Geleerde lessen

23-01-2020

Soms heb je pech, hier ter redactie. Dan schrijf je een mooi - min of meer - tijdloos verhaal, het staat als het ware al in de papieren krant, maar net voor de deadline sneuvelt het. Het kan niet mee deze week want iets dringends - lees: nieuws heet van de naald - gaat voor.

Dat gebeurde mijn collega CF tot drie keer toe met haar artikel over Beatrice de Gelder, emeritus-hoogleraar cognitieve neurowetenschap. De Gelder houdt zich al jaren bezig met alles wat we zeggen zonder te praten: lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Ze heeft onlangs een grote subsidie binnengehaald - samen met collega’s uit Duitsland en België - en gaat onderzoeken wat er in onze hersenen gebeurt als we zien dat iemand zijn wenkbrauwen fronst, een hand beweegt of zijn mond samenknijpt.

Ook het interview met Thomas Rueb, die een boek schreef over Laura H. en donderdagavond 23 januari te gast is bij Observant en Studium Generale, werd een week verschoven.

Welke stukken kregen voorrang? De afgelopen twee nummers waren het de berichten over de cyberaanval en het relaas van de promovenda die haar promotor beschuldigt van wetenschappelijke fraude. Deze week hebben we opnieuw nieuws over de hack (de Universiteit Utrecht was wel beveiligd tegen het Clop-virus, én de hack aan de UM begon al in oktober) en is er de uitspraak van de rechter in de zaak van de promovenda (zij heeft verloren).

Inmiddels maken wij ons op voor het ‘symposium’ dat de UM op woensdagmiddag 5 februari organiseert over de cyberaanval. De verwachting is dat de hele vaderlandse pers zich daar zal verzamelen. Tijdens deze bijeenkomst zal de universiteit “inzicht geven in hetgeen ons is overkomen, hoe wij vervolgens hebben gereageerd en welke lessen wij hebben geleerd”. Zeer interessant. Maar wel op een voor ons ongelukkig tijdstip. Onze deadline ligt normaal op woensdagmiddag 12.00 uur. Daarna is het zaak om de krant in elkaar te zetten zodat die om uiterlijk 17.00 uur bij de drukker ligt. Die drukker is gelukkig flexibel, bleek deze week. “Ja, het is oké als jullie de krant wat later aanleveren. Wij werken met Citrix (het thuiswerkportaal dat deze dagen door cybercrimelen werd aangevallen, red.) en begrijpen wat het is als je gehackt wordt.” Ook onze opmaker is flexibel. Nu wij nog: sneller schrijven dan het licht, zodat op donderdagochtend 6 februari de “geleerde lessen” ook op de voorpagina van Observant staan.

Geleerde lessen
Redactioneel