Onderwijsinspectie onderzoekt Universiteit Maastricht

Heeft de UM genoeg gedaan om cyberaanval te voorkomen?

23-01-2020

MAASTRICHT. De Onderwijsinspectie onderzoekt of de Universiteit Maastricht genoeg heeft gedaan om de cyberaanval te voorkomen. Van de zomer worden de resultaten verwacht. Dat zei minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, gisteren tijdens een Kamerdebat.

De Tweede Kamer debatteerde woensdagmiddag 22 januari over sociale veiligheid in het onderwijs (veilige werkomgeving, intimidatie, acceptatie van seksuele en genderdiversiteit). Daarbij kwam ook digitale veiligheid aan bod, meer specifiek: de cyberaanval, vlak voor kerst, op de Universiteit Maastricht. Volgens online medium Science Guide wilde minister Van Engelshoven vooral leren van de casus. De Kamer toonde zich kritisch. Het hoger onderwijs is volgens Kamerleden nog steeds kwetsbaar voor “soortgelijke aanvallen”. Dennis Wiersma van de VVD hekelde vooral de onzichtbaarheid van de minister in deze zaak. “Zo goed als de Universiteit Maastricht hierover communiceerde, en daarvoor ook een compliment ook als je kijkt hoe snel ze het hebben opgelost, zo weinig heeft de minister gecommuniceerd”, citeert Science Guide het Kamerlid.
De minister wilde nog geen conclusies trekken en wachten op de voorlichtingsbijeenkomst van de UM op 5 februari. “Wij hebben ook met de Universiteit Maastricht afgesproken om maximaal transparant te zijn over wat er is gebeurd. (…) Bij het rapport van de UM zal ook echt gekeken worden wat daar publiek van gemaakt kan worden”, aldus de minister volgens Science Guide.

De bijeenkomst van 5 februari vindt plaats in de aula van de Minderbroedersberg en is slechts voor een select gezelschap toegankelijk. Dat zijn sowieso de (landelijke) media, “maar het wordt geen gewone persconferentie”, zei interim woordvoerder Fons Elbersen eerder in Observant, “na afloop kunnen journalisten ook nog apart vragen stellen. Verder nodigen we experts op het gebied van cybersecurity uit, IT-ers van binnen de UM en mensen van andere universiteiten.

De Tweede Kamer heeft ook nog een plenair debat op de agenda staan over de cyberaanval van de UM, maar de datum is nog niet bekend.

Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,
Tags: hack,cyberaanval

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.