Rijstevlaai met slagroom

05-12-2019

Afgelopen maandag stond om 11.00 uur de rijstevlaai met slagroom op tafel. Mijn collega YM vierde met ons zijn 29steverjaardag. Hij kreeg een cadeau en mocht kiezen tussen een boek of een boek. Het werd een boek. “Jullie zullen het wel niks vinden”, grinnikte YM toen hij het pakpapier ervan af haalde. Game over, een biografie over Raymond van Barneveld, de Haagse postbode die het schopte tot beste darter ooit. Hij werd vijf keer wereldkampioen. Of zoals YM voorlas: “Raymond is een legende, een van de beste darters aller tijden. De enige die dat niet doorheeft is hijzelf.” 

Even daarvoor tijdens de wekelijkse redactievergadering was de feeststemming een stuk minder. Waarom hadden we geen artikel over de 26 bachelorstudenten van de School of Business and Economics (én de zeker dertig van andere faculteiten) die voor hun buitenlandstudie in Hong Kong verbleven, en daar op dringend verzoek van de UM moesten vertrekken? Het werd er immers tijdens de al maanden durende demonstraties en de bezetting van universitaire campussen steeds gevaarlijker. Waarom geen woord gewijd aan het werk dat (onder andere) SBE had moeten verzetten om alle studenten op een andere plek op de wereld een goed alternatief te bieden? 

We keken elkaar aan. Ikzelf had berichten in andere media langs zien komen, over Nijmeegse en Rotterdamse studenten die terug werden gehaald. En zelfs een artikel over een Maastrichtse student die niet naar huis kwam maar verder ging reizen. Mijn collega WD had het op diverse social media zien staan en bedacht dat hier een verhaal met een Maastrichtse invalshoek in zat. Om – net als ik – over te gaan tot de orde van de dag. Pas toen collega MT vorige week ging lunchen met een bevriende SBE-er en terugkwam met een verhaal over tachtigurige werkweken en een hoop stress bij SBE, drong het tot ons door dat het nieuws hier voor het oprapen had gelegen. We hadden wel even moeten bukken. Dat hadden we verzuimd. En nu, zo concludeerden we maandag, waren we te laat. Het leed was al geleden, de studenten zaten al hoog en droog op hun nieuwe plek. 

Zonde. Gelukkig krijgen we een tweede kans. Volgende week, in het laatste nummer van 2019, interviewen we een Duitse student die onlangs op aanraden van de faculteit Hong Kong verliet en nu elders buiten Europa vertoeft. Dit alles in het kader van een artikel over hoe belangrijke (politieke) gebeurtenissen uit 2019, hun weerslag hebben op het leven van de Maastrichtse student en medewerker.

Rijstevlaai met slagroom
redactioneel