“Goede hoop” dat noch wetenschappelijke data, noch persoonsgegevens gestolen zijn

Geen alarmerende berichten uit kringen van onderzoekers

28-01-2020

MAASTRICHT. Waren of zijn wetenschappelijke data in gevaar als gevolg van de cyberaanval van 23 december? Het heeft er alle schijn van dat dat niet het geval is. En de privacy van studenten en medewerkers? Als persoonsgegevens zijn gehackt, ligt daar een risico. Maar de UM-bestuurders zijn optimistisch.

Vorige week verschenen er alarmistische verhalen in de media dat de UM het losgeld aan de cybercriminelen vooral had betaald omdat anders wetenschappelijke data en gegevens van studenten en medewerkers van de afgelopen decennia verloren dreigden te gaan. Aan de basis daarvan lag een groot artikel in De Volkskrant van 24 januari dat bij nader inzien mager was onderbouwd. Wat is de situatie?

Vanaf het begin is door de UM gezegd dat de wetenschappelijke data extra waren beveiligd. Dat liet de regulier woordvoerder van de UM Gert van Doorn meteen al op 24 december weten. Of ze niettemin besmet waren moest toen nog verder uitgezocht worden.

De uitkomst lijkt positief. Hoewel de UM er officieel nog niets over meldt tot de aangekondigde bijeenkomst op 5 februari zegt plaatsvervangend UM-woordvoerder Fons Elbersen “goede hoop te hebben dat onderzoeksdata niet ontvreemd of kapot gemaakt zijn. Als die hoop inderdaad bewaarheid wordt, beschikken de wetenschappers straks dus over dezelfde data als vóór de hack. Dat wil niet zeggen dat ze niet versleuteld geweest zijn, die kans is er wel. Maar we weten nog niet alles. Fox-IT komt kort voor 5 februari met een onderzoeksrapport, dan weten we meer.”

Navraag onder onderzoekers en andere medewerkers leert dat binnen de faculteiten absoluut geen sprake is van paniek. Velen hebben hun data toch al niet op Windows servers staan en bleven zo dus gevrijwaard van de hack, ofschoon de eerste remedie, het tijdelijk centraal offline halen van alle systemen, uiteraard wel ongemak opleverde. Die blokkades waren echter begin januari deels alweer opgeheven.

Bij een faculteit als psychologie en neurowetenschap zijn de data bijna allemaal alweer toegankelijk, vorige week werden daar de laatste testen uitgevoerd. Verdwenen is er niets, zegt een goed ingevoerde medewerker. Gegevens over proefpersonen zijn geen moment in gevaar geweest, die zijn allemaal losgekoppeld van andere data en onbereikbaar voor een cyberaanval als deze. Het wetenschappelijk onderzoek is er de afgelopen maand gewoon voortgezet, “ik heb van niemand gehoord dat hij niets kon doen in het lab. Ook promovendi konden gewoon door. Nieuwe data zet men voorlopig op een stick, die worden dan later wel weer geüpload.”

Blijft het punt van de gehackte persoonsgegevens. Zijn scans van paspoorten en diploma’s in verkeerde handen gevallen? Is er informatie gekopieerd? Ook hier geldt dat de UM “goede hoop” heeft dat er geen gegevens zijn uitgelekt. Maar zeker weet men dat nog niet, meldt de woordvoerder, “dat is nog onderdeel van het lopende onderzoek”. Wel is er melding gedaan van een mogelijk datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zoiets is ook verplicht. Elbersen: “De functionaris gegevensbescherming van de UM staat hierover in contact met de AP.” Mocht uit het onderzoeksrapport blijken dat er inderdaad een datalek was, dan heeft de UM wel een probleem. Twee weken geleden al schreef Het Financieele Dagblad dat privacy-experts waarschuwen voor de gevolgen. “Wanneer blijkt dat de beveiliging niet op orde was, wacht de universiteit een dwangsom of boete en mogelijk schadeclaims van gedupeerden wier gegevens gestolen kunnen zijn.”

 

 

 

 

“Goede hoop” dat noch wetenschappelijke data, noch persoonsgegevens gestolen zijn
cyberattack
Auteur: Wammes Bos
Simone Golob
Categoriëen: Nieuws,
Tags: hack,hackers,cyberaanval

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.