“Leuk verhaaltje”

14-11-2019

Even de pluspunten van deze week: collega CF die in september begon aan een psychologiestudie aan de Open Universiteit, haalde een negen voor haar eerste tentamen. Ik verloor op een haar na de weddenschap met haar. Ik gokte dat ze twee fouten zou maken, het werden er drie. Exit fles wijn. Collega YM kwam enthousiast terug van zijn eerste cursusdag ‘Onderzoeksjournalistiek’ in Amsterdam. Hij leerde een hoop trucs om gevoelige data boven tafel te halen. Onze workshop ‘wetenschapsjournalistiek’ voor medewerkers van het ziekenhuis zit goed vol. We kregen een vlaai van een stagiaire om ons te bedanken voor de geweldig leerzame week. En ontvingen tal van complimenten voor diverse artikelen. Waarvan akte.

Maar er zit (helaas) ook altijd een andere kant aan elke medaille. Ook deze week. “Ik mis de artikelen van oud-redacteur WB, ik mis de scherpte in Observant”, klonk het deze week door de telefoon. Ik belde een medewerker omdat het waarheidsgehalte te checken van een verhaal dat op de wandelgangen zoemt. “Jij probeert het wel met je artikelen, maar dat is het toch net niet.” Om eraan toe te voegen: “Dit is geen aanval hoor.” En: “Er speelt van alles binnen de universiteit wat ik niet terugzie in Observant.” Op mijn vraag ‘wat dan’, bleef het even stil. Nou vooruit, alleen off the record wilde hij wat kwijt.

We kunnen tegen een stootje, en dat moet ook, want (vaak onopzettelijke) botheid is van overal en van alle tijden, ook hier aan de UM. De oogst van een week, inclusief bovenstaande: collega WD schreef een “leuk verhaaltje” aldus de geïnterviewde (tweepagina-artikel in Observant), collega MT kreeg te maken met een manager die “samen met hem een stukje” wilde maken. Sorry: wij schrijven het stuk. En dan het artikel dat we lieten lezen ter correctie van feitelijke onjuistheden, dat volledig verbouwd in de mailbox terugkeerde. De wetenschapper in kwestie vond dat hij toch iets meer kaas had gegeten van journalistiek. Niet dus.

Zo heeft iedere week zijn plussen en minnen. Zaak om te luisteren naar de minnen en ze te wegen. Snijden ze hout, dan doen we er iets mee. Is het onzin, dan laten we ze van ons afglijden. Wat de plussen betreft: die proberen we niet meteen weg te wuiven onder het motto: ‘dat is toch normaal’. We proberen ze te koesteren. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

 

 

 

 

 

“Leuk verhaaltje”
Redactioneel