Over de hoofden heen praten

28-11-2019

Weet u wat boezemfibrilleren is? En een cardioversie? De medici onder u zullen grinniken, voor hen is dit gesneden koek. Zelf ken ik toevallig de eerste term omdat twee van mijn vrienden er last hebben: een hartritmestoornis. De meest voorkomende, zo’n 300 duizend Nederlanders hebben er last van.

Afgelopen week stond dit vakjargon centraal in een schrijfcursus die we gaven aan medewerkers van het academisch ziekenhuis. De hoofdopdracht: schrijf een ingewikkeld wetenschappelijk verhaal makkelijk op. Dat lukt alleen als de auteur vakjargon vermijdt of de lastige term meteen in normale mensentaal uitlegt. Dat is soms heel lastig, zeker als je de hele dag niets anders om je heen hoort.

Houd je lezer in je achterhoofd, luidt ons devies. Leef je in, zoek naar de juiste golflengte en pas je taal aan. Wat dat inleven betreft: kinderarts Piet Leroy doet niet anders als het gaat om de zorg voor zijn patiëntjes. Hij houdt op 3 december de Catharina Pijlslezing en vertelt in een interview aan collega CF over de methode die hij en zijn team ontwikkelden om de angst voor het ziekenhuis, de dokters en de naalden zo veel mogelijk te beperken. Vraag je af, zegt Leroy: wat betekent deze medische handeling (bloedprikken, infuus aanleggen, etcetera) voor dit kind? “Een tweejarige beleeft iets anders dan een twaalfjarige. Het ene kind laat zich makkelijk afleiden door een filmpje op de iPad, het andere door bellen te blazen. Neem een paar minuten de tijd om contact te maken, om vertrouwen te krijgen. Dat maakt een wereld van verschil.” 

En dan het vakjargon. Toen Ria Wolleswinkel in de jaren zeventig als maatschappelijk werkster met juristen overlegde, merkte ze dat ze hen lang niet altijd begreep. Ze leken een eigen taal te spreken die niet bedoeld was voor buitenstaanders. Wolleswinkel liet het er niet bij zitten en schreef zich in voor de eerste lichting rechten aan de UM (toen nog Rijksuniversiteit Limburg). Het beviel, ze werd meester in de rechten, promoveerde, en werd uiteindelijk opleidingsdirecteur. Vorige week nam ze na 37 jaar UM afscheid. Mijn collega WD interviewde haar twee uur lang, met plezier en zonder vakjargon. Ria Wolleswinkel weet als geen ander wat het is als er over de hoofden van mensen heen wordt gepraat. 

O ja, cardioversie is het herstellen van het hartritme via een infuus en/of elektrische schok. Dat had u nog te goed.

Over de hoofden heen praten
redactioneel