Blind voor #metoo

10-03-2020

Tot vorige week was ik nogal sceptisch over verhalen over seksuele intimidatie, agressie en geweld aan universiteiten. Bij de berichten in de NRC over machtsmisbruik en wangedrag van de hoogleraar arbeidsrecht Ronald B. aan de UvA vroeg ik me vooral af waarom zijn collega-hoogleraren niet ingrepen en hem tot de orde riepen? Dergelijk gedrag moest toch niet onopgemerkt zijn gebleven onder zijn collega’s?

Vorige week werd bekend dat de Erasmus Universiteit hoogleraar Hans S. op non-actief heeft gesteld na klachten van twee vrouwen over ongewenst gedrag. De voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit, Hans Smits, noemde het in de NRC moedig dat de vrouwen naar buiten getreden waren met hun #metoo-klachten, maar ook pijnlijk voor de universiteit.

Voordat Hans S. hoogleraar in Rotterdam werd, was hij hoogleraar aan de UM en werkten we bij dezelfde vakgroep. Ik heb nog in zijn benoemingsadviescommissie gezeten. Na een aantal jaren vertrok hij vrij plotseling naar Rotterdam. Pas lang nadat hij weg was, hoorde ik dat er ook bij de UM verschillende klachten waren over seksuele intimidatie. Hoewel ik een naaste collega van hem was, had ik daar nooit wat van gemerkt.

Bij de UM zijn die klachten over het lastigvallen van vrouwen nooit openbaar gemaakt. Hans S. kreeg wel het dringende advies om te vertrekken. De vrouwen die hij hier bij de UM lastigviel, kregen daar in elk geval publiekelijk nooit genoegdoening voor. Sinds de #metoo-discussie is losgebarsten, is het gelukkig niet meer zo makkelijk om dergelijke klachten onder het tapijt te vegen.

De eerste les die ik hier uit trek is dat missstanden ons soms ontgaan, zelfs als we daar met onze neus bovenop zitten. De tweede les is dat de UM lering zou moeten trekken uit de manier waarop de Erasmus Universiteit omgaat met #metoo-klachten. 

Wim Groot

Hoogleraar gezondheidseconomie en hoogleraar evidence-based education

Blind voor #metoo
Wim
Auteur: Redactie
Tags: wim

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.