Stop de persen

06-02-2020

Kan ik met iemand meerijden, appte collega MT vorige week. Ja hoor, reageert redacteur YM en stuurt een foto van een auto waar de bijrijdersstoel verdwijnt onder een metershoge stapel afval. “Alleen nog even opruimen.” De toon voor onze heidag is gezet.

Voor het eerst in jaren toog de redactie naar een mooie plek - de keuze viel op Hombourg - om daar met de benen op tafel te brainstormen en na te denken over de toekomst. En nee, het was geen schoolreisje. Vooraf had iedereen huiswerk gekregen in de vorm van een paar vragen: waar krijg je energie van op je werk? Wat vreet energie? Als je één ding mocht veranderen aan Observant, wat zou dat zijn? Wat wil je absoluut behouden?

Over energievreters gesproken. Als het goed is ziet u niet welk artikel met veel moeite of juist fluitend tot stand is gekomen. Het heeft vaak weinig met de lengte van het stuk te maken. Een klein nieuwsbericht geeft soms meer kopzorgen dan een groot middenpaginaverhaal. Het begint ermee dat je antwoord op vragen wil. Je benadert een aantal mensen per mail en telefoon. De een laat niets van zich horen, de ander wil niets zeggen en nummer drie komt als je pech hebt pas na de deadline met een reactie.

Een voorbeeld: vorige week schreef mijn collega WD een nieuwsbericht over het reisadvies van de UM aan studenten en medewerkers die naar China willen afreizen, dit alles uiteraard vanwege het coronavirus. Op maandag vroeg ze aan enkele stafleden naar het beleid van de UM: wordt reizen afgeraden? Hoeveel studenten zijn van plan te gaan? En hoeveel Chinese uitwisselingsstudenten komen naar Maastricht?  De volgende dag druppelen er antwoorden binnen en op woensdagochtend verschijnt het artikel op de site: er is geen reisrestrictie.

Een paar uur later komt er een update van de afdeling communicatie. De koers van de UM is 180 graden gedraaid: de universiteit raadt reizen naar heel China af, inclusief Hongkong. Snel passen we het verhaal aan.

Dan wordt het vier uur ’s middags en vertelt collegevoorzitter Martin Paul aan het begin van de vergadering van de universiteitsraad dat het bericht op de site van Observant niet klopt en dat alleen reizen naar de provincie Hubei, met Wuhan als epicentrum, sterk wordt afgeraden. O jee, hoe kan dit? En belangrijker: kunnen we dit nog aanpassen in de papieren krant die al bij de drukker ligt? We mailen, appen en bellen. Het lukt.

Aan het einde van de week blijkt dat de UM alsnog reizen naar heel China afraadt. Over energievreters gesproken.

 

 

Stop de persen
Redactioneel