Er is hier gemopperd en ge-mea-culpa’d

31-10-2019

Ben jij iemand die altijd een negen wil halen, vroeg laatst iemand aan mij. Ooit, toen ik pas hoofdredacteur was, nu meer dan twintig jaar geleden, ging ik voor die negen, iedere week weer. Maar al na een paar maanden ontdekte ik dat het een recept was voor veel stress en een voortdurend gevoel van tekortschieten. Soms, zo leerde ik van mensen die al langer meeliepen, moet je tevreden zijn met minder.  En die enkele keer dat je een negen of een tien haalt – ernaar streven is goed, zolang het niet te krampachtig gebeurt – duik je met de hele redactie de kroeg in.

Dus ik zei nee, ik ben geen perfectionist. Ik wil graag een goeie en mooie krant en site maken, en volop aanwezig zijn op de social media, maar besef ook dat er mede onder druk van de wekelijkse deadline fouten en foutjes worden gemaakt. Uiteraard doen we er alles aan om de kans daarop zo klein mogelijk te maken, maar waar gehakt wordt, vallen spaanders.

Afgelopen nummer haalden we geen negen, tenminste niet voor de achterpagina. Daar was iets enorm misgegaan, ontdekten we toen de papieren krant al lang en breed uit was.  Er stond naast de juiste tekst, en op de juiste foto, een fragment uit een vorige aflevering, een quote die helemaal niet van de student in kwestie was. In de quote vertelde de geïnterviewde dat hij, toen hij eenmaal uit de kast was, een stuk zelfverzekerd werd, ook over zijn kledingkeuze. Prima natuurlijk, maar raar in een verhaal van iemand anders.

Hoe dat kon gebeuren? We hebben elkaar diep in de ogen gekeken, er is gemopperd en ge-mea-culpa’d en beloofd dat dit eens maar nooit weer was. De pdf van de papieren krant die wekelijks op de site verschijnt, hebben we meteen aangepast. U vindt deze week een rectificatie in de krant (op de site stond overigens wel het juiste verhaal). Student Emma van Tuyll, die zelf nog niets had laten horen omdat ze Observant online had gelezen, is acuut verwittigd en overladen met excuses. Haar reactie was geheel in lijn met het beeld dat ze in het desbetreffende artikel had geschetst: een relaxte, zelfverzekerde jonge vrouw die er geen punt van maakt als anderen haar een beetje vreemd vinden. “Kan gebeuren”, klonk het opgeruimd. Over ruim in je vel zitten gesproken.

Er is hier gemopperd en ge-mea-culpa’d
Redactioneel