“Die hackers worden waarschijnlijk nooit gevonden”

15-01-2020

De Universiteit Maastricht betaalde naar verluidt een paar ton euro ‘losgeld’ aan de cybercriminelen die de universiteit vlak voor kerst op slot gooiden en verkreeg daarmee de sleutel die de systemen weer toegankelijk maakte. Vermoedelijk werd het bedrag betaald in bitcoins, de valuta waar hackers graag mee werken. Waarom zijn cryptovaluta voor criminelen zo interessant? 

“Het geldbedrag in euro’s over laten maken op een bankrekening zullen criminelen niet willen”, zegt Paulo Rodrigues, universitair docent finance. “De bank weet immers de naam die bij het rekeningnummer hoort. Het losgeld in cash betalen is nog gevaarlijker, omdat je dan ergens moet afspreken.”

“Handelen met bitcoin is voor criminelen een ideale manier”, zegt Rodrigues. “Dat komt omdat bitcoin niet werkt met banken, maar met blockchain. Dat is niets meer dan een database, een plek om informatie op te slaan.”

Het werkt als volgt. “Een blokje in de blockchain is een stukje informatie. Bijvoorbeeld: ‘Paulo geeft drie bitcoin aan Yuri.’ Een wiskundig algoritme produceert vervolgens een unieke code die alleen bij dit blokje hoort: de hash. De kracht van blockchain is dat iedereen in het netwerk een kopie krijgt van dit blokje en de hash die daarbij hoort. Als iemand vervolgens het blokje aanpast en er ‘vier bitcoin’ van maakt, ontstaat er een nieuwe hash. Iedereen kan dat zien en weet dus dat dit niet klopt. Als de universiteit dus tien bitcoin stuurt naar de hackers en zij zeggen vervolgens dat het er maar negen waren, dan weet iedereen dat dat onzin is. Zij hebben immers een kopie van de blockchain.”

Iedereen kan een ‘wallet’ aanmaken, een account in het blockchain netwerk. Bij elke wallet hoort een publieke-, te vergelijken met een bankrekeningnummer, en een privésleutel, je ‘pincode’. Rodrigues: “Het grote verschil met ‘normaal’ geld is dat er hier geen banken aan te pas komen. Je handelt rechtstreeks.”

“Als je niemand jouw publieke code vertelt”, zegt Rodrigues, “zal niemand ooit weten dat jij het bent. Dit maakt het interessant voor criminelen. Als de hackers de bitcoins (een bitcoin is nu ruim 7600 euro waard) vervolgens nog een paar keer tussen anonieme wallets verplaatsen, wordt het onmogelijk om ze op te sporen.”

Zoals bij alle witwasactiviteiten, is het moeilijkste voor de hackers om iets met hun bitcoins te doen. “Er zijn nog maar weinig instanties die bitcoin accepteren, ze zullen hun bitcoin dus naar echt geld moeten omzetten.” Via een officiële weg zal dat lastig zijn, maar er zijn wel manieren voor, zegt Rodrigues. Hij laat een website zien waarop particulieren relatief eenvoudig meetings kunnen organiseren om bitcoins tegen cash te ruilen. “Die hackers worden waarschijnlijk nooit gevonden.”

“Die hackers worden waarschijnlijk nooit gevonden”
bitcoinPIXABAY