Ik lees, jij leest, wij lezen

07-11-2019

In het weekend heb ik meestal tijd om uitgebreid de kranten te lezen en mijn nieuwsachterstand, opgelopen in de werkweek, in te halen. Ik lees nieuws, achtergrondverhalen, interviews en heb een voorliefde voor de boekenbijlages die ik vaak met pen in de hand (welk boek moet ik aanschaffen?) afstruin. Is er tijd over, dan pak ik een roman. Ik lees om op de hoogte te blijven, nieuwe opvattingen te ontdekken, me te laten verrassen en om onder te duiken in een andere wereld. Niets zo ontspannend als dat.

En dan stuit ik in die weekendkrant weer op een column over leeshaat (het woord van 2019 wat mij betreft) die met name onder jongeren wijdverbreid schijnt te zijn. Wij merken dat ook bij Observant. Heb je een interview en vraag je welke krant/nieuwsite de student in kwestie leest, dan is meer dan eens het antwoord: ik lees geen krant/nieuwssite. Lees je romans? Ook daarop is het antwoord vaak ‘nee’.  

Hoe verheugd was ik afgelopen maandag toen een nieuwe studentjournalist - een masterstudente rechten – onze vergadering bijwoonde en meldde dat ze van lezen houdt. Over recht, media, politiek enzovoort. Ze bestaan nog, en ik mag hopen dat steeds meer studenten het nut en de lol ervan leren inzien.

Al bladerend in de Volkskrant kwam ik zondag uit bij een interview met de vroegere hoofdredacteur David Jiménez van de grote Spaanse krant El Mundo. Hij schreef het boek El Director (de hoofdredacteur) over de Spaanse journalistiek die is vergeten waar het woord ‘onafhankelijkheid’ voor staat. Ontluisterend is het woord dat valt. Jiménez in de Volkskrant: “Er zijn geheime afspraken tussen de traditionele media en de grote bedrijven van het land. Zij besteden veel meer geld aan advertenties en sponsoring dan gerechtvaardigd is op basis van het publieksbereik van die media. In ruil daarvoor bieden de media hen bescherming tegen onwelgevallige berichtgeving. Ze beschermen ook de reputaties van de bestuursvoorzitters van die bedrijven. Dat wil zeggen: als ze compromitterende informatie krijgen, stoppen ze die weg in een la.” Wie niet meedoet, ziet de inkomsten zakken en weet dat de krant – vaak al verzwakt na jaren van economische crisis -  ontslagen niet meer kan voorkomen. Jiménez hield zijn rug recht, wilde dit spel niet meespelen, en stond na een jaar weer op straat.

Gelukkig werken wij bij Observant onder een heel ander en veel comfortabeler gesternte. Wij worden dan wel betaald door de universiteit, maar de enige wederdienst die we daarvoor moeten leveren is het bedrijven van onafhankelijke en fatsoenlijke journalistiek met hoor en wederhoor. En zorgen dat we worden gelezen.

 

Ik lees, jij leest, wij lezen
Redactioneel