Bedreigen helpt niet

20-02-2020

Mijn broer ligt met 39,5 graden koorts in bed. Hij heeft griep. Ik mag hopen dat hij mij niet heeft aangestoken en ik mijn carnavalsvakantie liggend moet doorbrengen. Ik, en met mij de hele redactie, ben toe aan een weekje ongecompliceerd vrij. Dat was ik al ook voor kerst, maar daar stak de cyberaanval toen een stokje voor.

Ooit heb ik me voorgenomen om als antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ nooit meer ‘druk’ te zeggen. Bijna iedereen heeft het immers druk en wat zegt zo’n antwoord eigenlijk? 

Maar de afgelopen tijd buitelden de onderwerpen die een artikel waard zijn over elkaar heen. Van de cyberaanval, de vermeende wetenschapsfraude, academisch leiderschap, diesviering, Laura H, coronavirus, tot de selectie bij numerus fixus-studies, enzovoort. Ook deze week is er weer aandacht voor de cyberaanval, en wel over het potje (geld dat vrijkwam door de verkoop van een bedrijf binnen de UM-holding) waaruit het losgeld is betaald. Iets waarover Het Financiële Dagblad begin februari al berichtte, maar dat de media, inclusief Observant, pas oppikten toen de minister van Onderwijs erover schreef. Daarnaast is er ruimte voor het debat over de beleggingen van pensioenfonds ABP in fossiele brandstoffen, afgelopen maandag in een volle aula, georganiseerd door Sustainable UM2030. We brachten ook een bezoekje aan het sekslab dat de UM rijk is, vroegen aan Aziatische UM-studenten of zij last hebben van discriminatie sinds de opkomst van het coronavirus, en schrijven opnieuw over de promovenda die in de clinch ligt met haar ex-promotor (die haar labsleutels afpakte), en die zij beticht van wetenschapsfraude. Het advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit is klaar, het college van bestuur heeft geoordeeld, maar dit alles is (nog) niet openbaar. 

De kans is groot dat dit laatste bericht aanleiding voor deze promovenda is om de redactie weer te trakteren op wat pittige tweets en mails waarin ze de journalistieke integriteit van Observant in twijfel trekt en ons beticht van fouten. Het lijkt een gewoonte te worden. Gelukkig kunnen we wel wat hebben, maar onlangs maakte deze mevrouw het echt bont. Het was nadat we een artikel publiceerden over de oplossing die er is gevonden voor het arbeidsconflict tussen de UM en de promovenda. Niet alleen noemde ze het artikel pathetic en moest het van onze site verwijderd worden, in een adem bedreigde ze ook nog de redacteur in kwestie. Die moest op zijn tellen passen.

Klokkenluider of niet, hier gaat iemand over de schreef. Ik begrijp dat niet iedereen altijd even blij is met onze verslaggeving, want ja, soms schrijven we over zaken die anderen liever onbeschreven zouden zien. Maar bedreigen is een brug te ver. Bovendien is het zinloos. We gaan gewoon door met onafhankelijke journalistiek.

Ik wens u allen een ongecompliceerde carnaval.

Bedreigen helpt niet
redactioneel
Auteur: Riki Janssen
Simone Golob
Tags: redactioneel

Reacties

Eleni Liapi

De kans is groot dat dit laatste bericht aanleiding voor deze promovenda is om de redactie weer te trakteren op wat pittige tweets en mails waarin ze de journalistieke integriteit van Observant in twijfel trekt en ons beticht van fouten. Het lijkt een gewoonte te worden. Gelukkig kunnen we wel wat hebben, maar onlangs maakte deze mevrouw het echt bont. Het was nadat we een artikel publiceerden over de oplossing die er is gevonden voor het arbeidsconflict tussen de UM en de promovenda. Niet alleen noemde ze het artikel pathetic en moest het van onze site verwijderd worden, in een adem bedreigde ze ook nog de redacteur in kwestie. Die moest op zijn tellen passen."

Do you want me to share my emails to mrs Degens asking her to correct factual errors in the text of her articles? Because if you do, I can certainly do so.

Do you still feel accused by me? Because if you do, I can show you the changes in the texts, which are -unregistered-. To my knowledge, no text in a press can change retrospectively, unless under an Erratum. Was this the case by mrs Degens, assisted by mr Timmermans? I guess you can guess the answer.

Do you also want me to disclose the email of Degens using a not so proper expression about me, to her EiC (retired), that she forwarded to me by mistake ? (luckily). Because, if you do, I can certainly do so. Journalistic independence comes with high standards. Are the above occurrences compliant with journalistic independence? I doubt it.

Voeg reactie toe

privacy link