Hype-achtige oprisping

30-01-2020

“De Universiteit Maastricht betaalde hackers een kwart miljoen euro aan losgeld.” Hè? Het was vrijdagochtend 24 januari, rond halfacht ’s ochtends. De radio stond aan: het laatste nieuws kwam langs. Nou ja, laatste nieuws? Dit wisten we toch al lang? Observant schreef al op 2 januari dat de UM een paar ton aan losgeld had betaald. Het is alleen nog niet formeel bevestigd door de universiteit zelf. Dat zal op woensdag 5 februari gebeuren.

De bron van dit bericht, zo meldde de nieuwslezer van NPORadio1, was de Volkskrant. Die had vrijdagochtend een paginagroot artikel over cyberaanvallen in het algemeen en die van de UM in het bijzonder. De universiteit had aldus de twee VK-journalisten tussen de twee en drie ton betaald omdat ook de “back-up met daarin alle historische gegevens” gekaapt was: wetenschappelijke data en informatie over studenten en medewerkers. Dit, zo schreven ze, blijkt “uit gesprekken met diverse betrokkenen”. Daarna mocht het zoveelste cyberbedrijfje zijn visie op aanvallen met ransomware geven en uitgebreid reclame maken voor de eigen diensten.

NPORadio1 nam het Volkskrant-bericht niet alleen klakkeloos over, maar dikte het ook aan: de UM had de portemonnee getrokken “om te voorkomen dat grote hoeveelheden onderzoeksgegevens zouden verdwijnen”. Een paar uur later verdween deze zin weer van de NOS-app, na protesten vanuit Maastricht. De plaatsvervangend woordvoerder Fons Elbersen was op dat moment, naar verluidt, alweer platgebeld door half Nederland. Vanwege een bericht dat geen nieuws bevatte, maar toch weer even voor een hype-achtige oprisping in medialand bezorgde.

Overschrijven zonder te checken, aandikken, maar ook nieuws brengen dat al lang geen nieuws meer is, het is aan de orde van de dag. Wij proberen er niet aan mee te doen, maar eerlijk is eerlijk, na zo’n bericht op NPORadio1 staan we meteen op scherp: hadden zij iets wat wij nog niet wisten? Had de UM toch al wat informatie losgelaten? Wie waren die betrokkenen waar de Volkskrant naar verwees? We belden rond, lazen onze eigen artikelen sinds 24 december na en konden na een paar uur concluderen dat er niets nieuws onder de zon was. Oude wijn in niet eens nieuwe zakken. Wel kregen we al bellend een beter beeld van het humeur van de Maastrichtse onderzoekers. Die lijken zich vooralsnog geen zorgen te maken. Velen hebben hun data op aparte - niet gehackte -  servers staan. Zij zijn gewoon aan het werk, business as usual.

 

 

Hype-achtige oprisping
Redactioneel