Maar ook na een scoop gaat het leven gewoon door

09-01-2020

24 december 2019. Het aanrecht stond bomvol, in de oven gaarde een taart, het courgettesoepje was bijna op smaak toen er een appje binnenkwam. “1Limburg gezien?”, vroeg een bekende. Nou nee, het grote kerstdiner kwam eraan, ik had wel wat anders aan mijn hoofd. Nog een appje. Toch maar even kijken. Het duurde een paar minuten voor de ernst doordrong: de universiteit was aangevallen door cybercriminelen! Oud-redacteur WB schoot meteen in de juiste houding en met mijn schort nog voor tikten we die middag het eerste artikel voor de Observantsite. Later die dag, het kinneke was al geboren, volgde een update: het ging om het zogenoemde Clop-virus, een gijzelsoftware. De mail werkte niet meer, het was onduidelijk of wetenschappelijke data beschermd waren, het Student Portal lag eruit en ook de bibliotheek was offline.

Het was het begin van een reeks artikelen over de cyberaanval. We zochten internet af, zagen dat onder andere de Antwerpse universiteit onlangs nog slachtoffer was van hetzelfde virus, belden rond, en hadden uiteindelijk bijna dagelijks contact met de interim-woordvoerder. Belangrijkste vragen: hoe lang gaat dit duren? Zijn de wetenschappelijke data veilig? Hoe hoog is het losgeld dat de criminelen vragen? Die eerste dag waren er geruchten dat het om 300 duizend euro in bitcoins zou gaan. En de hamvraag: zou de UM gaan betalen? Over deze laatste twee vragen werd van officiële zijde niets losgelaten, en dan blijkt dat een goed netwerk voor journalisten van wezenlijk belang is. Uiteindelijk konden we op 2 januari op basis van zeer goed ingevoerde bronnen melden dat de universiteit, hoezeer het betrokkenen ook tegen de borst stuit, losgeld had betaald. Een scoop die door bijna alle media werd overgenomen.

Maar ook na een scoop gaat het leven gewoon door. Collega WD liep op diezelfde donderdag alweer door de universitaire gebouwen om de eerste ervaringen van studenten op te tekenen. Wat bleek: die maakten zich allemaal niet zo druk. Datzelfde beeld werd afgelopen maandag, toen we met de hele redactie een rondje door de UM maakten, nog eens bevestigd.

Afgelopen dinsdag 7 januari toog WD naar de Roermondse rechtbank, daar diende een zaak van een Maastrichtse promovenda tegen de UM. Haar promotor zou in februari 2019 haar lab-sleutels hebben afgepakt, waardoor ze niet verder kon met haar onderzoek. Deze rechtszaak is onderdeel van een veel groter en langslepend conflict: naast verstoorde arbeidsverhoudingen, beschuldigt de promovenda haar promotor van wetenschappelijke fraude, liep er een procedure bij de Klachtencommissie Ongewenste Omgangsvormen (hier kreeg de promovenda geen gelijk) van de UM, en loopt er een bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI). Ook UM. WD is al maanden bezig met deze zaak. Niet in de laatste plaats om met hulp van wetenschappelijke experts uit binnen- en buitenland boven tafel te krijgen of de aantijgingen van wetenschapsfraude hout snijden. Die zoektocht is zo goed als afgerond, het wachten was op de uitspraak (die wordt steeds uitgesteld) van de CWI. Maar inmiddels hebben veel media er lucht van gekregen. Daarom deze week een eerste artikel in Observant.

 

Maar ook na een scoop gaat het leven gewoon door
redactioneel