‘Ja, daar zit ook wat in’

21-11-2019

Afgelopen weekend braken de zussen Lotte en Stine Jensen (een tweeling met Deense wortels, Stine is aan de UM gepromoveerd) in NRC een lans voor de Nederlandse taal. Wij Nederlanders zouden die taal meer moeten koesteren en niet zo makkelijk opzij moeten schuiven. Ook niet aan de universiteiten. Een taal is immers meer dan alleen een communicatiemiddel, daar zit een hele wereld in en achter. En, zo vervolgden de zussen wier boek Against English. Pleidooi voor het Nederlands dinsdag 19 november verscheen, schrijven in je moederstaal vergt onderhoud en oefening. Iets wat ik dagelijks merk.  Niet alleen bij mezelf, maar ook bij studenten die bij Observant komen werken en hun taalvaardigheid, in ieder geval op schrift, soms flink moeten bijspijkeren. De onderdompeling in het Engels heeft een prijs.

U begrijpt het al, het pleidooi van de zussen beviel me. Maar tegelijkertijd bevalt het pleidooi voor een internationale universiteit zoals de UM mij ook, met zijn international classroom, de Engelstalige opleidingen, de tweetaligheid, de buitenlandse staf, een nieuw netwerk als Yufe dat studenten (en staf) straks de kans geeft om in heel Europa vakken te volgen, en met de talencursussen die de Nederlandse student bijvoorbeeld bijspijkert in zijn moerstaal.

Misschien is dat typisch iets voor een journalist: je hoort de ene kant en denkt ‘ja, daar zit wat in’. Je hoort de andere kant en denkt ‘ja, daar zit ook wat in’. Tot een uitgesproken mening kom je dan niet. Het is in mijn ogen ook niet de eerste taak van een journalist om daarmee te komen. Wij hebben eigenlijk liever dat onze lezers in de pen klimmen. Wij zijn dan ook verheugd als er weer een pittige brief (in veel gevallen een reactie op een artikel) of opinie (een betoog met een duidelijke visie) in onze mailboxen opduikt of als iemand commentaar levert op de website. Deze week hebben we een mooie oogst: drie brieven (een over de Saoedische studenten geneeskunde, een reactie op de Jubelmiddag en kritiek op de opinie van Pim Martens die vorige week verscheen) en een opinieartikel over wat er mis gaat bij de inrichting van onderwijsruimtes aan de UM. En dat is volgens de schrijver veel meer dan wij konden bevroeden.

We plaatsen niet alles: slecht geschreven stukken sturen we terug met commentaar in de kantlijn: wat moet en kan beter. Die auteur krijgt zo een tweede kans, wij een tweede versie. Scheldkanonnades laten we links liggen, net als roddel en achterklap.

Heeft u een sterke mening over een actuele zaak aan de UM, aarzel dan niet en zet het op papier. Is dat lastig? Geen nood, bellen kan ook.

 

 

 

‘Ja, daar zit ook wat in’
Redactioneel