeruimd, én de vieze vaat er weer heeft ingezet, én belooft - hierin ondersteund door een paar collega-studenten – dat ze de ‘keuken-misère’ nog diezelfde avond in de groep zullen gooien.

En die verdwenen kopjes? Ze hebben geen idee, klinkt het oprecht. Misschien staan ze nog ergens op een verlaten bureau? Ik moet denken aan mijn keukenkast thuis, waar nog altijd een theeglas staat dat ik ooit heb ontvreemd uit de ‘socio-kantine’ van mijn alma mater. Niets menselijks is mij vreemd.

De vlaai lag op de borden, iedereen was van koffie en thee voorzien. “En?”, wilden de collega’s uit den lande weten, lijkt de Maastrichtse rector op degene die eerst bij M en later bij Jinek optrad? Ik kan alleen maar ‘ja’ zeggen. Maar ze is geen “super woman, ook ik maak fouten”, zegt ze vandaag zelf in Observant. En ook zij wordt weleens pissig. Niets menselijks is haar vreemd.

 

 

 

“Is ze in het echt ook zo leuk?”
Redactioneel