Een beetje minder dan normaal

24-10-2019

Piekperiode. De Maastrichtse studenten zitten er weer middenin. Het is tentamentijd, en dus wordt er niet alleen overdag, maar ook ’s avonds en in het weekend gestudeerd. Bij cultuurwetenschappen ging afgelopen zaterdag Grote Gracht 76 open zodat de studenten niet in hun eigen kamer of in de volle bibliotheek hoefden te blokken.

Ik keek er als student niet naar uit, het was een noodzakelijk kwaad waar ik zo snel mogelijk vanaf wilde zijn. Het ergste leek me een herkansing, dan begon de hele riedel immers weer opnieuw. Dus studeerde ik flink door om alles in een keer te halen. Maar wat vonden mijn studievriend(inn)en en ik ons leven bij tijd en wijle zwaar: studeren, boodschappen doen, koken, poetsbeurten in het studentenhuis, enzovoort.

Wat ik toen nog niet wist, is dat iedere levensfase zijn eigen piekperiodes kent. Denk aan de eerste baan, de komst van een zoon of dochter. Collega’s met kleinere kinderen hebben in mijn ogen vaak twee banen. Als ze ’s ochtends binnenlopen hebben ze er al vaak een halve werkdag opzitten, en zodra ze ‘s avonds thuiskomen, ploffen ze niet op de bank neer, maar moeten meteen door. En vakantie? Menigeen hoorde ik de afgelopen jaren na een week vrij verzuchten: hè, hè, eindelijk rust.

Piekperiodes komen en gaan. Ik zit er zelf weer middenin nu mijn vader afgelopen mei overleed, mijn moeder in een verpleeghuis woont, het ouderlijk huis in de verkoop staat, en het werk (uiteraard) gewoon doorgaat. Mijn achterstallig vriendenonderhoud is groot, kleinkinderen krijgen minder aandacht dan ik zou willen, en de moestuin is al twee jaar min of meer overwoekerd. Het einde van de piek is nog niet in zicht, maar hij begint wel zijn tol te eisen. Daarom neem ik de komende tijd een beetje gas terug en ga ik wat minder uren werken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je met een wekelijkse deadline zit en in een klein team werkt waar iedereen nou niet bepaald stil zit. Gelukkig kunnen we een beroep doen op oud-redacteur WB. Die zult u de komende tijd wat vaker in Observant zien staan. Niet alleen met zijn wekelijkse serie waarin hij herinneringen ophaalt uit veertig jaar Observant, maar ook met andere verhalen. Mij ziet u gewoon iedere week op deze plek en elders in de krant. Alleen een beetje minder dan normaal.

Een beetje minder dan normaal
Redactioneel
Auteur: Riki Janssen
Simone Golob
Tags: redactioneel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.