Zij zei

12-12-2019

Ik was deze week bij de kaakchirurg, er moest een kies getrokken worden. Een half uurtje later zat ik met een half verdoofde tong en wang achter mijn pc. Meteen ging de telefoon. Met mijn tong in een driedubbele spagaat kreeg ik ternauwernood mijn naam gezegd. Gelukkig heb je geen interview gepland, grinnikten de collega’s.

Die collega’s – en ikzelf - kregen al onlangs (het is december) een boek cadeau. Verplicht leesvoer voor iedere journalist die verder wil kijken dan zijn neus lang is: Zij zei. Het relaas van Jodi Kantor en Megan Twohey, twee redacteuren van The New York Times, die minutieus uitleggen hoe zij te werk gingen om het seksuele machtsmisbruik van filmmagnaat Harvey Weinstein boven tafel te krijgen. Het gaat om een prachtig staaltje onderzoeksjournalistiek. De lezer zit op de eerste rij: bij de telefoontjes, de overleggen op de redactie, de formulering van mailtjes, het aanbellen bij mensen die meer zouden kunnen weten, bij de slachtoffers die bang zijn en niet willen praten, de slachtoffers die wel willen praten, de intimidatie van Harvey Weinstein die de twee verslaggevers probeert zwart te maken, de uiterst vreemde rol die als feministisch te boek staande advocaten spelen, de mensen die wegkeken, en de afspraakjes in een café met Weinsteins accountant Irwin Reiter die cruciaal blijken zijn. De onthullingen over intimidatie, aanranding, verkrachting en monddood maken van slachtoffers tarten elke verbeelding, net als het wegkijken van vele mensen rondom Weinstein.

Het is een inkijkje in hoe onderzoeksjournalistiek behoort te zijn: alles tot op de bodem uitzoeken, zorgen dat je zoveel mogelijk harde bewijzen (in dit geval onder andere afkoopsommen en geheimhoudingscontracten) in handen krijgt, hoor en wederhoor plegen en niet gaan voor de snelle scoop waardoor je niet doordringt tot de kern van het verhaal.

Zei zij staat op nummer één in de 51 beste boeken van 2019, het boekenlijstje van de Volkskrant dat twee weken geleden verscheen. Het is goed geschreven en leest als een spannend verhaal. Mocht u nog boeken zoeken voor de kerstvakantie, dan is dit een goeie keus. Ook voor de niet-journalist. Houdt u meer van fictie dan zijn er tal van andere boeken, zoals de nummer vier op de Volkskrant-lijst: Zwarte Schuur van Oek de Jong. Een aanrader.

Ik wens u een mooie Kerst en een goed en gezond 2020. Met tijd om eens een boek te lezen.

 

 

 

Zij zei
Redactioneel